Η φωτιά αποκάλυψε επιπλέον δομόλιθους του τείχους της Αρχαίας Μεσσήνης

arxaia messini5Π. Τατούλης: «Στο νέ­ο πρόγραμμα  η ένταξη της υ­πο­γει­ο­ποί­η­σης της Αρκαδικής Πύλης»

Αυ­το­ψί­α στον αρ­χαι­ο­λο­γι­κό χώ­ρο της αρ­χαί­ας Μεσ­σή­νης πραγ­μα­το­ποί­η­σε η Γε­νι­κή Γραμ­μα­τέ­ας Πο­λι­τι­σμού και Α­θλη­τι­σμού, Λί­να Μεν­δώ­νη, ε­πι­κε­φα­λής πο­λυ­με­λούς κλι­μα­κί­ου στε­λε­χών του Υ­πουρ­γεί­ου, και με την συμ­με­το­χή του κα­θη­γη­τή Πέ­τρου Θέ­με­λη, της Δρ Άν­νας Κα­ρα­πα­να­γι­ώ­του, Προ­ϊ­στα­μέ­νης της ΛΗ΄ ΕΠ­ΚΑ και της Δρ Ευ­γε­νί­ας Μη­λί­τση, Προ­ϊ­στα­μέ­νης της 26ης Ε­ΒΑ, την Κυ­ρια­κή 31η Αυ­γού­στου, προ­κει­μέ­νου να δι­α­πι­στω­θούν τυ­χόν ζη­μί­ες α­πό την πρό­σφα­τη πυρ­κα­γιά στην πε­ρι­ο­χή. Ευ­τυ­χώς, δι­α­πι­στώ­θη­καν μό­νον μι­κρές ζη­μί­ες, κυ­ρί­ως α­πό αι­θά­λη, στην ε­πι­φά­νεια των πε­σμέ­νων λί­θων του τεί­χους, οι ο­ποί­ες θα α­πο­κα­τα­στα­θούν α­μέ­σως α­πό τους συν­τη­ρη­τές. Ε­πί­σης, εί­ναι ε­λά­χι­στα τα προ­βλή­μα­τα τα ο­ποί­α προ­έ­κυ­ψαν στον ε­ρει­πω­μέ­νο βυ­ζαν­τι­νό ναί­σκο Κλή­σα- Πόρ­τη, βο­ρεί­ως της Αρ­κα­δι­κής Πύ­λης, τα ο­ποί­α, ε­πί­σης, θα αν­τι­με­τω­πι­στούν ά­με­σα.
arxaia messini6Ε­πει­δή η φω­τιά, καί­γον­τας την πυ­κνή βλά­στη­ση, α­πο­κά­λυ­ψε ε­πι­πλέ­ον δο­μό­λι­θους του τεί­χους της αρ­χαί­ας πό­λης, πα­ράλ­λη­λα με τις ερ­γα­σί­ες συν­τή­ρη­σής τους, δό­θη­καν α­πό τη Γε­νι­κή Γραμ­μα­τέ­α σχε­τι­κές ο­δη­γί­ες για τη σύν­τα­ξη, α­πό την Ε­πι­στη­μο­νι­κή Ε­πι­τρο­πή της Αρ­χαί­ας Μεσ­σή­νης, με­λέ­της α­πο­κα­τά­στα­σης και α­να­στή­λω­σης του τεί­χους, δε­ξιά και α­ρι­στε­ρά της Αρ­κα­δι­κής Πύ­λης, προ­κει­μέ­νου να ε­ξα­σφα­λι­στεί η α­ναγ­καί­α ω­ρι­μό­τη­τα για την έν­τα­ξη του έρ­γου σε ε­πό­με­νο χρη­μα­το­δο­τι­κό πρό­γραμ­μα.
Ο ε­ρει­πω­μέ­νος να­ός Κλή­σα-Πόρ­τη, του 10ου αι., κα­θώς και οι δύ­ο να­οί, της Πα­να­γί­τσας στο Μο­να­στη­ρά­κι Ζερ­μπι­σί­ων του 14ου αι., και του Α­γί­ου Νι­κο­λά­ου Ζερ­μπι­σί­ων, του 10ου αι., οι ο­ποί­οι, ε­πί­σης, υ­πέ­στη­σαν μι­κρές ζη­μί­ες α­πό την πυρ­κα­γιά, θα α­πο­τε­λέ­σουν αν­τι­κεί­με­νο με­λέ­της προ­στα­σί­ας, συν­τή­ρη­σης και α­νά­δει­ξης α­πό την αρ­μό­δια 26η Ε­ΒΑ, σύμ­φω­να με τις ο­δη­γί­ες της Γε­νι­κής Γραμ­μα­τέ­ως.
Τέ­λος, η κ. Μεν­δώ­νη συ­ζή­τη­σε με τον κα­θη­γη­τή Π. Θέ­με­λη και την Έ­φο­ρο Αρ­χαι­ο­τή­των Α. Κα­ρα­πα­να­γι­ώ­του τα προ­βλή­μα­τα τα ο­ποί­α έ­χει δη­μι­ουρ­γή­σει και ε­ξα­κο­λου­θεί να δη­μι­ουρ­γεί η δι­έ­λευ­ση των αυ­το­κι­νή­των δια της Αρ­κα­δι­κής Πύ­λης. Δό­θη­καν ο­δη­γί­ες για τη λή­ψη ά­με­σων σω­στι­κών μέ­τρων, για να δι­α­σφα­λι­στεί τό­σο η α­κε­ραι­ό­τη­τα του μνη­μεί­ου ό­σο και η α­σφα­λής δι­έ­λευ­ση των τρο­χο­φό­ρων. Βε­βαί­ως, η α­πο­λύ­τως α­ναγ­καί­α α­πο­μά­κρυν­ση του δρό­μου, για να α­πο­κα­τα­στα­θεί η Αρ­κα­δι­κή Πύ­λη, εί­ναι η υ­πο­γει­ο­ποί­η­ση του δρό­μου, ό­πως προ­βλέ­πε­ται α­πό τη με­λέ­τη της Πε­ρι­φέ­ρειας Πε­λο­πον­νή­σου, η ο­ποί­α εγ­κρί­θη­κε α­πό τις αρ­μό­δι­ες υ­πη­ρε­σί­ες του Υ­πουρ­γεί­ου Πο­λι­τι­σμού και Α­θλη­τι­σμού το 2011.

Σε σχε­τι­κή ε­ρώ­τη­ση το­πι­κού τη­λε­ο­πτι­κού σταθ­μού για το θέ­μα της η υ­πο­γει­ο­ποί­η­σης του δρό­μου που περ­νά μέ­σα α­πό την Αρ­κα­δι­κή Πύ­λη ο Πε­ρι­φε­ρειά­ρχης Πέ­τρος Τα­τού­λης ε­πε­σή­μα­νε ό­τι:

«Η προ­σπά­θεια να εν­τα­χθεί στο τρέ­χον πρό­γραμ­μα δεν κα­τέ­στη δυ­να­τή λό­γω τε­ρά­στι­ων ζη­τη­μά­των α­παλ­λο­τρι­ώ­σε­ων, ω­στό­σο υ­πήρ­ξε η δέ­σμευ­σή του πως εί­ναι πι­λο­τι­κό πρό­γραμ­μα με ο­λο­κλη­ρω­μέ­νες τις με­λέ­τες κα­τά μή­κος του ο­δι­κού δι­κτύ­ου και πως θα υ­πάρ­ξει η έν­τα­ξή του με την υ­πο­γει­ο­ποί­η­ση της Αρ­κα­δι­κής Πύ­λης της ο­ποί­ας η με­λέ­τη πρό­σφα­τα ο­λο­κλη­ρώ­θη­κε (­!) στο νέ­ο πρό­γραμ­μα.»