Η καθιστική ζωή σκοτώνει 676.000 Ευρωπαίους τον χρόνο

kathistiki zoiΗ καθιστική ζωή κοστίζει ετησίως τη ζωή διπλάσιων ανθρώπων στην Ευρώπη απ’ ό,τι η παχυσαρκία, σύμφωνα με μία νέα, σημαντική μελέτη.

Διεθνής ομάδα επιστημόνων παρακολούθησε επί περισσότερα από 12 χρόνια περισσότερους από 300.000 Ευρωπαίους και υπολόγισε ότι η ζωή μπροστά σε μία οθόνη (ηλεκτρονική ή τηλεοπτική) προκαλεί ετησίως 676.000 θανάτους.

Άλλοι 337.000 Ευρωπαίοι, εξάλλου, χάνουν ετησίως τη ζωή τους από τις συνέπειες της παχυσαρκίας.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές υπολόγισαν ακόμα ότι μόνη σωτηρία είναι τουλάχιστον 20 λεπτά καθημερινό περπάτημα με γρήγορο βήμα, ανεξαρτήτως του σωματικού βάρους που έχει κανείς.

Η αλήθεια είναι πως παχυσαρκία και καθιστική ζωή συχνά συνυπάρχουν. Εν τούτοις, έχει διαπιστωθεί ότι και οι αδύνατοι άνθρωποι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν πολυάριθμα προβλήματα υγείας, εάν δεν διάγουν μια δραστήρια ζωή.

Οι παχύσαρκοι, εξάλλου, που γυμνάζονται, κατά κανόνα έχουν καλύτερη υγεία από εκείνη των συνομηλίκων τους οι οποίοι περνούν τη ζωή τους μπροστά στην οθόνη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή ή/και μιας τηλεόρασης.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN), προσπάθησε να υπολογίσει τους σχετικούς κινδύνους της καθιστικής ζωής και της παχυσαρκίας.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 334.161 Ευρωπαίους επί 12 χρόνια, καταγράφοντας μεταξύ άλλων το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας, την περίμετρο της μέσης και τα τυχόν προβλήματα υγείας που παρουσίαζαν.

Όπως διαπίστωσαν, ο μεγαλύτερος κίνδυνος πρόωρου θανάτου αφορούσε τους εθελοντές που έκαναν καθιστική ζωή: διέτρεχαν κατά 16% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με τους ηπίως δραστήριους εθελοντές που είχαν μικρή φυσική δραστηριότητα (έκαιγαν 90 θερμίδες την ημέρα με αυτήν).

Σε σύγκριση όμως με τους συνομηλίκους τους που καθημερινά έκαιγαν 20 θερμίδες περισσότερες (συνολικά 110) με τη φυσική δραστηριότητα, οι καθιστικοί εθελοντές είχαν κατά30% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

«Αυτό ίσχυε σε όλα τα επίπεδα σωματικού βάρους, από τα φυσιολογικά έως την παχυσαρκία», λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ουλφ Έκελουντ, καθηγητής Φυσικής Δραστηριότητας & Υγείας στο Πανεπιστήμιο Αθλητικών Επιστημών της Νορβηγίας, στο Όσλο, και ερευνητής στην Μονάδα Επιδημιολογίας του βρετανικού Ιατρικού Ερευνητικού Ινστιτούτου (MRC) στο Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ.

Με βάση τα ευρήματα αυτά, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η εκρίζωση της καθιστικής ζωής από την Ευρώπη θα μείωνε τη συνολική θνησιμότητα κατά 7,5% (ή 676.000 θανάτους) τον χρόνο, ενώ η παχυσαρκία κατά 3,6%.

Και αυτό, λόγω των μειώσεων που θα επέφερε πρωτίστως στην καρδιαγγειακή θνησιμότητα και στους θανάτους από καρκίνο.

tanea.gr