Η δημιουργική ασάφεια εκνευρίζει την Ευρώπη

eeΕπανέρχονται τα σύννεφα στις σχέσεις Ελλάδας-εταίρων μετά την αρχική ανακούφιση από τη συμφωνία του Eurogroup και την υπερψήφιση της από τη γερμανική Βουλή.

Μετά την αρχική ανακούφιση από την επίτευξη της συμφωνίας στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, αλλά και το κλίμα ευφορίας που δημιούργησε στην Αθήνα η υπερψήφιση της 4μηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης με συντριπτική πλειοψηφία από το γερμανικό κοινοβούλιο, τα σύννεφα στις σχέσεις Ελλάδας και εταίρων φαίνεται ότι επανέρχονται.

Και μπορεί ο έλληνας πρωθυπουργός να χαιρέτισε την ψήφο των γερμανών βουλευτών ως μια «πράξη λογικής και δημοκρατίας», όμως αρκετοί είναι εκείνοι -τόσο στο Βερολίνο όσο και στις Βρυξέλλες- που δεν έχουν την ίδια άποψη.

Και τούτο διότι υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο η Ελλάδα έχει τη βούληση ή την ικανότητα να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Οι αμφιβολίες φαίνεται ότι επιτείνονται από τις δηλώσεις κορυφαίων ελλήνων υπουργών οι οποίες εγείρουν -σύμφωνα με oρισμένους- νέες αξιώσεις.

Άδειασμα για «δημιουργική ασάφεια» και όχι μόνο…

Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι το «άδειασμα» του κ. Βαρουφάκη από την εκπρόσωπο του κ. Σόιμπλε, αμέσως μετά το πέρας της ψηφοφορίας για την ελληνική παράταση στη Bundestag.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής σε τηλεοπτικό σταθμό, είχε κάνει λόγο για «δημιουργική ασάφεια» στο κείμενο του Eurogroup τόσο για το πρωτογενές πλεόνασμα όσο και για τις μεταρρυθμίσεις. Ανέφερε δε ότι αυτή η ασάφεια δεν ήταν μόνο κάτι που ήθελε η ελληνική πλευρά αλλά και οι εταίροι, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν τη συμφωνία από τα εθνικά τους κοινοβούλια.

Η διάψευση της εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου οικονομικών ήταν ωστόσο κατηγορηματική. Δεν υπήρξε καμία μυστική συμφωνία ούτε για το πρωτογενές πλεόνασμα ούτε για τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων, ανέφερε η κ. Κοτέ.

Σοβαρές αιχμές για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης άφησε και ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου. Ο κ. Σουλτς ανέφερε ότι οι νέες αξιώσεις από μέρους της ελληνικής πλευράς -λίγες μόλις ημέρες μετά τη συμφωνία με τους εταίρους- δεν δημιουργούν κλίμα εμπιστοσύνης.

Προειδοποιήσεις από το Βερολίνο είχαμε και για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων την Τετάρτη, λίγες μόλις ώρες μετά τη δήλωση του υπουργού παραγωγικής ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συνεχίσει καμία ιδιωτικοποίηση στο τομέα της ενέργειας.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν μπορεί να αποφασίσει μόνη της να καθυστερήσει ή να σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, δήλωσε εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε.

Κριτική και για τις διαπραγματεύσεις: Μπλόφα ή άγνοια;

Έντονη κριτική ασκείται όμως τις τελευταίες ώρες στην ελληνική κυβέρνηση και για τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύτηκε, με τον κ. Ντάισελμπλουμ να λέει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ο κ. Βαρουφάκης έπαιξε… ένα παιχνίδι πόκερ. Ο έλληνας υπουργός οικονομικών είτε έπαιζε πόκερ με μπλόφα είτε υποτίμησε πόσο άσχημη ήταν η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, δήλωσε.

Αλλά και ο γερμανός αντιπρόεδρος της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών Μίκελ Φουκς, υπογράμμισε με νόημα ότι η γερμανική κοινή γνώμη είναι θυμωμένη με την Ελλάδα διότι ο Γιάνης Βαρουφάκης προσήλθε στις διαπραγματεύσεις χρησιμοποιώντας προσβλητικά λόγια απέναντι στην Καγκελάριο, τη στιγμή που αναζητούσε χρήματα».

Ο Δούρειος Ίππος της χρηματοδοτικής ασφυξίας

Τα παραπάνω μπορεί ίσως να έχουν σχετικά μικρή σημασία, εάν γνωρίζει κανείς πως να τα εντάξει στο πολιτικό παιχνίδι των εντυπώσεων και της εσωτερικής κατανάλωσης…

Το πρόβλημα όμως του ασφυκτικού χρηματοδοτικού κενού που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση είναι αρκετά πιο σοβαρό, διότι μπορεί να αποτελέσει τον Δούρειο Ίππο για την αποδοχή σειράς ανεπιθύμητων δεσμεύσεων.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, αξιωματούχοι της ευρωζώνης ελπίζουν ότι η έλλειψη ρευστότητας θα αναγκάσει την Αθήνα να αρχίσει τις συζητήσεις για την τελευταία αξιολόγηση πολύ γρήγορα και να την ολοκληρώσει ακόμη γρηγορότερα, ίσως και πριν το τέλος Απριλίου, συμφωνώντας σε μεταρρυθμιστικά σχέδια. «Στο τέλος δε θα έχουν άλλες επιλογές από το να υιοθετήσουν τα μέτρα και να κινηθούν γρήγορα», ανέφερε αξιωματούχος της ευρωζώνης στο Reuters.

Προσδεθείτε λοιπόν διότι, καθώς οι πιέσεις θα εντείνονται, αναμένονται αναταράξεις.

thetoc.gr