Ανάσα δεν πρόκειται να πάρουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ακόμη τη δυνατότητα να πληρώνουν τους φόρους και τα χαράτσια αφού, αμέσως μετά το τέλος Φεβρουαρίου οπότε και λήγει η προθεσμία για την καταβολή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ 2015, αρχίζει ο Γολγοθάς των νέων φορολογικών δηλώσεων που θα φέρει και πιο γρήγορα τα βαριά «ραβασάκια» με τους πρόσθετους φόρους.
Στο υπουργείο Οικονομικών οι μηχανές έχουν ήδη μπει στο φουλ ώστε όλα να είναι έτοιμα από τις αρχές Μαρτίου, προκειμένου να μην καθυστερήσει και η ροή των πρόσθετων φόρων προς τα κρατικά ταμεία που από τον πρώτο κιόλας μήνα του έτους «βουλιάζουν».
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών γνωρίζοντας ότι το πρώτο τρίμηνο είναι δε καθοριστικό για την πορεία των εσόδων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, επείγεται φέτος για την ταχύτερη υποβολή και εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων ώστε να «κλείνουν» ταχύτερα και οι «τρύπες» του προϋπολογισμού που, με δεδομένο ότι ακόμη η διαπραγμάτευση είναι στον «αέρα», ανοίγουν την «όρεξη» στο κουαρτέτο για νέα μέτρα.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα νέα έντυπα είναι ήδη έτοιμα, ενώ απομένει η κατάθεση στη Βουλή δυο τροπολογιών που θα ρυθμίζουν τα εξής:
– το χρόνο καταβολής του πρόσθετου φόρου εισοδήματος, ο οποίος θα προκύψει με το φετινό εκκαθαριστικό. Τα σενάρια προς το παρόν είναι πολλά, αφού γίνεται λόγος ότι φέτος οι φορολογούμενοι θα μπορούν να εξοφλήσουν τον πρόσθετο φόρο σε 5, ή 6, ή 8, ή 9, ακόμη και 10 δόσεις. Το τελικό σχέδιο θα πρέπει όμως ούτως ή άλλως να έχει την έγκριση των δανειστών, αν και όλες οι εισηγήσεις συγκλίνουν στο να δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης των φόρων από 6 έως 8 δόσεις.
– η εφαρμογή και για τα περυσινά εισοδήματα, όπως γι αυτά του 2014, της ρύθμισης αποφυγής των τεκμηρίων για ανέργους και φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα (π.χ. τόκους καταθέσεων κλπ). Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι με πραγματικό εισόδημα έως 6.000 ευρώ και τεκμαρτό εισόδημα έως 9.500 ευρώ θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων. Μέτρο από το οποίο θα εξαιρούνται οι επιτηδευματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι έχουν εισόδημα από ακίνητα.
Το «σταυρόλεξο» των αποδείξεων και το 30% του εισοδήματος
«Σταυρόλεξο» για δυνατούς λύτες είναι το νέο καθεστώς των αποδείξεων αφού, προς το παρόν, ουδείς γνωρίζει πότε και πώς θα εφαρμοστεί.
Το μόνο που γνωρίζουν όλοι οι φορολογούμενοι είναι ότι από φέτος το «χτίσιμο» του αφορολογήτου ορίου θα γίνεται μέσω της χρήσης πλαστικού χρήματος.
Αυτό όμως ουσιαστικά σημαίνει ότι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν και φέτος όλες τις αποδείξεις για αγορές ή υπηρεσίες, μέχρι να κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη που θα συνδέει το αφορολόγητο όριο αποκλειστικά με τη χρήση καρτών.
Με βάση το σχέδιο που επεξεργάζονται ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, όπως έχει επισημάνει το Liberal.gr, στο «χτίσιμο» του αφορολογήτου ορίου θα υπολογίζονται όλες οι δαπάνες μέσω πλαστικού χρήματος, είτε αυτές έγιναν με τη χρήση κάρτας είτε μέσω διαδικτύου.
Μένει πάντως να διευκρινιστεί το ύψος των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώνουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι για να μην χάσουν το αφορολόγητο, αφού υπάρχουν σκέψεις όπως από το 10% του δηλωθέντος εισοδήματος που καλύπτουν μέχρι σήμερα αυξηθεί στο 30%, χωρίς όμως από την άλλη πλευρά να αυξηθεί και η έκπτωση των μισθωτών και συνταξιούχων που θα παραμείνει στα 2.100 ευρώ.
Ηλεκτρονικά το Ε3 και από τους αγρότες
Πλήθος αλλαγών στους κωδικούς έχει το νέο έντυπο Ε3, το οποίο πρέπει να υποβληθεί πριν από την οριστική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1), ακόμη και στην περίπτωση που είναι μηδενικό.
Ακόμη και οι αγρότες καλούνται να υποβάλλουν υποχρεωτικά το Ε3, οι βασικές αλλαγές στο οποίο σε σχέση με πέρυσι είναι οι εξής:
1. Στην πρώτη σελίδα του εντύπου, προστίθεται κωδικός όπου θα δηλώνεται η ημερομηνία πρώτης έναρξης του επιτηδεύματος, η ημερομηνία έναρξης κατά το τρέχον έτος αλλά και η ημερομηνία διακοπής.
2. Δεν υπάρχει ένδειξη συμπλήρωσης απλογραφικών / διπλογραφικών βιβλίων.
3. Ο νέος κωδικός 598 θα συμπληρώνεται από όσους δεν εντάσσονται στο καθεστώς του ΦΠΑ
4. Προστέθηκε ο κωδικός 597 με την ένδειξη «ασκείτε εκμετάλλευση σκάφους (Ν 27/1975)» και θα συμπληρώνεται από ναυτιλιακές εταιρείες.
5. Έχει διαγραφεί ο κωδικός 063 με την ένδειξη «βιβλίο αποθήκης» αφού δεν υπάρχει υποχρέωση τήρησής του.
6. Έχει διαγραφεί ο κωδικός 072 τον οποίο συμπλήρωσαν όσοι τηρούσαν τα βιβλία τους μηχανογραφικά.
7. Προστέθηκε νέος κωδικός 909 στον πίνακα Ε στον οποίο θα δηλώνονται οι αγροτικές αποζημιώσεις.
8. Στον πίνακα Ζ έχει προστεθεί ο κωδικός 325 στον οποίο θα δηλώνεται η υπεραξία του άρθρου 10 του ν. 2579/1998. Επίσης έχει προστεθεί ο κωδικός 342 στον οποίο θα δηλώνεται το κέρδος του άρθρου 71 του ν. 3842/2010.
9. Προστίθεται στον πίνακα Ζ ο κωδικός 349 στον οποίο θα δηλώνεται το καθαρό αποτέλεσμα από την εκμετάλλευση σκάφους (ν. 27/1975).
10. Έχει αφαιρεθεί από τον πίνακα Η ολόκληρος ο υποπίνακας (α) στον οποίο δηλώνονταν τα στοιχεία του ισολογισμού.
11. Έχει αφαιρεθεί από τον πίνακα Η και ο υποπίνακας (η) στον οποίο πέρυσι δηλώνονταν τα έσοδα κατά Μοναδικό Συντελεστή Καθαρού Κέρδους.
12. Καταργήθηκε ο πίνακας ΙΑ με τον τίτλο «αναγραφή πληροφοριακών στοιχείων ΕΔΩ (TAXI), Αυτοκινήτων Δημοσίας Χρήσης, Ενοικιαζόμενων δωματίων κλπ»
13. Προστέθηκε καινούργιος πίνακας Κ στον οποίο θα δηλώνονται οι προσωρινές διαφορές μεταξύ φορολογικής και λογιστικής βάσης, ενώ προστίθενται και 8 νέοι κωδικοί.
Τί αλλάζει στο Ε2 για τα ακίνητα
Στο νέο Ε2 υπάρχει ανακατάταξη στον τρόπο που δηλώνονται τα εισοδήματα από ενοίκια, ενώ έχει προστεθεί νέα στήλη όπου θα εμφανίζονται τα εισοδήματα από ενοίκια που δεν έχουν εισπραχθεί (στήλες 13 έως 16).
Επισημαίνεται ότι οι σύζυγοι έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν χωριστό έντυπο Ε2 για τα ακίνητα που έχουν στην ιδιοκτησία τους, έστω και αν υπάρχει συνιδιοκτησία σε μερικά ή σε όλα τα ακίνητα.
Ακόμη και ακίνητο που έχει στην κατοχή του ένα ανήλικο εξαρτώμενο τέκνο μη υπόχρεο σε υποβολή δήλωσης θα καταχωρηθεί στο Ε2 του γονέα που ασκεί την γονική μέριμνα, στον πρώτο πίνακα και στον πίνακα Ι των συμπληρωματικών στοιχείων επιλέγοντας το στην πρώτη στήλη και συμπληρώνοντας το ονοματεπώνυμο και τον ΑΦΜ του τέκνου στις αντίστοιχες στήλες.
Το Ε1 φέρνει «βαριά» εκκαθαριστικά
Μπορεί το νέο Ε1 να έχει μόνο δυο διαφορές σε σχέση με το περυσινό, ωστόσο οι φόροι που θα προκύψουν θα είναι πολύ πιο «φουσκωμένοι» σε σύγκριση με όλες τις προηγούμενες χρονιές.
Και αυτό φυσικά δεν είναι τυχαίο αφού, όπως έχει αποκαλύψει το Liberal.gr, τα φυσικά πρόσωπα που το 2015 απέκτησαν εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ θα πληρώσουν επιπλέον φόρους 130 εκατομ. ευρώ, εξαιτίας της αναδρομικής αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Οι συντελεστές ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ έχουν διαμορφωθεί σε 2% από 1,4% για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ, σε 6% από 2,8% για εισοδήματα από 50.001 έως 500.000 ευρώ και 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.
Επίσης φέτος περισσότεροι από 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, ΟΕ, ΕΕ, αλλά και οι αγρότες θα κληθούν με την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων να πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή φόρου για τα εισοδήματα του 2015, από 55% σε 75%.
«Χαμένοι» θα είναι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισοδήματα από ενοίκια, αφού καλούνται να πληρώσουν φέτος επιπλέον φόρους ύψους 142,2 εκατομ. ευρώ, αν και προς το παρόν δεν έχει θεσπιστεί η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των ενοικίων από το 11% στο 15% για τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για αυτά που ξεπερνούν το συγκεκριμένο ποσό.
Η κυβέρνηση εξάλλου, θέλοντας να «ξεζουμίσει» την «αγελάδα» των ακινήτων, έχει καταθέσει πρόταση στους δανειστές όπως θεσπιστεί και ένας ακόμη υψηλότερος συντελεστής 40% ή 45% για εισοδήματα από ενοίκια που ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ.
Όσον αφορά δε τις αλλαγές του Ε1, πέρα από την ενσωμάτωση των κωδικών που αφορούν όσους έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, ώστε να τυγχάνουν πλέον των απαλλαγών που ισχύουν για τους έγγαμους φορολογούμενους, αυτές αφορούν:
– στον πίνακα 4Ε στην 3η σελίδα του νέου εντύπου, όπου δηλώνεται το εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου. Από τον πίνακα αυτό έχουν απαλειφθεί φέτος τρεις ενδείξεις μαζί με τους αντίστοιχους κωδικούς, όπου οι φορολογούμενοι εκλήθησαν πέρυσι να δηλώσουν στοιχεία αναγκαία για τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας ακίνητης περιουσίας. Ο λόγος για τον οποίο απαλείφθηκαν αυτές οι ενδείξεις κι αυτοί οι κωδικοί είναι το γεγονός ότι από την 1η-1-2015 μέχρι και την 31-12-2016 έχει ανασταλεί η επιβολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων.
– στον πίνακα 4Δ2, όπου δηλώνονται τα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία. Στο τέλος του πίνακα αυτού έχουν προστεθεί η παράγραφος 11 και οι κωδικοί 125-126 για την αναγραφή των ανείσπρακτων ενοικίων, ώστε τα ποσά αυτά να μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να τα αναγράψουν ξεχωριστά και να μην φορολογηθούν γι’ αυτά, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος. Συγκεκριμένα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος να έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.
Πηγή: liberal.gr