Ι. Ραγκούσης: Η Φώφη Γεννηματά δεν θέλει εκλογή ηγεσίας από τη βάση

Την άποψη ότι «η σημερινή ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αρνείται την ιδέα ενός νέου κόμματος διότι «δεν θέλει να θέσει τον εαυτό της και τα πεπραγμένα της στην κρίση των προοδευτικών πολιτών», εκφράζει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος μαζί με την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Γιώργο Φλωρίδη συμμετέχει στην “Ώρα Αποφάσεων”.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει την άποψη ότι «στη Δημοκρατική Συμπαράταξη προγραμματίζουν διά βοής την επανεκλογή της Φώφης Γεννηματά», ωστόσο υπογραμμίζει ότι «η Ώρα Αποφάσεων δεν κλείνει καμία πόρτα και δεν στέλνει ανόητα τελεσίγραφα». Πάρα ταύτα, διευκρινίζει ότι η κ. Γεννηματά δεν τους έχει προτείνει συνεργασία καίτοι, όπως λέει, η “Ώρα Αποφάσεων” από την πρώτη στιγμή εξέπεμψε μηνύματα συμπόρευσης προς όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Μιλώντας για τη ΝΔ δηλώνει στο Πρακτορείο ότι ο ίδιος «με τη χθεσινή και τη σημερινή παλαιοκομματική ΝΔ δεν είχε ποτέ οποιαδήποτε σχέση».

Ερωτηθείς αν η “Ώρα Αποφάσεων” ως κόμμα της Βουλής θα στήριζε μία μη αυτοδύναμη ΝΔ, ο Γιάννης Ραγκούσης απαντά χαρακτηριστικά: «Όταν θα λάβετε την πρώτη επίσημη δήλωση της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη-Άδωνι Γεωργιάδη ότι δεν επιδιώκει την αυτοδυναμία και ότι μας προτείνει μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία, τότε θα σας απαντήσω».

Πλην όμως, υποστηρίζει, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο στόχος της “Ώρας Αποφάσεων” δεν είναι αυτοαναφορικός. «Δεν επιδιώκουμε να ξαναγίνουμε υπουργοί. Επιδιώκουμε να λύσουμε τα προβλήματα των ανθρώπων».

Ο Γιάννης Ραγκούσης λέει, μεταξύ άλλων, ότι «ο κυβερνητισμός είναι μία βαριά πολιτική ασθένεια που έχει πλήξει άλλα κόμματα ή άλλες πολιτικές ομάδες που νομίζουν ότι ο μεγάλος καημός των πολιτών είναι να τους ξανακάνει υπουργούς».

Στην ερώτηση αν η “Ώρα Αποφάσεων” επιλέγει να συνεργαστεί προεκλογικά με πρόσωπα, όπως ο κ. Θεοδωράκης ή με κόμματα, όπως το Ποτάμι, ο Γιάννης Ραγκούσης απαντά ότι «ο τόπος έχει επείγουσα προτεραιότητα τη γενέθλια πράξη ενός προοδευτικού κόμματος».

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση «που ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να κλείσει» υποστηρίζει ότι πρέπει «να κλείσει αλλά όχι όπως να ΄ναι».

Τέλος, ερωτηθείς αν ήταν λάθος η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να οδηγήσει τη χώρα στο ΔΝΤ και στα Μνημόνια, ο Γιάννης Ραγκούσης υποστηρίζει ότι «υπήρχε μία ακόμη λύση. Να κηρύξουμε ασύντακτη χρεοκοπία, να βγούμε κακήν κακώς από το ευρώ, να γίνουμε χειρότεροι από την Αλβανία του Χότζα».

 Ακολουθεί η συνέντευξη του Γιάννη Ραγκούση στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερ. Κύριε Ραγκούση θα ήθελα να ξεκινήσω με μία προσωπική ερώτηση. Γιατί προχωρήσατε στο σχήμα «Ώρα Αποφάσεων» με Διαμαντοπούλου-Φλωρίδη και δεν ακολουθείτε το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη;

Απ. Η «Ώρα Αποφάσεων» είναι μία πρωτοβουλία που γεννήθηκε το 2017 προκειμένου να φτάσουμε στη δημιουργία νέου κι ενιαίου κόμματος στον προοδευτικό χώρο που θα σχεδιάσει και θα υλοποιήσει για τους ανθρώπους και την οικονομία το σχέδιο εξόδου από την κρίση. Το σχέδιο εθνικής και κοινωνικής ανάταξης.

Η μέχρι τώρα αυθόρμητη και πολυπληθής προσέλευση στις εκδηλώσεις μας σε όλη την Ελλάδα, αποτυπώνει την αγωνία των πολιτών για μια νέα αρχή στον προοδευτικό χώρο. Εμείς αποκλειστικά αυτήν την αναγκαιότητα θα υπηρετήσουμε. Η «Ώρα Αποφάσεων» είναι μία πράξη ενότητας μεταξύ ανθρώπων που κάποιοι προεξοφλούσαν ότι ποτέ δεν θα βάζαμε το εμείς πάνω από εγώ. Τους διαψεύσαμε.

Ερ. Ως τρίτος «εταίρος» πιστεύετε ότι η «Ώρα Αποφάσεων» πρέπει να μετεξελιχθεί σε κομματικό μηχανισμό ή τελικώς να επιλέξει τη συνεργασία του με τη Φώφη Γεννηματά;

Απ. Από την πρώτη στιγμή εκπέμψαμε μηνύματα συμπόρευσης προς όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, χωρίς αποκλεισμούς και προαπαιτούμενα. Δώσαμε στη δημοσιότητα ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την πορεία του χώρου προς την ενοποίηση. Η πολιτική βούληση για την ενότητα θα αρκούσε. Αλλά αποδείχτηκε ότι από την ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν υπάρχει πολιτική βούληση ενότητας. Η κ. Γεννηματά δεν μας πρότεινε συνεργασία. Αφού μας εξύβρισε, ουσιαστικά προσπάθησε να σταματήσει την ίδρυση νέου κόμματος. Ο βασικός λόγος γι’ αυτό είναι ότι νέο κόμμα συνεπάγεται υποχρεωτικά εκλογή ηγεσίας από τη βάση, από τους προοδευτικούς πολίτες. Προφανώς, η σημερινή ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αρνείται την ιδέα ενός νέου κόμματος διότι δεν θέλει να θέσει τον εαυτό της και τα πεπραγμένα της στην κρίση των προοδευτικών πολιτών. Δηλαδή, όχι απλώς βάζει το εγώ πάνω από το εμείς, αλλά σκοτώνει «το μεγάλο εμείς» για να διασώσει «το μικρό εγώ της». Εξού και οι συνεχείς διαρροές τελευταία ότι προγραμματίζουν δια βοής «επανεκλογή» της κ. Γεννηματά. Εμείς πάντως δεν κλείνουμε καμία πόρτα ούτε στέλνουμε ανόητα τελεσίγραφα.

Ερ. Αλήθεια, με ποιους αισθάνεστε πιο κοντά; Με το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ; Σας ρωτώ γατί τόσο η κ. Γεννηματά όσο και παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο κ. Σκανδαλίδης, δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν μόνο με τη ΝΔ.

Απ. Με τη χθεσινή και σημερινή παλαιοκομματική ΝΔ δεν είχα ποτέ οποιαδήποτε σχέση. Προέρχομαι από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ όπου, μέχρι το 2012 που αποχώρησα εξαιτίας της λίστας Λαγκάρντ, έκανα ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να το υπηρετήσω, παράγοντας έργο κι όχι δημιουργώντας προβλήματα. Αισθάνομαι πολύ κοντά με τους ανθρώπους που πίστεψαν σε ένα πατριωτικό, αντιπελατειακό ΠΑΣΟΚ κι απολύτως μακριά από το ΠΑΣΟΚ της σκοτεινής πλευράς της μεταπολίτευσης.

Σε κάθε περίπτωση, όπως και οι απλοί πολίτες που πίστεψαν στην πρότασή μας, αισθάνομαι πιο κοντά στη νέα γενιά, στον κόσμο της παραγωγής, της δημιουργίας και της προκοπής.

Ερ. Ωστόσο, εσείς αν τελικά αποφασίσετε να κάνετε κόμμα και βρεθείτε στην επόμενη βΒουλή θα συνεργαζόσαστε με τη ΝΔ εάν είναι πρώτο και όχι αυτοδύναμο κόμμα;

Απ. Όταν θα λάβετε την πρώτη επίσημη δήλωση της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη-Άδωνι Γεωργιάδη, ότι δεν επιδιώκει την αυτοδυναμία και ότι μας προτείνει μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία, τότε θα σας απαντήσω. Άλλωστε καθημερινώς καθιστούν σαφέστατο στους πολίτες ότι η μόνη συνεργασία που επιζητούν, είναι αυτή με τον κ. Κ. Καραμανλή και τις κυβερνήσεις του.

Σε κάθε περίπτωση ο δικός μας στόχος δεν είναι αυτοαναφορικός. Δεν επιδιώκουμε να ξαναγίνουμε υπουργοί. Επιδιώκουμε να λύσουμε προβλήματα των ανθρώπων. Αυτό και μόνον αυτό. Την ίδια στιγμή βέβαια και προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, είναι διαφορετική η έννοια της εθνικής και κοινωνικής υπευθυνότητας από την έννοια του κυβερνητισμού. Ο κυβερνητισμός είναι μία βαριά πολιτική ασθένεια που έχει πλήξει άλλα κόμματα ή πολιτικές ομάδες που νομίζουν ότι ο μεγάλος καημός των πολιτών είναι να τους ξανακάνει υπουργούς. Δεν έχει πλήξει εμάς. Απόδειξη γι΄ αυτό είναι ότι την ώρα που επιλέγαμε το δύσκολο δρόμο της ιδιώτευσης και της αξιοπρεπούς πολιτικής ερήμου, άλλες και άλλοι επέλεγαν να γίνουν αναπληρωτές υπουργοί της ΝΔ και να συντονίζονται από το Μαξίμου του κ. Μπαλτάκου.

Ερ. Πιστεύετε ότι η «Ώρα Αποφάσεων» πρέπει να συνεργαστεί προεκλογικά με άλλα κόμματα, όπως το Ποτάμι ή αντίθετα ο κ. Θεοδωράκης και άλλοι χωρούν ως πρόσωπα και όχι ως κόμματα στην κίνησή σας;

Απ. Πιστεύω ότι ο τόπος έχει επείγουσα προτεραιότητα τη γενέθλια πράξη ενός νέου προοδευτικού κόμματος. Πρόσωπα, κινήσεις και κόμματα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να γεννηθεί όμως το αληθινά «καινούργιο» που θα υπηρετήσει τους ανθρώπους και τον τόπο. Στο εικονικό ολόγραμμα μιας δήθεν νέας παράταξης, που τα μέλη δεν θα εκλέξουν την ηγεσία και δεν θα αποφασίσουν για όλα τα πολιτικά θέματα, λέμε Όχι. Σε μια αληθινά νέα, ενωμένη και ισχυρή προοδευτική παράταξη λέμε Ναι. Η γέννηση νέου προοδευτικού κόμματος είναι κοινωνική ανάγκη κι όχι πολιτική φιλοδοξία.

Ερ. Κύριε Ραγκούση βλέπετε να κλείνει γρήγορα η αξιολόγηση;

Απ. Το μνημόνιο που έπρεπε να έχει κλείσει από το 2014 είναι που παραμένει ανοιχτό. Αυτό είναι το πρόβλημα από το οποίο απορρέει η συζήτηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Η αξιολόγηση που ο κ.Τσίπρας δεν θέλει να κλείσει, να κλείσει αλλά όχι όπως να ‘ναι.

Ερ. Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση φέρνει 4ο μνημόνιο, όπως υποστηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Απ. Το εθνικό μας ερώτημα δεν πια μόνο το γιατί μπήκαμε στο μνημόνιο αλλά και το γιατί εγκλωβιστήκαμε μέσα σε αυτό, την ώρα που Κύπρος, Ιρλανδία, Πορτογαλία ξεμπέρδεψαν έγκαιρα. Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει υπερήφανος για το κόμμα του που μας χρεοκόπησε το 2009 και μας οδήγησε στον αναγκαστικό δανεισμό του μνημονίου. Επίσης ήταν υπουργός της κυβέρνησης που όφειλε και μπορούσε να μας βγάλει από το μνημόνιο το 2014 αλλά μας κράτησε μέσα σε αυτό. Μάλιστα, ταυτιζόμενος ξανά με τους λαϊκιστές δήλωσε προχθές ότι το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης είχε στόχο να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Από την άλλη μεριά, η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου μας εγκλώβισε σε ένα 3ο μνημόνιο και μας κρατάει αιχμάλωτους σε αυτό. Το 4ο υβριδικό μνημόνιο είναι πλέον δεδομένο.

Ερ. Συμφωνείτε με την απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να μην ψηφίσουν νέα μέτρα;

Απ. Διαφωνώ με τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη που δεν τελείωσαν το μνημόνιο το καλοκαίρι του 2014 όπως είχαν εθνική υποχρέωση. Διαφωνώ με τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη που φώναζαν το 2015 στον κ. Τσίπρα «συμφωνία να’ ναι κι ό,τι να’ ναι». Διαφώνησα με τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη που ουσιαστικά στήριξαν και υπερψήφισαν τον αποκλεισμό της νέας γενιάς και από την πρόσφατη διανομή 620 εκατ. ευρώ πλεονάσματος.

Θα διαφωνήσω και πάλι μαζί τους εάν υπερψηφίσουν μέτρα που πλήττουν την παραγωγή και στηρίζουν την κατανάλωση, δηλαδή τις εισαγωγές, δηλαδή την παραγωγή των άλλων οικονομιών.

Ερ. Δηλαδή, τι έπρεπε να κάνουν το 2015; Να αφήσουν τη χώρα να βγει από το ευρώ, να χρεοκοπήσει;

Απ. Τη χώρα την έφτασε στην έξοδο από το ευρώ η αλλοπρόσαλλη πολιτική Τσίπρα-Βαρουφάκη. Εκτός από την πολιτική γραμμή «συμφωνία να ΄ναι και ό,τι να ΄ναι» υπήρχε και η πολιτική γραμμή «σωστή συμφωνία να είναι και όχι ό,τι να ΄ναι».

Ερ. Κύριε Ραγκούση ποια είναι η πρόβλεψή σας; Πώς θα μπορέσει να βγει η ελληνική οικονομία από το σπιράλ της ύφεσης μετά από 7 χρόνια μνημόνια;

Απ. Η πολιτική είναι το τιμόνι για την πορεία μιας χώρας, μιας κοινωνίας. Όλα πλέον θα εξαρτηθούν από την επιλογή που θα κάνουν οι Έλληνες στις επόμενες εκλογές.

Όταν θα ξέρουμε τι ψήφισαν οι Έλληνες στις επόμενες εκλογές θα μπορέσω να σας κάνω πρόβλεψη για τη χώρα και το σπιράλ ύφεσης. Η χώρα θα βγει από το σπιράλ ύφεσης μόνο όταν το θελήσουν οι Έλληνες πολίτες. Δηλαδή, όταν αποφασίσουν να παραμερίσουν πολιτικούς σχηματισμούς που αποτέλεσαν μέρος του προβλήματος, που μας οδήγησε στην ύφεση, και δώσουν χώρο σε νέες πολιτικές δυνάμεις που με την πορεία τους θα έχουν αποδείξει πως αποτελούν μέρος της λύσης του προβλήματος.

Ερ. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιμένει, ωστόσο, ότι «η χώρα επέστρεψε μετά από 7 χρόνια σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Απ. Και τα άλλα που είπε ο κ. Τσίπρας με το σκίσιμο του μνημονίου και το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα ήταν κακόγουστα ανέκδοτα και δυστυχώς δεν γελάσαμε.

Η κυβέρνηση έχει ταλέντο στις μετονομασίες. Όπως κι αν ονομάσει τα νέα μέτρα, η ύφεση, η ανεργία και το ασφαλιστικό ξεκλήρισμα των ελεύθερων επαγγελματιών δυστυχώς θα συνεχιστούν.

Ερ. Γυρίζοντας 7 χρόνια πίσω θα ήθελα να μου πείτε, με το χέρι στην καρδιά, ήταν λάθος η απόφαση, τότε, του Γιώργου Παπανδρέου να οδηγήσει τη χώρα στο ΔΝΤ και τα μνημόνια; Δεν υπήρχε άλλη λύση;

Απ. Η αλήθεια είναι ότι ναι υπήρχε μία ακόμη λύση. Να κηρύξουμε ασύντακτη χρεοκοπία, να βγούμε κακήν κακώς από το ευρώ, να γίνουμε χειρότεροι από την Αλβανία του Χότζα και στο τέλος να χάσουμε μέρος του Αιγαίου, των νησιών και της Θράκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ