Ινστιτούτο δημόσιας υγείας: 250.000 άνδρες και γυναίκες σκοτώνει κάθε χρόνο ο HPV

hpv00

Έκκληση στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους  (αγόρια και κορίτσια) έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), απευθύνει ο καθηγητής  Μαιευτικής και Γυναικολογίας  κ Γεώργιος Κρεατσάς.

Μιλώντας σε διάλεξη του  Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας με θέμα «HPV στην νεαρή ηλικία» ο  κ Κρεατσάς τόνισε ότι « το εμβόλιο προσφέρει απόλυτη προστασία και δεν έχει καμία παρενέργεια».

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής  ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων  (HPV)σκοτώνει 250.000 ανθρώπους κάθε χρόνο στον κόσμο, ενώ είναι υπεύθυνος για την εμφάνιση  500.000 νέων περιστατικών του  καρκίνου τραχήλου της μήτρας.

Ειδικότερα στις Σκανδιναβικές χώρες τα τελευταία 15 χρόνια σημειώθηκε 1000% αύξηση των μολύνσεων από τον ιό.

Επίσης σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες ο HPV:

ØΥπολογίζεται ότι το 2050 θα προκαλέσει 1.000.000 νέα περιστατικά καρκίνου τραχήλου μήτρας

ØΈχει αποδειχθεί ότι είναι αιτιολογικός παράγοντας και άλλων καρκίνων της γεννητικής χώρας και άλλων περιοχών (στοματοφάρυγγας)

ØΥπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνος για το 5.2% του συνόλου των καρκίνων παγκοσμίως

Αξίζει να αναφερθεί ότι η επιβάρυνση των ανδρών από τον HPVείναι σημαντική και αντιπροσωπεύει το 1/3 των συνολικών σχετιζόμενων με τον ιό καρκίνων. Ο καρκίνος κεφαλής-τραχήλου είναι η πιο σημαντική σχετιζόμενη με τον HPVνόσος για τους άνδρες.

                                           ΤΥΠΟΙ     ΕΜΒΟΛΙΩΝ

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι τύποι HPV16 και 18 είναι οι συχνότεροι στην πρόκληση καρκίνου. Για την αντιμετώπιση όλων  των τύπων του ιού χρησιμοποιούνται δυο  διαφορετικά εμβόλια,  το Τετραδύναμο (6,11,16,18)  και  το Διδύναμο( 6,11), ενώ αναμένεται το Εννεαδύναμο.

Πέντε χρόνια μετά την έναρξη του εμβολιασμού (65 εκατομμύρια δόσεις σε ολόκληρο τον κόσμο- στην Ελλάδα 160.000) δεν παρατηρήθηκε καμία σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια που να  συσχετίστηκε με το HPVεμβόλιο.

Επιστημονικές μελέτες, που έγιναν στο διάστημα αυτό κατέλεξαν στα εξής συμπεράσματα:

Ø98% αποτελεσματικότητα έναντι HPV-16/18 CIN2+

ØΣυνολική αποτελεσματικότητα έναντι CIN2+ και CIN3+ ανεξάρτητα από τον HPVτύπο 70% και 87% αντίστοιχα

ØΔιασταυρούμενη ισχυρή προστατευτική αποτελεσματικότητα ειδική για τους HPVτύπους 31, 33 & 45

ØΜεταφράζεται σε 11-16% επιπρόσθετη προστασία έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

ØΜείωση του αριθμού των κολποσκοπήσεων & των χειρουργικών εκτομών

ØΤα μέχρι τώρα δεδομένα υποδηλώνουν διάρκεια προστασίας που υπερβαίνει τα 10 χρόνια.

                                            ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ  ΑΓΟΡΙΩΝ

Όπως ανέφερε ο κ Κρεατσάς είναι επιβεβλημένος   ο εμβολιασμός και  των αγοριών στην εφηβεία γιατί:

ØΠροσβάλλονται από τον ιό μέσω της σεξουαλικής επαφής, όπως και τα κορίτσια  και συγχρόνως τον μεταδίδουν

ØΟ εμβολιασμός  προστατεύει τα αγόρια από τα γεννητικά κονδυλώματα και από τον καρκίνο του πέους και του πρωκτού, οι οποίοι ευτυχώς δεν είναι πολύ συχνοί

ØΕπίσης ο  εμβολιασμός σταματάει τη μετάδοση στο άλλο φύλο

Σήμερα στην Αμερική ο εμβολιασμός των αγοριών περιλαμβάνεται στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας  (12-26 χρόνων) .Στην Ευρώπη και την Ελλάδα το εμβόλιο έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας και για τα αγόρια 12 μέχρι 15 χρόνων. Το Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών δεν έχει εντάξει τα αγόρια ακόμα στον υποχρεωτικό εμβολιασμό για λόγους κυρίως οικονομικούς.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στο νέο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών έχει ανακοινωθεί  το τέλος της δυνατότητας δωρεάν εμβολιασμού των μεγαλύτερων γυναικών, γεγονός που πρέπει να λειτουργήσει ως κίνητρο για τον εμβολιασμό τους, τον οποίο έχουν ήδη καθυστερήσει.

•         Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δωρεάν χορήγηση του εμβολίου για όλες τις γυναίκες 18 – 26 χρόνων (με το γνωστό σχήμα 0, 1-2, 6 μήνες) μόνο μέχρι τις 31/12/2016, ενώ από 01/01/2017 το εμβόλιο παύει να χορηγείται δωρεάν και θα πρέπει να πληρώνεται εξ’ ολοκλήρου από την ασφαλιζόμενη αυτής της ηλικιακής ομάδας.

•         Μέχρι τέλος του χρόνου   επιβάλλεται μεγαλύτερη κινητοποίηση των γυναικολόγων, αλλά και των λοιπών συνεργαζόμενων ιατρών άλλων ειδικοτήτων και επαγγελματιών υγείας στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, προκειμένου να επιτευχθεί ικανοποιητική κάλυψη στις νεαρές γυναίκες. στην Ελλάδα και να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες από την δωρεάν χορήγηση του εμβολίου.

«Η εισαγωγή και ένταξη των νέων πολυδύναμων εμβολίων έναντι του ιού HPV, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση του 9-δύναμου εμβολίου,  θα φέρει μεγάλη αλλαγή στο τομέα της πρόληψης και παράλληλα με τις νέες μεθόδους δευτερογενούς πρόληψης» αναφέρει ο κ Κρεατσάς και καταλήγει

« Θα λέγαμε ότι αν εφαρμοστούν ιδανικά θα δώσουν τέλος στην εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και άλλων καρκίνων της πρωκτογεννητικής περιοχής».

Τέλος σε κάθε περίπτωση η ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους.