Η Συμφωνία των Πρεσπών έρχεται στην ελληνική Βουλή τον Ιανουάριο – Υπάρχουν αρκετές «εφεδρείες» για να περάσει

O Z.Zάεφ με υπόγειες διεργασίες βρήκε τους 80 βουλευτές που απαιτούνταν για την έναρξη των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων δίνοντας έτσι την χαριστική βολή στον Ελληνισμό, την Ελλάδα και κυρίως σε όσους νόμιζαν ότι μπορούσαν να «τζογάρουν» πολιτικά χρησιμοποιώντας την ελληνική Ιστορία.

Η προχθεσινοβραδινή υπερψήφιση της πρότασης για τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ από 80 βουλευτές σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της πολιτικής συμβίωσης του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου καθώς η συμφωνία θα καταφθάσει προς κύρωση και στην ελληνική Βουλή

Βέβαια όπως όλα δείχνουν δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αρκετοί από την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ δεν θα υπερψηφίσουν την συμφωνία των Πρεσπών εάν δεν τους το επιτρέψει ο Π. Καμμένος.

Βάση δηλώσεων και διαθέσεων υπάρχουν βουλευτές των ΑΝΕΛ που είναι έτοιμοι να την ψηφίσουν ακόμα και αν ο Πάνος Καμμένος έχει επανειλημμένα δεσμευτεί ότι δεν θα την ψηφίσει.

Εξαιτίας της πίεσης του διεθνούς παράγοντα, ο Ζόραν Ζάεφ δεν πρόκειται να χάσει χρόνο. Θα τρέξει γρήγορα τις διαδικασίες ώστε η συνταγματική αναθεώρηση να ολοκληρωθεί σίγουρα εντός του Δεκεμβρίου και ίσως μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Αυτό κάνει τα πράγματα ακόμα πιο περίπλοκα στην Αθήνα. Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι ελάχιστο χρόνο πριν την ψηφοφορία στα Σκόπια, ο Αλέξης Τσίπρας είχε ουσιαστικά θυσιάσει το Νίκο Κοτζιά για να διατηρήσει τη συνεργασία του με τον μικρό κυβερνητικό εταίρο του.

Κατά την εισήγηση του στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ, ο Πάνος Καμμένος δήλωσε: «Η συνεργασία μας και η παραμονή μας στην κυβέρνηση θα είναι μέχρις ότου έρθει ο κόμπος στο χτένι».

Την ίδια στιγμή, όμως, έδωσε μία πρόγευση του τι θα ακολουθήσει, κάνοντας λόγο για «μακεδονοκλάστες» μέσα στο κόμμα του, για τους οποίους ο ίδιος είπε ότι τους έκανε «τσάμπα μάγκες». Κατέληξε, υποστηρίζοντας πως «αυτοί έχουν πια τελειώσει».

Είναι σαφές ότι μετά τη νίκη του Ζάεφ στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων οι εξελίξεις μεταφέρονται στην Ελλάδα. Εάν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, κάτι που θεωρείται βέβαιο, η συμφωνία θα έρθει προς επικύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο το αργότερο τον Ιανουάριο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός κατά πάσα πιθανότητα θα περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, στηριζόμενος σε βουλευτές από το Ποτάμι και σε βουλευτές των ΑΝΕΛ, όπως ο Παπαχριστόπουλος και πιθανότατα η Κουντουρά.

Το πρόβλημα είναι τι θα πράξει ο Πάνος Καμμένος και όσοι βουλευτές θα του απομείνουν όταν η ΝΔ θα καταθέσει πρόταση μομφής. Με δεδομένο πως θα έχει περάσει στην αντιπολίτευση, σύμφωνα με τα όσα έχει ο ίδιος πει, θα την υπερψηφίσει ή θα προτιμήσει το λευκό ή την αποχή;

Στόχος, πάντως, του πρωθυπουργού είναι να κρατήσει στη ζωή την κυβέρνησή του μέχρι τον Μάρτιο, οπότε και αναμένεται να προαναγγείλει την πραγματοποίηση τριπλών εκλογών τον Μάιο (εθνικές, ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές).

Στην ουσία η χρονική διαφορά δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη αλλά το κόλπο του πρωθυπουργού είναι καθώς με τις τριπλές εκλογές θα επιχειρήσει να συσκοτίσει τους πολίτες ως προς τις επιλογές τους.

Εδώ μπερδεύονται με ένα ψηφοδέλτιο πόσο μάλλον όταν θα έρθουν τρία στα χέρια τους.

πηγή