Η ομιλία του Β. Ξυγκώρου στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου στο Μέγαρο Χορού

“Η επίδραση των επενδύσεων στις τοπικές κοινωνίες .Το παράδειγμα της CostaNavarino”

“Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, αποτελεί μεγάλη τιμή για την επιχειρηματική κοινότητα της Πελοποννήσου η σημερινή παρουσία σας εδώ,ενώ ταυτόχρονα στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι η φωνή, οι ανησυχίες και οι προτάσεις του επιχειρηματικού κόσμου δεν παραμένουν προεκλογικές δεσμεύσεις αλλά γίνονται μοχλός ανάπτυξης για την Ελλάδα της επόμενης μέρας.

Αποτελεί μεγάλη τιμή για τη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο η παρουσία εδώ της οικογένειας που οραματίστηκε και δημιούργησε μια από τις εμβληματικότερες τουριστικές επενδύσεις της Χώρας.

Ενός τουριστικού προορισμού υψηλών προδιαγραφών, όπου οι πρακτικές αειφόρου ανάπτυξης, ο σεβασμός για το περιβάλλον,

η δημιουργία υποδομών που διαφυλάσσουν και προβάλλουν το φυσικό πλούτο της περιοχής, την ιστορία, τα ήθη, τα έθιμα της

και φυσικά την τοπική κοινωνία στην ολότητα της, τον καθιστούν διεθνές πρότυπο.

Μια επιχειρηματική πρωτοβουλία, η οποία μέσω των καλών πρακτικών που εφάρμοσε, συνέβαλε καθοριστικά στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, ενδυναμώνοντας περαιτέρω τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση, ειδικά μέσα σταδύσκολα χρόνια της κρίσηςοικονομικής αλλά και κοινωνικής.

Σημειολογικά, νιώθουμε ιδιαίτερα συγκινημένοι καθώς στις 17 Μαρτίου του 2009, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας βράβευσε τον αείμνηστο Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο για την αγάπη του στη γενέτειρα γη, τη κοινωνική του προσφορά, τη προσήλωση του σε στόχους που λειτουργούν ως πρότυπο επιχειρηματικής συμπεριφοράς, και σήμερα -10 χρόνια μετά- βρισκόμαστε εδώ για να δούμε πως αυτό το όραμα του συνεχίζεται, επεκτείνεται από τους επιγόνους του, και αφήνει πια το δικό του τεράστιο οικονομικό αποτύπωμα στη περιοχή μας.

Η οραματική επένδυση του Καπετάν Βασίλη, συνέβαλε καθοριστικά όχι μόνο στην «απογείωση» του ίδιου του προορισμού, αλλά κυρίως στο να αποτελέσει έμπνευση για όλους μας, για το ότι η Μεσσηνία μπορεί καλύτερα, μπορεί  ψηλότερα, μπορεί να χαράξει έτσι το δρόμο της προς το μέλλον.

Είναι αυτονόητο ότι ο προσανατολισμός της χώρας πρέπει να είναι προς την ανάπτυξη.

Και λέγοντας ανάπτυξη εννοούμε την άμεση και μαζική προσέλκυση εγχώριων αλλά και ξένων επενδύσεων.

Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα, το οποίο οφείλει να κερδηθεί με τις απαραίτητες παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις.

Αποτέλεσμα; Θωράκιση της οικονομίας και απελευθέρωση των υγιών δυνάμεων της προς όφελος όλων.

Γι’ αυτό και όταν μιλάμε για προσέλκυση επενδύσεων, μιλάμε για επενδύσεις που θα αφορούν όχι μόνο στον τομέα του τουρισμού και των υπηρεσιών, αλλά και στον πρωτογενή και στο δευτερογενή τομέα της οικονομίας μας.

Άλλωστε, η συμβολή της αγροτικής παραγωγής και των μεταποιητικών μονάδων υπήρξε καθοριστική για τη Μεσσηνία,

μιας και αποτελεί το βασικό πυλώνα ανάπτυξης της περιοχής για δεκαετίες.

Από την άλλη πλευρά, ας μην ξεχνάμε, πως αναπόσπαστο κομμάτι της επιχειρηματικής ανάπτυξης αποτελεί, η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου υποδομών, η αξιοποίηση και η υλοποίηση των συνδυασμένων μεταφορών,η ορθά σχεδιασμένη περιβαλλοντική στρατηγική.

Αναπτυξιακές Υποδομές όπως η δημιουργία του οδικού Άξονα Καλαμάτα- Ριζόμυλος – Πύλος- Μεθώνη,η ολοκλήρωση του δυτικού οδικού άξονα της χώρας από τη Πάτρα ως την Τσακώνα,

η λειτουργική αναβάθμιση του Αεροδρομίου Καλαμάτας, καθώς και των λιμένων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την ανάπτυξη μαρίνων για την ενίσχυση του τουρισμού.

Ταυτόχρονα, Περιφερειακά ζητήματα, όπως η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, η ταχύτερη έλευση του φυσικού αερίου για μείωση του ενεργειακού κόστους, η βέλτιστη διαχείριση των υδάτινων πόρων, η ανανέωση γηρασμένων καλλιεργειών και η χρήση έξυπνων εφαρμογών στο σύνολο των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, επηρεάζουν απόλυτα τη παραγωγική δραστηριότητα λόγω και της κλιματικής αλλαγής.

Κατοικούμε σε ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά πάρκα του κόσμου και δυστυχώς δεν έχουμε ακόμα καταφέρει να αναδείξουμε όπως θα μας άξιζε τη πολιτιστική μας κληρονομιά.

Όλα αυτά θεωρούνται μέγιστης προτεραιότητας για την περιοχή μας και πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα εξελίξεις.

Επιπλέον, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η διατήρηση της δυναμικής του τουριστικού τομέα τα επόμενα χρόνια, με ποσοτικά αλλά και ποιοτικά κριτήρια.

Να συμφωνήσουμε και να σχεδιάσουμε ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό τουριστικό πλάνο και άμεσα να βοηθήσουμε την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, με τη δημιουργία εξειδικευμένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Χρειάζεται δημιουργία Περιφερειακών Χωροταξικών Σχεδίων για κάθε Περιφέρεια καθώς και Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό ώστε να γνωρίζει ο κάθε επενδυτής που μπορεί να επενδύσει.

Η προσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, στη διαμονή και στην εστίαση σε χαμηλότερα επίπεδα, αντίστοιχα με αυτά των ανταγωνιστικών χωρών, καθώς και η κατάργηση του φόρου διαμονής, η τάχιστη αναπροσαρμογή των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων των Δήμων, θεωρούνται αναγκαίες.

Βαθιά πίστη μας είναι ότι αφενός η πρωτογενής παραγωγή, η τυποποίηση, οι εξαγωγές και αφετέρου ο Τουρισμός και η υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, είναι τομείς της οικονομίας που εδώ μπορούν να καταγράψουν θεαματικές υπεραξίες.

Παρά τις επενδυτικές δυσκολίες που δημιούργησε η κρίση,

στην περιοχή μας υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για δημιουργία τουριστικών μονάδων και γι’ αυτό ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η ύπαρξη της Costa Navarino.

Το κρίσιμο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι η μετατροπή του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται σε παραγωγικές επενδύσεις.

Ο τουρισμός που αποτελεί τη «βαριά» μας βιομηχανία, ο αγροδιατροφικός τομέας ο οποίος αποτελεί τη «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας, η ενέργεια η οποία αποτελεί πολυδιάστατο στόχο για το μέλλον, η ναυτιλία και η βιομηχανία των συνδυασμένων μεταφορών αποτελούν πτυχές της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας, που μπορούν να μας δώσουν ώθηση.

Αποτελούν τομείς, που μπορούν να φέρουν επενδύσεις δημιουργώντας βιώσιμες θέσεις εργασίας.

Χρειαζόμαστε, λοιπόν, άμεσα ένα νέο ξεκίνημα εμβληματικών επενδύσεων, σε έργα που θα φέρουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.

Για να γίνει η χώρα φιλικότερη προς τις επενδύσεις, απαιτούνται όμως και κίνητρα.

Σταθερό φορολογικό σύστημα, μείωση της γραφειοκρατίας και επανεκκίνηση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ας δημιουργήσουμε επιτέλους ένα φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις και η ιδιωτική πρωτοβουλία θα ανταποκριθεί.

Ας συνεργαστούμε επιτέλους όλοι στοχευμένα, Κυβέρνηση, Περιφερειακή Διοίκηση, Δήμοι, Επιμελητήρια και φορείς με ξεκάθαρους ρόλους και ατζέντα, για να οδηγήσουμε τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης.

Εμείς, τα Επιμελητήρια, είμαστε εδώ άλλωστε γι’ αυτό το λόγο.

Μιλάμε με τη φωνή της αγοράς, μεταφέρουμε τα αιτήματα, τους προβληματισμούς και τις θέσεις των επιχειρήσεων, κάθε μεγέθους και κάθε κλάδου.

Και αυτό το καθήκον υπηρετούμε με συνέπεια, υπευθυνότητα και επιμονή όλα τα αυτά τα χρόνια.

Φίλοι και φίλες,

Το όραμα του Καπετάν Βασίλη αποτέλεσε έναν ύμνο για συνεργασίες και συνέργειες.

Ας το ακολουθήσουμε και είμαι σίγουρος πως εμείς, αλλά κυρίως οι γενιές που έρχονται θα είναι περήφανες για τον τόπο τους!”