«Απαιτούνται μέτρα και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με άμεση και επαρκή στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών που θα αναλάβουν τις σχετικές μελέτες.» Αυτό τόνισε στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Γόντικας στο ΠεΣυ Πελοποννήσου για την αντιπλημμυρική προστασία. Ο κ. Γόντικας μεταξύ άλλων σημείωσε:
«Κάθε χρόνο αντιμετωπίζουμε τεράστιες καταστροφές με κάθε έντονη βροχόπτωση. Ανθρώπινες ζωές χάνονται ή κινδυνεύουν. Σοβαρές καταστροφές σε σπίτια, σε βιοτεχνίες, μαγαζιά σε ολόκληρα χωριά και πόλεις. Καταστρέφονται αγροτικές καλλιέργειες κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες, οδικές και άλλες υποδομές, ιστορικά μνημεία.
Η επίκληση δήθεν ‘’ακραίων καιρικών φαινομένων ‘’ από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, δημοτικές και περιφερειακές αρχές, χρησιμοποιείται ως δικαιολογία, για να κρύψει την πλήρη έλλειψη μέτρων πρόβλεψης, πρόληψης και σχεδιασμού αντιπλημμυρικής προστασίας εγγειοβελτιωτικών έργων και υποδομών.
Έρχεται να αποδείξει ότι, ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης δεν μπορεί να εγγυηθεί την λαϊκή ευημερία αφού στο βωμό του κέρδους θυσιάζονται τα λαϊκά δικαιώματα, η ίδια η ζωή της λαϊκής οικογένειας.
Η καπιταλιστική ανάπτυξη και η ανθρώπινη παρέμβαση όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν ως αποτέλεσμα, να πολλαπλασιαστούν τα μπαζώματα των ρεμάτων, να διοχετεύονται μεγάλοι όγκοι υδάτων με τη μετατροπή δασικής γης σε αγροτική, με την αποψίλωση των δασών, με την ‘’τσιμεντοποίηση’’ των πάντων.
Τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις δεν γίνονται, γιατί το κέρδος των κατασκευαστικών μονοπωλιακών ομίλων, εξυπηρετείται περισσότερο σε άλλους τομείς.
Η εμπορευματοποίηση της γης, δεν επιτρέπει τη γρήγορη, ποιοτική και φθηνή υλοποίηση τέτοιων έργων.
Η καταστροφή των δασών για να προχωρήσει η αξιοποίηση τους από τους ομίλους για να εγκατασταθούν π.χ. βιομηχανικά αιολικά και φωτοβολταϊκά συγκροτήματα και για άλλες δραστηριότητες, πολλαπλασιάζει τα πλημμυρικά φαινόμενα, αφού χάνεται η δυνατότητα κράτησης των υδάτων.
Η καταστροφή των δασών από τις πυρκαγιές ιδιαίτερα την περίοδο 2000 – 2007 αλλά και μετά η έλλειψη μέτρων και πολιτικής αναδάσωσης των καμένων και έργων αντιδιαβρωτικής προστασίας των ορεινών όγκων όξυναν το πρόβλημα ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο.
Τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα γίνονται με γνώμονα το κέρδος των κατασκευαστικών ομίλων και για το λόγο αυτό δεν λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα ανάσχεσης και ακύρωσης των επιπτώσεων τους στις περιοχές και στο περιβάλλον.
Αδιάψευστος μάρτυρας είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται σε περιοχές δίπλα στους οδικούς άξονες του Μωρέα και της Ολυμπίας οδού μετά από έντονη βροχόπτωση στη Μεσσηνία, στη δυτική Κορινθία, στη Λακωνία στην είσοδο της Σπάρτης κι αλλόυ.
Είναι μεγάλες οι ευθύνες σας γιατί όλα αυτά τα χρόνια είτε σαν περιφέρεια, είτε από τη συμμετοχή σας σε Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια, όλα αυτά τα χρόνια στηρίζετε αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές και τις διαχειρίζεστε αδιαμαρτύρητα. Δεν διεκδικείτε το παραμικρό, φτάνετε μάλιστα στο σημείο να δηλώνετε ανερυθρίαστα ότι θα ‘’αντιμετωπίσετε τέτοιες καταστροφές με ίδιους πόρους’’ βλέπε δηλώσεις του κ. Περιφερειάρχη πριν ενάμιση χρόνο στην Αργολίδα και ακόμη περιμένουν να αποζημιωθούν οι πληγέντες, το γεφύρι της Άκοβα κοντεύει να καταντήσει γεφύρι της Άρτας. Να θυμίσουμε δόθηκε τότε αποζημίωση 150,000 ευρώ, ένα κουλούρι στο άτομο στις πληγείσες περιοχές.
Μας φέρνετε σήμερα για συζήτηση ένα σχέδιο αντιμετώπισης των πλημμύρων χωρίς να αναφέρεστε στις αιτίες αυτών των καταστροφών, στους υπαίτιους, γιατί θέλετε να κρύψετε τις ευθύνες σας, τις ευθύνες των κυβερνήσεων που υπηρετήσατε και υπηρετείτε, της ΕΕ αφού έργα αντιπλημμυρικής προστασίας κρίνονται μη επιλέξιμα ως ‘’μη παραγωγικά’’ για τα κέρδη των ομίλων γι’ αυτό δεν εντάσσονται στο ΕΣΠΑ και στη συνέχεια του το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης.
Στο σχέδιο σας δεν αναγράφεται η υφιστάμενη κατάσταση, οι ανάγκες, δεν έχει ούτε ένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας, ένα στοιχειώδη σχεδιασμό έργων, ένα ελάχιστο διεκδίκησης πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό από κοινοτικά κονδύλια.
Ένας φιλολαϊκός σχεδιασμός πρέπει στοιχειωδώς να παίρνει υπόψη του:
Την αυξημένη απορροή των όμβριων λόγο μείωσης της δασοκάλυψης.
Την αυξημένη επίσης παροχή φερτών υλών.
Τη συντελεσθείσα μείωση της φυσικής διατομής των μεγάλων ποταμών στην Πελοπόννησο, των φυσικών ρεμάτων ακόμα και την πλήρη εξαφάνιση κάποιων από αυτά.
Την κατασκευή διαφόρων τεχνικών έργων.
Τα όποια έργα που κατασκευάζονται να εναρμονίζονται με τον περιβάλλον και να βοηθούν στην προστασία από τις πλημμύρες και όχι να τις δημιουργούν.
Το σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών αντιπλημμυρικών έργων υποδομής, που θα προλαμβάνουν, θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν την εμφάνιση πλημμύρων.
Συνολική διαχείριση των λεκανών απορροής των χειμάρρων με δασοτεχνικά και φυτοτεχνικά έργα κατά υδρολογική λεκάνη.
Αντιμετώπιση του χειμαρρικού προβλήματος με την αποτροπή της διάβρωσης και τη συνολική διευθέτηση των χειμάρρων, διάνοιξη ρεμάτων, κατασκευή μικρών φραγμάτων κατακράτησης φερτών υλών.
Απαιτούνται λοιπόν μέτρα και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με άμεση και επαρκή στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών που θα αναλάβουν τις σχετικές μελέτες.»