Περίπου 1 δις ευρώ ετησίως από τον τριπλασιασμό των εισφορών προς τον ΟΓΑ επιδιώκουν να εισπράξουν κυβέρνηση και δανειστές, από τους αγρότες. Άλλά 200 εκατομμύρια ευρώ από την επιπλέον φορολόγηση, ενώ από το πετρέλαιο να εξοικονομηθούν περί τα 180 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά το κόστος για τον αγροτικό κόσμο υπολογίζεται να ανέλθει στα 2 δις ευρώ ετησίως, όσες περίπου είναι και οι ετήσιες επιδοτήσεις από την ΚΑΠ. Πρόκειται για μία άνευ προηγουμένου φοροεπιδρομή που οδηγεί στη διάλυση της παραγωγικής βάσης της χώρας. Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, η ατμομηχανή για ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, που είνια ο πρωτογενής τομέας, παραδίδεται βορρά στους δανειστές, προκειμένου να επιβιώσουν οι Ευρωπαίοι αγρότες εις βάρος των Ελλήνων, υποστηρίζει με δηλώσεις του στο “thessaliatv.gr”, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου Νικήτας Πρίντζος που έχει αναλάβει και την πρωτοβουλία για τη συνεταιριστική ανσυγκρότηση της χώρας, καθώς η ΠΑΣΕΓΕΣ πνέει τα λοίσθια…
Φυσικά υποστηρίζει ο κ. Πρίντζος τα χρήματα αυτά δύσκολα θα τα εισπράξουν, αφού σε μία τριμελή οικογένεια αγροτών θα απιτούνταιο πάνω από 600 ευρώ το μήνα για τις ασφαλιστικές τους εισφορές και τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν στα χωριά… Αλλά φαίνεται ότι τους ενδιαφέρει τους δανειστές πέρα από τη λογιστική αντιμετώπιση του χρέους κια η άλωση του αγροτικού τομέα της χώρας, που έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε ότι αφορά την ποιότητα, έναντι του ευρωπαΊκού ανταγωνισμού…
Μόνο από το 23% του ΦΠΑ στα χοιρινά και την επιμήκυνση της ζωής του φρέσκου γάλακτος πέρα και από τις 11 ημέρες, σε συνδυασό με δυσμενή μέτρα και για την πτηνοτροφία ( και την αδυναμία στήριξης της προβατοτροφίας και της φέτας)γίνεται σαφές, ότι η κτηνοτροφία παραδίδεται στους εισαγωγείς. ήδη γνωσρτή αλυσιδα Σ-Μ ετοιμάζεται από εβδομάδα να κάνει εισαγωγή παστεριωμένο γάλα προς 67 λεπτά το κιλό και να το πουλά με ιδιωτική ετικέτα προς 80 λεπτά δίνοντας τη χαριστική βολή και στις εγχώριες μικρές συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες και προφανώς και στους εναπομείναντες αγελαδοτρόφους…
Την ίδια ώρα σε «µικρό καλάθι» χωρούν, όπως όλα δείχνουν, οι ελπίδες για τις δυνατότητες συνδικαλιστικής ανασυγκρότησης του αγροτικού χώρου, µε αφετηρία τα όσα διηµείφθησαν στην τελευταία ευρεία σύναξη προέδρων και… υπαρχηγών από τον συνεταιριστικό χώρο, η οποία έγινε την περασµένη Τρίτη στο ξενοδοχείο Κάραβελ της Αθήνας.
Μικρή η απήχηση στις τάξεις των δυναμικών επαγγελματιών του αγροτικού χώρου. Στη συνάντηση αυτή αναφέρθηκε το πρωί της Παρασκευής από τη Βουλή και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι όλο το ΠΑΣΟΚ που καπηλεύτηκε τον αγροτικό χώρο ήταν εκεί (υπονοώντας το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ), του οποίου η στάση φάνηκε με την προτροπή για να ψηφίσουν ΝΑΙ οι αγρότες στο δημοψήφισμα.
Οι συνεταιριστές πάντως δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια καθώς θεωρούν ότι αυτή είνια η υπέρτατη μάχη, η “γραμμή Στάλιγκραντ” για να επιβιώσει ο πρωτογενής τομέας. ενημέρωσαν τα κόμμτα της Βουλής και ζήτησαν ισοδύνμα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί το ξεκλήρισμα αγροτών και κτηνοτρόφων και η πράδοση άνευ όρων της παραγωγικής βάσης της χώρας στις εισαγωγές…
Από τα ισοδύναμα που ακούστηκαν η πιο σοβαρή πρόταση ήταν αυτή του προέδρου της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη για επιβολή 1 ευρώ έκτακτου φόρου στο πακέτο με τα τσιγάρα, ωστόσο και για αυτή υπάρχουν φόβοι οτι δεν θα αποδώσει, καθώς ναμένεται να οργιάσει το λαθρεμπόριο, αφορολόγητων τσιγάρων και καπνού, λόγω αδυναμίας του ελεγκτικού μηχανισμού.
Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η αναδιάταξη του αγροτικού – συνεταιριστικού κινήματος με την προώθηση του προς ψήφιση νομοσχεδίου για τους συνεταιρισμούς. Αυτό πάντως που θα ήθελααν ως τελευταίο πράγμα οι αγρότες, με τη φορολογική λαίλαπα που τους
Η συνάντηση ήταν συνέχεια προηγούµενων διεργασιών στη Θεσσαλονίκη και το Βόλο, η πρωτοβουλία πιστώνεται στον έµπειρο συνεταιριστή της ΕΑΣ Βόλου Νικήτα Πρίντζο και έχει θέσει ως βασικούς άξονες την απάντηση των αγροτών στο βαρύ πακέτο µέτρων που προωθεί η κυβέρνηση και την ανάπτυξη βηµατισµού µε στόχο τη δηµιουργία µιας µεγάλης συνδικαλιστικής οργάνωσης που θα στεγάσει τα «όνειρα» του αγροτικού κόσµου της χώρας.
thessaliatv.gr