«Εάν η κυβέρνηση είχε καταλήξει σε μια συμφωνία το Μάρτιο, τα μέτρα που θα ήταν αναγκασμένη να πάρει θα ήταν πολύ πιο περιορισμένα, γιατί η οικονομία βρισκόταν τότε σε καλύτερη κατάσταση». Αυτό τόνισε ο Χάρης Θεοχάρης, σε συνέντευξή του σήμερα στην ΕΡΤ και στην εκπομπή της Μ. Κατσίμη και του Γ. Δάρα.
«Η κυβέρνηση με τη διαπραγμάτευση κέρδισε μεν δύο ποσοστιαίες μονάδες στο πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά παρέλαβε μια οικονομία με ρυθμό ανάπτυξης 0,4% και την πήγε στο -1%. Εάν η συμφωνία είχε γίνει με ρυθμό ανάπτυξης 0,4%, θα είχε γλιτώσει μέτρα ύψους 1,5% του ΑΕΠ», είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι
η πρόταση της κυβέρνησης για την επιβολή έκτακτης εισφοράς ποσού ενός δις ευρώ στις επιχειρήσεις είναι ακατανόητη ως μέτρο περισσότερο υφεσιακό από το ΦΠΑ. Σε ό,τι αφορά το θέμα, αυτό η κυβέρνηση άρχισε να συζητάει για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς από τις 30.000, τώρα μιλάει για 20.000 και στο τέλος θα καταλήξει στις 12.000 ευρώ.
Στο σημείο που έχουμε φτάσει, όποια συμφωνία και αν έρθει τώρα δε θα είναι μια καλή συμφωνία, ούτε θα δώσει μια μόνιμη λύση, αλλά μόνο μια μετάθεση του προβλήματος, μέχρι να ωριμάσει το πολιτικό σύστημα της χώρας Η λύση που θα μας βγάλει από την κρίση θα έρθει από μια ελληνική πρόταση καθώς οι Ευρωπαίοι προτιμούν τα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία είναι και πιο εύκολο να εφαρμοστούν, αλλά η ελληνική πλευρά πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις. Πρέπει για παράδειγμα να αποκτήσουμε ένα πιο αποδοτικό Δημόσιο τομέα με σωστές υπηρεσίες, ώστε να είναι αποδέχεται και ο πολίτης πιο εύκολα να πληρώσει τους φόρους. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρόλα αυτά δεν έχει μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, βλέπει το κράτος ως λάφυρο για την πραγματοποίηση κομματικών διορισμών. Υπό αυτή την έννοια, είναι το τελευταίο κόμμα της μεταπολίτευσης».
Ερωτηθείς σχετικά με την πολιτική βούληση του ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει τα μεγάλα συμφέροντα απάντησε, πως και αν κάνει καλόπιστα δεκτό πως υπάρχει η πολιτική βούληση, ενέργειες της κυβέρνησης, όπως η αφαίρεση του ορίου του 1 εκ. Ευρώ για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις γεννούν ερωτηματικά. Με τις ρυθμίσεις αυτές το Δημόσιο χαρίζει στους μεγαλοoφειλέτες 1 ευρώ για κάθε ευρώ που πληρώνουν. Ακόμη κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι σε σημαντικά ζητήματα υποτιμά την πολυπλοκότητα τους και υπερεκτιμά τα προσδοκώμενα ποσά. Για τον ίδιο λόγο περιέλαβε στις προγραμματικές της δηλώσεις εισπράξεις 1,5 δις από το λαθρεμπόριο καυσίμων, 850 εκ. από το λαθρεμπόριο τσιγάρων, 2,5 δις από τις λίστες Νικολούδη, κι αυτά μέχρι το καλοκαίρι, που όμως ήδη έφτασε. Προφανώς όλη αυτή η διαδικασία θέλει χρόνο για να αποδώσει, αλλά «δεν ήμουν εγώ αυτός που τα συμπεριέλαβα στις προγραμματικές μου δηλώσεις», κατέληξε.
Το Ποτάμι θα ψηφίσει οποιαδήποτε συμφωνία φέρει η Κυβέρνηση στη Βουλή, γιατί βάζει το πατριωτικό καθήκον πάνω από το κομματικό. Αυτό δεν σημαίνει ότι η συμφωνία που θα έρθει θα είναι μια καλή συμφωνία, ενώ κατέληξε με τις 3 βασικές προϋποθέσεις για να βγει η χώρα από την κρίση:
• Να έχει συμφωνία
• Να κάνει μια καλή συμφωνία
• Να μπορέσει να την υλοποιήσει
ysterografa.gr