Θ. Πετράκος: «Ο Πρωθυπουργός κος Α. Σαμαράς υπονομεύει τα συμφέροντα του Ελληνικού Λαού και της ΔΕΗ»

petrakos24Α­πάν­τη­ση έ­δω­σε ο βου­λευ­τής Μεσ­ση­νί­ας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και υ­πεύ­θυ­νος του Το­μέ­α Ε­νέρ­γειας της Κ.Ο στην ο­μι­λί­α του κου Σα­μα­ρά στο E­c­o­n­o­m­i­st.

Συγ­κε­κρι­μέ­να ο κ. Πε­τρά­κος α­να­φέ­ρει στην δή­λω­σή του:

«Ο κος Σα­μα­ράς προ­κει­μέ­νου να δι­και­ο­λο­γή­σει την κα­τα­στρο­φι­κή πρά­ξη 15/24-07-2013 Πρά­ξη Υ­πουρ­γι­κού Συμ­βου­λί­ου ή ο­ποί­α κα­θό­ρι­σε το χρο­νο­δι­ά­γραμ­μα της πλή­ρους ι­δι­ω­τι­κο­ποί­η­σης, δι­ά­σπα­σης και δι­ά­λυ­σης της ΔΕ­Η και την άρ­νη­ση του να γί­νει δη­μο­ψή­φι­σμα για τον πρό­σφα­το νό­μο με τον ο­ποί­ο δι­α­σπά­ται η ΔΕ­Η κα­τέ­φυ­γε σε με­γά­λες α­να­κρί­βει­ες.

Οι α­να­κρί­βει­ες αυ­τές υ­πο­νο­μεύ­ουν τα συμ­φέ­ρον­τα του Ελ­λη­νι­κού Λα­ού και α­πο­δυ­να­μώ­νουν τον α­γώ­να της ΔΕ­Η ε­νό­ψει της συ­ζή­τη­σης στο Γε­νι­κό Δι­κα­στή­ριο της Ευ­ρω­πα­ϊ­κής Έ­νω­σης για την  προ­σφυ­γή που έ­χει κά­νει ο Ει­σαγ­γε­λέ­ας ε­νάν­τια στην α­πό­φα­ση του Ευ­ρω­πα­ϊ­κού Δι­κα­στη­ρί­ου που δι­και­ώ­νει την ΔΕ­Η.

1η α­να­κρί­βεια, εί­πε ο κος Σα­μα­ράς «…Υ­πάρ­χει η υ­πο­χρέ­ω­ση της Ελ­λά­δας να α­πε­λευ­θε­ρώ­σει την ε­νερ­γεια­κή α­γο­ρά…»

Α­πάν­τη­ση. Η Ελ­λά­δα έ­χει πλή­ρως συμ­μορ­φω­θεί με τις ο­δη­γί­ες της Ε­Ε για την α­πε­λευ­θέ­ρω­ση της α­γο­ράς η­λε­κτρι­κής ε­νέρ­γειας. Η λε­γό­με­νη α­πε­λευ­θέ­ρω­ση της α­γο­ράς η­λε­κτρι­κής ε­νέρ­γειας έ­χει προ­χω­ρή­σει πά­ρα πο­λύ στην Ελ­λά­δα. Το α­πο­τέ­λε­σμα εί­ναι το 46,5 % της εγ­κα­τε­στη­μέ­νης ι­σχύ­ος α­νή­κει σε ι­δι­ώ­τες πα­ρα­γω­γούς και μό­νο το 53,5 % να α­νή­κει στην ΔΕ­Η.  Το δε πο­σο­στό του δη­μο­σί­ου στην ΔΕ­Η εί­ναι μό­νο 51%, ε­νώ το 49% α­νή­κει σε ι­δι­ώ­τες με­τό­χους.

Άλ­λω­στε και ο κος Προ­κό­πης Παυ­λό­που­λος βου­λευ­τής της ΝΔ α­να­φέ­ρει ό­τι η ΔΕ­Η δεν μπο­ρεί να ι­δι­ω­τι­κο­ποι­η­θεί πέ­ραν του 49% κα­θώς α­πο­τε­λεί δη­μό­σια ε­πι­χεί­ρη­ση κοι­νής ω­φέ­λειας που η λει­τουρ­γί­α της έ­χει ζω­τι­κή ση­μα­σί­α για την ε­ξυ­πη­ρέ­τη­ση των βα­σι­κών α­ναγ­κών του κοι­νω­νι­κού συ­νό­λου. Πρά­ξη ό­μως που έ­χει συν­τε­λε­στεί με την πα­ρα­χώ­ρη­ση του 49% μέ­σω του χρη­μα­τι­στη­ρί­ου και την πα­ρα­χώ­ρη­ση ε­πι­πλέ­ον 17% στο ΤΑΙ­ΠΕΔ για να το ξε­που­λή­σει.

2η α­να­κρί­βεια, εί­πε ο κος Σα­μα­ράς «…να κα­ταρ­γή­σουν το κρα­τι­κό μο­νο­πώ­λιο, και να κα­ταρ­γή­σουν και τη λε­γό­με­νη δε­σπό­ζου­σα θέ­ση ό­που αυ­τή υ­πάρ­χει …­.»

Α­πάν­τη­ση.  Εί­ναι ντρο­πή να το λέ­ει αυ­τό ο κος Σα­μα­ράς δι­ό­τι εί­ναι γνω­στό ό­τι η ΔΕ­Η έ­χει δι­και­ω­θεί 2 α­πο­φά­σεις του Γε­νι­κού Δι­κα­στη­ρί­ου της Ευ­ρω­πα­ϊ­κής Έ­νω­σης για μη δε­σπό­ζου­σα θέ­ση στην α­γο­ρά λι­γνί­τη. Η Θέ­ση αυ­τή του κου Σα­μα­ρά ό­χι μό­νο εί­ναι ε­πι­κίν­δυ­νη για τα συμ­φέ­ρον­τα του Ελ­λη­νι­κού Λα­ού κα­θώς αυ­τή την πε­ρί­ο­δο α­να­μέ­νε­ται να εκ­δι­κα­στεί η α­πό­φα­ση για την προ­σφυ­γή του Ει­σαγ­γε­λέ­α ε­ναν­τί­ον της αρ­χι­κής α­πό­φα­σης που δι­καί­ω­νε την ΔΕ­Η, αλ­λά α­πο­τε­λεί ου­σι­α­στι­κή πα­ρέμ­βα­σή του υ­πέρ συγ­κε­κρι­μέ­νων ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κών συμ­φε­ρόν­των τα ο­ποί­α έ­χουν προ­σφύ­γει στα Δι­κα­στή­ρια της Ε­Ε και ε­ναν­τί­ων της ΔΕ­Η. Υ­πεν­θυ­μί­ζου­με στο κο Σα­μα­ρά ό­τι έ­χουν ή­δη δο­θεί ά­δει­ες α­πό τη ΡΑ­Ε για ι­δι­ω­τι­κούς Θερ­μο­η­λε­κτρι­κοί α­πό το 2003 αλ­λά ε­πεν­δύ­σεις δεν έ­γι­ναν.

3η α­να­κρί­βεια, εί­πε ο κος Σα­μα­ράς «…Να ε­πι­τρέ­ψουν τον αν­τα­γω­νι­σμό υ­πέρ του κα­τα­να­λω­τή, να εν­θαρ­ρύ­νουν τις ε­πεν­δύ­σεις στον ε­νερ­γεια­κό το­μέ­α.­.­.»

Α­πάν­τη­ση, η ι­δι­ω­τι­κο­ποί­η­ση σε συν­δυα­σμό με την τε­ρά­στια σπα­τά­λη κε­φα­λαί­ων στην πα­ρα­γω­γή ε­νέρ­γειας α­πόρ­ροι­α της α­πε­λευ­θέ­ρω­σης της α­γο­ράς έ­χει ο­δη­γή­σει σε αυ­ξή­σεις την πε­ρί­ο­δο 2001-2013, της τά­ξης του 102% στα νοι­κο­κυ­ριά και 76,3% στην βι­ο­μη­χα­νί­α. Στην ο­μι­λί­α μου στην Βου­λή α­νέ­λυ­σα τους ο­κτώ λό­γους για τους ο­ποί­ους θα αυ­ξη­θεί τε­λι­κά η τι­μή του η­λε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος. Η κυ­βέρ­νη­ση δεν μπό­ρε­σε να αν­τι­κρού­σει κα­νέ­ναν.

Ε­πι­γραμ­μα­τι­κά τους α­να­φέ­ρω:

Για να μει­ω­θούν οι τι­μές πρέ­πει να μει­ω­θεί το κό­στος πα­ρα­γω­γής. Το κό­στος της η­λε­κτρι­κής ε­νέρ­γειας ε­ξαρ­τά­ται α­πό το κό­στος καυ­σί­μου και το κό­στος του κε­φα­λαί­ου. Το κό­στος ερ­γα­σί­ας συμ­με­τέ­χει ε­λά­χι­στα. Με δε­δο­μέ­νο ό­τι το κό­στος καυ­σί­μου θα εί­ναι το ί­διο και για τις ό­λες ε­ται­ρεί­ες. Ό­μως το κό­στος κε­φα­λαί­ου προ­φα­νώς θα εί­ναι με­γα­λύ­τε­ρο στην ι­δι­ω­τι­κή ε­ται­ρεί­α (λε­γό­με­νη μι­κρή ΔΕ­Η) για­τί θέ­λουν να α­πο­σβέ­σουν τα χρή­μα­τά τους σε πο­λύ μι­κρό­τε­ρο χρό­νο (10-12 χρό­νια) σε σχέ­ση με τη ΔΕ­Η που α­πο­σβέ­νει τα κε­φά­λαι­α της σε 25 χρό­νια, ά­ρα θα προ­κύ­ψει αύ­ξη­ση της τι­μής του ρεύ­μα­τος.

Με την δι­ά­σπα­ση της ΔΕ­Η χά­νον­ται οι οι­κο­νο­μί­ες κλί­μα­κας συ­νε­πώς αυ­ξά­νε­ται το κό­στος λει­τουρ­γί­ας, ε­πεν­δύ­σε­ων αλ­λά και τον δα­νει­σμού.  Α­κρι­βό­τε­ρο κό­στος λει­τουρ­γί­ας, α­κρι­βό­τε­ρο κό­στος ε­πεν­δύ­σε­ων και δα­νει­σμού ση­μαί­νει α­κρι­βό­τε­ρο η­λε­κτρι­κό ρεύ­μα.

Η εκ­ποί­η­ση των κα­λύ­τε­ρων κοι­τα­σμά­των μέ­σω της «μι­κρής ΔΕ­Η» θα μει­ώ­σει δρα­στι­κά την α­πό­δο­ση και την πα­ρα­γω­γή των πα­λαι­ό­τε­ρης κα­τα­σκευ­ής λι­γνι­τι­κών μο­νά­δων που α­πο­μέ­νουν στη «με­γά­λη» ΔΕ­Η.  Που ση­μαί­νει α­δυ­να­μί­α της ε­να­πο­μέ­νου­σας ΔΕ­Η να αν­τα­γω­νι­στεί την α­γο­ρά και να μει­ώ­σει την τι­μή του η­λε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος.

Η «μνη­μο­νια­κή υ­πο­χρέ­ω­ση» για α­ναγ­κα­στι­κή δη­μι­ουρ­γί­α αν­τα­γω­νι­στών της ΔΕ­Η στη λι­α­νι­κή α­γο­ρά μέ­σω του μον­τέ­λου ΝΟ­ΜΕ(Δη­μο­πρα­σί­ες υ­δρο­η­λε­κτρι­κή και λι­γνι­τι­κή πα­ρα­γω­γή της ΔΕ­Η), στους ο­ποί­ους θα πρέ­πει να πα­ρα­χω­ρεί­ται σε τι­μή κά­τω του πραγ­μα­τι­κού κό­στους το 30% της λι­γνι­τι­κής και υ­δρο­η­λε­κτρι­κής πα­ρα­γω­γής. Θα εί­ναι ε­πι­πλέ­ον πα­ρά­γον­τας αύ­ξη­σης των τι­μών. Δι­ό­τι ό­σο θα συρ­ρι­κνώ­νε­ται το με­ρί­διο λι­γνι­τι­κής πα­ρα­γω­γής που θα δι­α­τί­θε­ται στα νοι­κο­κυ­ριά, τό­σο θα κα­λούν­ται να χρυ­σο­πλη­ρώ­νουν την πα­ρα­γω­γή η­λε­κτρι­κής ε­νέρ­γειας α­πό α­κρι­βό ει­σα­γό­με­νο φυ­σι­κό α­έ­ριο!. Υ­πεν­θυ­μί­ζω την προ­ει­δο­ποί­η­ση του Προ­έ­δρου και ΔΣ της ΔΕ­Η κου Ζερ­βού«…Η ΔΕ­Η έ­χει ζη­τή­σει εγ­γυ­ή­σεις πως η δι­α­δι­κα­σί­α θα α­πο­βεί προς ό­φε­λος των κα­τα­να­λω­τών και ό­χι μό­νο υ­πέρ κά­ποι­ων ι­δι­ω­τών και πα­ράλ­λη­λα το μον­τέ­λο που θα ε­πι­λε­γεί να μην προ­κα­λέ­σει ζη­μιά στην Ε­πι­χεί­ρη­ση…» και «…με την πώ­λη­ση του 30% του πα­ρα­γω­γι­κού και εμ­πο­ρι­κού δυ­να­μι­κού της μέ­σω της «Μι­κρής ΔΕ­Η» και με το μον­τέ­λο πώ­λη­σης λι­γνι­τι­κής και υ­δρο­η­λε­κτρι­κής ε­νέρ­γειας σε ι­δι­ώ­τες μέ­σω των δη­μο­πρα­σι­ών, πο­λύ με­γά­λο πο­σο­στό της ΔΕ­Η θα το εκ­με­ταλ­λεύ­ον­ται τρί­τοι και μπο­ρεί να υ­πο­λο­γι­στεί με α­κρί­βεια η κα­τάρ­ρευ­ση της με­γα­λύ­τε­ρης ε­ται­ρεί­ας της χώ­ρας, με ό­σα συ­να­κό­λου­θα θα έ­χει αυ­τό στην οι­κο­νο­μί­α…»

Εκ­ποι­ών­τας λι­γνι­τι­κές μο­νά­δες κα­θώς και υ­δρο­η­λε­κτρι­κά θα δο­θεί η δυ­να­τό­τη­τα στους ι­δι­ώ­τες να αυ­ξά­νουν «τε­χνη­τά – τε­χνι­κά» την ο­ρια­κή τι­μή συ­στή­μα­τος και ά­ρα την τι­μή του η­λε­κτρι­κού. Με την μι­κρή ΔΕ­Η θα δί­νε­ται η δυ­να­τό­τη­τα να αυ­ξά­νει κά­ποι­ος την τι­μή στην χον­δρι­κή α­γο­ρά ά­ρα και στην λι­α­νι­κή βά­ζον­τας στο μείγ­μα ε­νέρ­γειας τα ερ­γο­στά­σια φυ­σι­κού α­ε­ρί­ου και θέ­τον­τας ε­κτός για συγ­κε­κρι­μέ­να δι­α­στή­μα­τα τα λι­γνι­τι­κά και υ­δρο­η­λε­κτρι­κά ερ­γο­στά­σια τους που πα­ρά­γουν πιο φθη­νά.

Η ι­δι­ω­τι­κο­ποί­η­ση που έ­γι­νε στην Ελ­λά­δα στα πε­τρε­λαι­ο­ει­δή α­πέ­δει­ξε ό­τι η ύ­παρ­ξη δυ­ο ι­δι­ω­τι­κο­ποι­η­μέ­νων ε­ται­ρει­ών ό­χι μό­νο δεν συ­νέ­βα­λε στην μεί­ω­ση των τι­μών αλ­λά αν­τί­θε­τα οι τι­μές αυ­ξή­θη­καν πα­ρό­τι ο κος Λά­τσης πα­ρό­τι εί­ναι γνω­στό το σκάν­δα­λο με την πα­ρα­χώ­ρη­ση των ΕΛ­ΠΕ στο κο Λά­τση που το ελ­λη­νι­κό δη­μό­σιο τα έ­δω­σε σχε­δόν τσάμ­πα.

Η δι­ά­σπα­ση και η πλή­ρης ι­δι­ω­τι­κο­ποί­η­ση της ΔΕ­Η θα αυ­ξή­σει την τι­μή του η­λε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος.

Ο κος Σα­μα­ράς ό­φει­λε να εί­ναι πιο προ­σε­κτι­κός ι­δί­ως ό­ταν μι­λά­ει σε συ­νέ­δρια που α­πευ­θύ­νον­ται και στο ε­ξω­τε­ρι­κό. Ο­φεί­λει να μην υ­πο­νο­μεύ­ει τα συμ­φέ­ρον­τα του ελ­λη­νι­κού λα­ού.

Δυ­στυ­χώς για μια α­κό­μη φο­ρά η προ­σω­πι­κή α­τζέν­τα του κου Σα­μα­ρά εί­ναι πιο ση­μαν­τι­κή α­πό τα συμ­φέ­ρον­τα της χώ­ρας στην οποία είναι Πρωθυπουργός»