Θ. Πετράκος: Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν με την λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας

KEPAΟ Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, απέστειλε επιστολή προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη με την οποία προτείνει αλλαγές που πρέπει να γίνουν σχετικά με την λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Ο Θανάσης Πετράκος μεταξύ των άλλων προτείνει την κατάργηση της οικονομικής συμμετοχής των ανασφάλιστων για κατάθεση αίτησης στις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες επιτροπές των ΚΕΠΑ, την μείωση της χρονικής διάρκειας αναμονής για επανεξέταση και να μην επανεξετάζονται οι μη αναστρέψιμες αναπηρίες.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη.

 

Προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

 

κ. Υπουργέ

 

Οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα την τεράστια περικοπή των κοινωνικών δαπανών και οδήγησαν στη διάλυση του κοινωνικού κράτους. Μια ευάλωτη κοινωνική ομάδα που υπέστη τα αποτελέσματα των απάνθρωπων μνημονιακών πολιτικών ήταν η ομάδα των ατόμων με αναπηρία.

Από πολλές καταγγελίες πολιτών με αναπηρία διαπιστώνεται ότι στα χρόνια των μνημονιακών πολιτικών οι πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες επιτροπές συστηματικά μείωναν τα ποσοστά αναπηρίας ακόμα και σε περιπτώσεις με αναπηρία μη αναστρέψιμη. Τα μειωμένα ποσοστά έχουν ως αποτέλεσμα την ακύρωση του επιδόματος ή της αναπηρικής σύνταξης καθώς και άλλων παροχών όπως πρόσβαση στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, απαλλαγή ΕΝΦΙΑ όταν αυτός υπήρχε και παροχή δελτίου δωρεάν μετακινήσεων.

Με συστηματικό τρόπο αποθάρρυναν και απομάκρυναν τους δικαιούχους από την διαδικασία των επιτροπών αφού ο χρόνος αναμονής ήταν υπερβολικός ενώ ίσχυε η διακοπή του επιδόματος. Επιπλέον η ταλαιπωρία για την συγκέντρωση νέων ιατρικών γνωματεύσεων και πιστοποιητικών καθώς και η οικονομική επιβάρυνση για συμμετοχή σε κάθε επιτροπή λειτουργούσαν αποτρεπτικά για τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία. Πάνω απ’ όλα όμως υπήρχε ο φόβος ότι σίγουρα θα μειωθούν τα ποσοστά αναπηρίας και έτσι οι πολίτες με αναπηρία δεν ξεκινούσαν τη διαδικασία να περάσουν από τις επιτροπές.

Είναι λοιπόν αναγκαίο να υπάρξει άμεσα πολιτική πρωτοβουλία ώστε να σταματήσει ο ευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των θεσμών. Μια από τις πλευρές της ανθρωπιστικής κρίσης που καλείτε να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση είναι η εύρυθμη και αξιοκρατική λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Προκειμένου να γίνει αυτό απαιτείται:

Κατάργηση της οικονομικής συμμετοχής που απαιτείται από τους ανασφάλιστους για κατάθεση αίτησης στις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες επιτροπές των ΚΕΠΑ.

Δικαιολόγηση της γνωμάτευσης από τους γιατρούς για το πόρισμα των ποσοστών των επιτροπών.

Δικαίωμα αναδρομικής παροχής της αναπηρικής σύνταξης ή του επιδόματος από την ημέρα διακοπής στους δικαιούχους.

Μείωση της χρονικής διάρκειας αναμονής για επανεξέταση.

Δυνατότητα υποβολής αίτησης επανεξέτασης πριν τη λήξη του διαστήματος παροχής του επιδόματος ώστε να μην υπάρχει διακοπή της επιδότησης ή της αναπηρικής σύνταξης.

Να μην επανεξετάζονται οι μη αναστρέψιμες αναπηρίες.

 

Είναι τουλάχιστον παράδοξο να ζητείτε, από ανθρώπους που έχουν ανάγκη επιδόματος, να καταβάλλουν χρήματα για να περάσουν από επιτροπή ώστε να επιδοτηθούν!