Και ο Φίλης ζητάει πλειοψηφία 180 για να περάσουν τα νέα μέτρα

Μετά τον Πάνο Σκουρλέτη, και ο Νίκος Φίλης ζητάει ευρεία πλειοψηφία 180 βουλευτών για να περάσουν τα νέα μέτρα λιτότητας. Με δεδομένη την άρνηση Μητσοτάκη, η απαίτηση για ευρεία πλειοψηφία δεν είναι παρά μια φόρμουλα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Ιστορικά στελέχη της Ανανεωτικής Αριστεράς εισηγούνται τις πρώρες εκλογές γιατί εκτιμούν ότι η συμφωνία με τους δανειστές δεν είναι πολιτικά διαχειρίσιμη και οικονομικά βιώσιμη.

Η τοποθέτηση Φίλη

Ο πρώην υπουργός Παιδείας, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ευρεία πλειοψηφία 180 βουλευτών για να περάσουν τα νέα μέτρα. Ο κ. Φίλης στήριξε την πρότασή του με το επιχείρημα ότι τα μέτρα θα δεσμεύσουν την επόμενη κυβέρνηση, οπότε χρειάζονται διακομματική συναίνεση. Πέρα όμως από την επίσημη επιχειρηματολογία, η πρόταση των «180» υποκρύπτει φόρμουλα ηρωικής εξόδου της κυβέρνησης και πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Από τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν διατίθεται να ψηφίσει τα νέα μέτρα, η κυβέρνηση μπορεί να επικαλεστεί την έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης για να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Μόνο τυχαία δεν είναι η ταύτιση των κκ Φίλη και Σκουρλέτη τόσο ως προς την πρόταση όσο και ως προς την επιχειρηματολόγηση της. Τα δύο ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μακρά κοινή πορεία από τη νεότητα τους, όταν ο κ. Φίλης ως γραμματέας της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος καθοδηγούσε τον κ Σκουρλέτη. Φαίνεται ότι πέρα από την ιδεολογική συναντίληψη, ταυτίζονται και ως προς την πολιτική εκτίμηση ότι η συμφωνία, έτσι όπως αυτή προδιαγράφεται, δεν είναι πολιτικά διαχερίσιμη και οικονομικά βιώσιμη. Ο φόβος τους είναι ότι τα νέα μέτρα θα διαρρήξουν οριστικά τις σχέσεις πολιτικής εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ με τα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα, χωρίς να δώσουν πραγματική πνοή ανάκαμψης στην οικονομία. Σε ανάλογος μήκος κύματος φαίνεται να κινείται και η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, από την ομάδα των 53+.

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που συμμερίζεται γενικά τις απόψεις των κκ Σκουρλέτη και Φίλη είπε στο newpost ότι «η ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ δεν περνάει από τη διαχείριση του Μνημονίου, αλλά από την  απόρριψη των ιταμών τελεσιγράφων του ΔΝΤ και την προσφυγή στο λαό, που είναι ο υπέρτατος κριτής των πολιτικών εξελίξεων. Απέναντι στην αδιαλλαξία των δανειστών χρειαζόμαστε νέα λαϊκή εντολή με πολύ πιο διευρυμένα όρια για τη διαπραγμάτευση».

Ιδεολογική αντιπαράθεση

Η διαφωνία για τη διαπραγμάτευση μοιάζει με την κορυφή του παγόβουνου. Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, ιστορικά στελέχη της Ανανεωτικής Αριστεράς, αυτά που στη δημοσιογραφική διάλεκτο ονομάζονται «πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ», εκφράζουν την ανησυχία ότι η παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο των μνημονιακών εκβιασμών, οδηγεί το κυβερνών κόμμα σε ιδεολογική μετάλλαξη. Τα συγκεκριμένα στελέχη εκφράζουν διαφωνίες με κεντρικές επιλογές του Μαξίμου όπως:
•    Τον εναγκαλισμό με τους ΑΝΕΛ, η συμμαχία με τους οποίους εξελίσσεται σε στρατηγική επιλογή.
•    Την κλιμάκωση της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης.
•    Τη συνεχή σκανδαλολογία.
•    Την ανακωχή με την εκκλησία και τον κοινωνικό συντηρητισμό.
•    Την υιοθέτηση της ατζέντας του νόμου και της τάξης, όπως αυτή εκφράζεται και από τη χτεσινή αστυνομική επιχείρηση εναντίο των καταλήψεων.

Εν ολίγοις, η ιδεολογική αντιπαράθεση έχει να κάνει με την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να απομακρυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από παραδοσιακές αριστερές αντιλήψεις, προκειμένου να προσεταιριστεί πολιτικά ακροατήρια του λεγόμενου μεσαίου χώρου. Είναι προφανές ότι η συζήτηση στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος θα διαρκέσει πολύ. Εξίσου προφανές όμως είναι ότι ο πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος με δύο μέτωπα: το εξωτερικό των δανειστών και το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: newpost.gr