Θολό τοπίο οι διαγωνισμοί για ιατροτεχνολογικά, φίλτρα και φάρμακα στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Από τη μία χάνονται εκατομμύρια από τα ΕΣΠΑ που δεν απορροφήθηκαν από κακούς χειρισμούς και από την άλλη στεγνώνουν τα νοσοκομεία από υλικά ή δεν μπορούν να γίνουν εξετάσεις καθώς ο εξοπλισμός σε πολλά από αυτά είναι παροπλισμένος.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις υλικών και φαρμάκων από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ ενώ, σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων σε πολλά από αυτά ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός έχει χαλάσει και πρέπει να επισκευαστεί, είτε είναι υπό απόσυρση γιατί δεν επισκευάζεται και πρέπει να αντικατασταθεί.
Παρόλα αυτά διαγωνισμοί που θα γλίτωναν το κράτος από πολλά έξοδα και συγχρόνως θα αντικαθιστούσαν τους απαρχαιωμένους ιατροτεχνολογικούς εξοπλισμούς με νέους, χάνονται όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, από κακούς χειρισμούς, αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, αδιαφορία του προσωπικού των Νοσοκομείων, επιτροπές αξιολόγησης κ.λπ., παραιτήσεις μελών των Δ.Σ. κ.α.
Να σημειωθεί ότι οι δημόσιοι διαγωνισμοί εξοπλισμού για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ σε ποσοστό 90% τις προηγούμενες 2 χρονιές ήταν χρηματοδοτούμενοι από το ΕΣΠΑ 2007-2013. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ΕΣΠΑ λόγω μη απορρόφησής του, επεκτάθηκε για δύο ακόμη χρόνια με καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσής τους την 31/12/2015. Βασικός όρος ήταν , ότι έως 31/12 να έχει ολοκληρωθεί όχι μόνο η παράδοση και τιμολόγηση των ειδών ιατρικού εξοπλισμού, αλλά και η αντίστοιχη πληρωμή των εταιρειών.
Δυστυχώς σε πολύ μεγάλο ποσοστό, οι διαγωνισμοί αυτοί δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, είναι οι διαγωνισμοί ΕΣΠΑ προμήθειας Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο Κουτλιμπάνειο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Το ΕΣΠΑ αυτό δυστυχώς χάθηκε. Μιλάμε για περίπου 2 εκατ. ευρώ και προϋπολογισμός για να γίνουν παραγγελίες μέσω αυτού δεν υπάρχει.
Για να συνεχίσουν οι συγκεκριμένοι διαγωνισμοί, αφού οι προϋπολογισμοί ΕΣΠΑ 2007-2013 επιστρέφονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να ενταχθούν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020, το οποίο είναι αρκετά δύσκολο να συμβεί γιατί κανείς δεν γνωρίζει αν θα συμπεριλαμβάνει και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Ακόμη και στις περιπτώσεις που κάποια από αυτά περάσουν ως πρόγραμμα γέφυρα, σημαίνει ότι οι αντίστοιχοι προϋπολογισμοί του 2014-2020 δεν θα χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό τον οποίο προορίζονταν, καλύπτοντας το κενό του ΕΣΠΑ 2007-2013.
Στο μεταξύ, οι εταιρείες περιμένουν να δουν αν μπορούν να ενταχθούν ΕΣΠΑ 2014-2020 ή αν αυτά τα project ενταχθούν στους εθνικούς πόρους, όπως ακούγεται. Ποιοι είναι όμως αυτοί οι εθνικοί πόροι, άγνωστο.
Κερδοσκοπικά παιχνίδια με τις προδιαγραφές των φίλτρων καταγγέλλουν οι νεφροπαθείς
Προβλήματα ωστόσο υπάρχουν και στο θέμα προμήθειας των φίλτρων αιμοκάθαρσης. Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν αναστατώσει τους νεφροπαθείς, οι οποίοι μιλούν για παιχνίδια των κερδοσκόπων εις βάρος της υγείας τους. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών με αφορμή τα φίλτρα που εμφανίστηκαν στο νοσοκομείο Χανίων, μιλούν για καρτέλ φθήνιας τα οποία δημιουργούν συνθήκες μονοπωλιακές στα δημόσια νοσοκομεία με αποτέλεσμα, όπως λένε, πάνω από 10 νοσοκομεία να έχουν μείνει χωρίς φίλτρα αιμοκάθαρσης και να κινδυνεύουν άμεσα οι ασθενείς. Επισημαίνουν ότι από νοσοκομείο σε νοσοκομείο οι τιμές των φίλτρων είναι διαφορετικές ενώ τα φίλτρα αυτά είναι από τριτοκοσμικές χώρες.
Οι νεφροπαθείς φοβούνται ότι οι διαγωνισμοί με νέες προδιαγραφές και βάσει του Παρατηρητηρίου Τιμών που ζητά η ΕΠΥ, είναι πρόφαση και υπάρχει κίνδυνος να κατακλύσουν την αγορά φίλτρα από Κίνα, Ινδία, Μαλαισία, Αίγυπτο, Τουρκία κ.λπ. τα οποία είναι αμφιβόλου ποιότητας λόγω ελλείψεων ποιοτικών ελέγχων σε αυτές τις χώρες. Με κριτήριο μόνο την τιμή καταργείται όπως λένε, η έννοια της προδιαγραφής και την ποιότητας αρκεί να διαθέτει το προϊόν CE MARK.
Κατηγορούν δε την Πολιτεία για έλλειψη σεβασμού προς τον έλληνα ασθενή και ζητούν από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) να φροντίσουν να προμηθευτούν φίλτρα με προδιαγραφές, τις οποίες όπως λένε, εδώ και καιρό έχουν δώσει οι εκπρόσωποι τους στην ΕΠΥ. Και επίσης, να μη επιλέξουν με βάση τη φθήνια αλλά την ποιότητα.
ΕΠΥ: Τεχνικές προδιαγραφές βάσει των διεθνών προτύπων
Και μπορεί οι νεφροπαθείς να μιλούν για φίλτρα που δεν τηρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές, ωστόσο, κύκλοι της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας επισημαίνουν ότι με πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας της ΕΠΥ επιβλήθηκε νέα διαδικασία εκπόνησης των τεχνικών προδιαγραφών των προϊόντων και υπηρεσιών υγείας, η οποία περιλαμβάνει ως απαραίτητο στοιχεία την αιτιολόγησή τους.
Η αιτιολόγηση αυτή η οποία συνιστάται στη διαλογή των τεχνικών προδιαγραφών με τις εν γένει Διεθνείς τεχνικές προδιαγραφές και πρότυπα, τις παραδοχές της επιστήμης, την εμπειρία, τυχόν κοινωνικές απαιτήσεις και τα αποτελέσματα της διαβούλευσης που προηγήθηκε επί του τελικού σχεδίου των τεχνικών προδιαγραφών, έχει ως στόχους την προστασία της δημόσιας υγείας, τη διαφάνεια, την αποφυγή νόθευσης του υγιούς ανταγωνισμού και φυσικά τν αποφυγή «φωτογράφηση» συγκεκριμένων προμηθευτών.
Σε εφαρμογή της νέας διαδικασίας η ΕΠΥ σχεδιάζει την εκπόνηση τεχνικών προδιαγραφών για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες υγείας και συνέστησε Επιτροπές για την καθαριότητα, την φύλαξη και ασφάλεια και την σίτιση ενώ ανήρτησε στην ηλεκτρονική της σελίδα τις ανακοινώσεις για την εκπόνηση τεχνικών προδιαγραφών για ιατρικά αέρια εκτός του οξυγόνου, χειρουργικά ράμματα, υδρόφιλο βαμβάκι, συσκευές και όργανα έκχυσης, σύριγγες και βελόνες μίας χρήσεως, και γάντια αποστειρωμένα αλλά και μίας χρήσεως.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής η Ολομέλεια της ΕΠΥ έχει ήδη αναπέμψει τις τεχνικές προδιαγραφές των φίλτρων τεχνητού νεφρού στην Επιτροπή που τις συνέταξε με σκοπό τη νόμιμη συμπλήρωση της αιτιολογίας τους, γεγονός που υποδηλώνει την σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει την υγεία των νεφροπαθών αναφορικά με τις προμήθειες αυτές.
Και όλα αυτά όπως λένε, είναι σε σύμπλευση με τις προγραμματικές δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, ο οποίος είχε τονίσει ότι δεν θα επιτρέψει να μπει κανένα υλικό στα νοσοκομεία που δεν θα έχει ποιοτικές τεχνικές προδιαγραφές.
Οι προδιαγραφές έχουν δημοσιοποιηθεί
Η ΕΠΥ ζητά προδιαγραφές βάσει των διεθνών προτύπων, αλλά οι νεφροπαθείς από την άλλη υποστηρίζουν ότι αυτές έχουν ήδη κατατεθεί στην ΕΠΥ. Μάλιστα, στο site του ekevyl έχουν αναρτηθεί οι προδιαγραφές για τα φίλτρα, από την Επιτροπή Προδιαγραφών, από το Μάρτιο του 2014. Η Επιτροπή όπως μάθαμε προσπαθεί να παραδώσει στην ΕΠΥ τις προδιαγραφές οι οποίες θα εξασφαλίζουν την παροχή ποιοτικών υλικών στους ασθενείς. Οι προδιαγραφές αν διαβαστούν από κάποιον που δεν έχει γνώσεις επί του θέματος, όντως δεν είναι κατανοητές. Συνεπώς η ΕΠΥ πρέπει, είτε να εμπιστευθεί την Επιτροπή Προδιαγραφών, είτε να ορίσει δική της Επιτροπή ώστε να ληφθούν τελικές αποφάσεις για ένα τόσο σοβαρό θέμα που χρονίζει.
Έρχεται νομοσχέδιο για τα φίλτρα αιμοκάθαρσης
Σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με τα φίλτρα αιμοκάθαρσης, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλία για την άμεση επίλυση του προβλήματος, και σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό θα βγει διάταξη, η οποία θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την Υγεία και θα απαγορεύει την ανάρτηση στο Παρατηρητήριο Τιμών, υλικών με μείωση τιμής άνω του 25% της τελευταίας τιμής προμήθειας του ίδιου υλικού. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή και όπως υποστηρίζει ο Υπουργός θα δώσει οριστική λύση στο θέμα αυτό αλλά και γενικά σε οποιοδήποτε θέμα σχετικό με την προμήθεια υλικών. Όπως λέει ο Υπουργός, θα δοθεί λύση με τη γενική αναδιοργάνωση του συστήματος προμηθειών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Θολό τοπίο οι διαγωνισμοί για τα φάρμακα
Και ενώ εξοπλισμοί και φίλτρα είναι προς το παρόν στον αέρα, οι διαγωνισμοί για φάρμακα είναι αδιευκρίνιστο πως θα γίνουν. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλος αγώνας να αλλάξει το μοντέλο προμηθειών σταματώντας τον ένα και μοναδικό προμηθευτή/μειοδότη και βάζοντας τις βάσεις για 3 προμηθευτές/μειοδότες με ποσοστό 50% ο πρώτος, 30% ο δεύτερος και 20% ο τρίτος. Το μοντέλο είναι αποδεκτό από τις φαρμακευτικές καθώς σταματά τη μονοπωλιακή σχέση, τον άνισο ανταγωνισμό μέσω του dumping τιμών, ενώ γλιτώνει και τα νοσοκομεία από τα προβλήματα ελλείψεων, καθώς στο παρελθόν είχαμε περιστατικά όπου η εταιρεία που είχε πάρει το διαγωνισμό δεν ήταν σε θέση να παραδώσει τις απαραίτητες ποσότητες φαρμάκων.
Παρόλα αυτά, όπως ακούγεται η ΕΠΥ στο νέο πλαίσιο βάζει ως όρο στους διαγωνισμούς να λαμβάνουν μέρος μόνο εταιρείες, οι οποίες είχαν προμηθεύσει στα νοσοκομεία της χώρας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 30% τουλάχιστον της δραστικής ουσίας που είχε μπει στις διαδικασίες διαγωνισμών. Κατά συνέπεια αποκλείονται όλες οι εταιρείες αφού στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια έπαιρνε μόνο μία εταιρεία μειοδότης το 100% του κάθε διαγωνισμού. Και αναφορικά με το 30% σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκεί δεν είναι πολλές οι ελληνικές που κάνουν εξαγωγές και που έχουν πάρει αυτό το ποσοστό.
Επί της ουσίας, πάλι μία εταιρεία θα είναι ο μειοδότης γεγονός, που προβληματίζει έντονα την αγορά και πολλοί λένε ότι θα προσβάλλουν δικαστικά ένα τέτοιο νομικό πλαίσιο.
sofokleousin.gr