Στο συνέδριο του Ποταμιού τον Φεβρουάριο θα αποφασίσουμε το ποιος θα είναι πρόεδρος, επεσήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στην εκπομπή «στον Ενικό» στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρόεδρος του Ποταμιού τόνισε πως θα συμμετείχε σε μία κυβέρνηση μόνο εάν τη στήριζαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα θέματα, η οποία θα συγκροτηθεί «βάσει εθνικού σχεδίου» και θα συμμετέχουν «οι καλύτεροι του πολιτικού συστήματος». Κατά τον κ. Θεοδωράκη θα πρέπει η διάρκειά της να είναι για τουλάχιστον δύο χρόνια.
Πάντως ο πρόεδρος του Ποταμιού εκτίμησε ότι υπάρχει συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τονΒασίλη Λεβέντη για κυβερνητική συνεργασία. «Θα συνεχίσουν όμως τα προβλήματα, τουΑλέξη Τσίπρα δεν του λείπουν μόνο 10 άτομα, του λείπουν στελέχη στην κυβέρνηση, του λείπουν οι λύσεις».
Αποκάλυψε επίσης, τι είπε ο πρωθυπουργός κατά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. «Μας είπε ότι αισθάνεται πολύ ασφαλής με τους 153 βουλευτές. Ότι δεν νιώθει την ανάγκη να στηριχτεί σε άλλες ψήφους και ούτε ζητάει στήριξη από άλλους, απλά θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για εθνική συνεννόηση», είπε και συνέχισε:
Δηλαδή του ήρθε μία επιφοίτηση, ξαφνικά, του Αλέξη Τσίπρα, που έχει πρωτοστατήσει στο διχασμό στην Ελλάδα και όταν στην αντιπολίτευση και όταν ήταν στην κυβέρνηση. Ήταν ο άνθρωπος που δηλητηρίασε την ελληνική κοινωνία λέγοντας πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν.
Ο πρόεδρος του Ποταμιού, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έμεινε στο ευρώ χάρη στο κόμμα του, εκτιμώντας ότι εάν δεν είχε κρατήσει συναινετική στάση μετά το δημοψήφισμα και κατά την ψήφιση της συμφωνίας τον Αύγουστο, θα κρατούσαν διαφορετική στάση τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα υπόλοιπα κόμματα, με τον κίνδυνο για Grexit να ελλοχεύει εκείνη την περίοδο. «Το Ποτάμι παρέσυρε τον Αλέξη Τσίπρα στην πλευρά του “ναι”», εξήγησε.
Κατά τον κ. Θεοδωράκη η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο του Grexit. Όπως είπε, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και κάποια στελέχη του ΔΝΤ«περιμένουν μία στραβοτιμονιά». Υπογράμμισε ότι τη Δευτέρα μετά το δημοψήφισμα, η χώρα βρισκόταν εκτός ευρώ.
Ο κ. Θεοδωράκης εκτίμησε σχολιάζοντας το αποτέλεσμα πρόσφατης δημοσκόπησης, ότι το «Ποτάμι δεν απειλείται να μην μπει στη Βουλή στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν».
Απέρριψε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και τον Βασίλη Λεβέντη υπό το φόβο να μην μπει στη Βουλή, τονίζοντας χαρακτηριστικά:
Δεν θα συνεργαστούμε προεκλογικά, δεν θα γίνουμε μέρος του παλιού συστήματος που πολεμάμε.
Πάντως έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη για το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα που κατέγραψε το κόμμα. «Η πιο ρευστή πολιτική δύναμη, όπως ήταν το Ποτάμι, που έπαιρνε ψήφους και από την Δεξιά και από την Αριστερά, έχασε τελικά ψήφους και από την Δεξιάκαι από την Αριστερά με την λογική ας βγάλουμε τώρα πρωθυπουργό και μετά βλέπουμε. Και πήγαμε από το 6% στο 4%. Δεν θεωρώ ότι δεν έχω ευθύνη για αυτό το ποσοστό. Μικρά λάθη πιθανόν υπήρξαν, όχι πιθανόν, σίγουρα υπήρξαν, γιατί δεν είμαι κανένας επαγγελματίας της πολιτικής».
Απαντώντας στο που τοποθετείται ιδεολογικά, επεσήμανε ότι «δεν είμαστε κεντροαριστερά, δεν είπαμε ποτέ ότι είμαστε» και συνέχισε:
Είμαστε η προοδευτική μεταρρυθμιστική δύναμη της χώρας. Έχουμε και κεντροαριστερούς και κεντροδεξιούς, αλλά δεν ήρθαμε για να καλύψουμε τον παλιό πολιτικό χάρτη.
«Έχουμε τις δικές μας προτάσεις για πολλά θέματα, στην διάθεση της κυβέρνησης. Αυτό είναι δημιουργική αντιπολίτευση» ανέφερε. Εξηγώντας γιατί το Ποτάμι είπε «ναι» στο τρίτο μνημόνιο, τόνισε ότι αυτό ήρθε στο Βουλή με ένα νόμο και άρθρο, με τη χώρα να είναι στο χείλος του γκρεμού.
newpost.gr