Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επέλαση της κακοκαιρίας «Ιανός» από τα δυτικά τμήματα της χώρας.
Το βράδυ ήταν ιδιαίτερα δύσκολο κυρίως για τους κατοίκους της Κεφαλλονιάς, της Ιθάκης και της Ζακύνθου, καθώς το σφυροκόπημα της κακοκαιρίας προκάλεσε πλημμύρες, διακοπές ρεύματος και πτώσεις δέντρων.
Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, που χθες παρουσίασε στο iefimerida.gr τα σενάρια για την πορεία της κακοκαιρίας, κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και σήμερα το πρωί, ο Μεσογειακός Κυκλώνας «Ιανός» κινήθηκε προς τη χώρα μας, «με το κέντρο του να εμφανίζει “μάτι”, δηλαδή απουσία νεφών σε μια περιοχή ακτίνας περίπου 50 km όπου οι άνεμοι πνέουν θυελλώδεις στην περιφέρειά του και επικρατεί άπνοια στο κέντρο του».
Χαρδαλιάς μετά τη σύσκεψη: Ποιες περιοχές θα χτυπήσει η κακοκαιρία
Ο υφ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς χαρακτήρισε νωρίτερα κρίσιμο το επόμενο 9ωρο, ενώ αναφέρθηκε στις περιοχές που απειλούνται.
«Ο κυκλώνας θα παραμείνει στα δυτικά με την ίδια ισχύ για 6 με 9 ώρες και μετά θα αρχίσει εξασθενημένος να κινείται νότια και να εξακολουθεί να επηρεάζει τις δυτικές περιοχές της Πελοποννήσου», τόνισε στις δηλώσεις του. Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υπογράμμισε ότι οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες, ενώ αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα και ισχυρές βροχοπτώσεις.
«Ένα κομμάτι της μάζας κινείται βορειοανατολικά και σε συνδυασμό με τα μελτέμια που θα συναντήσει, θα δημιουργήσει έντονες τοπικές καταιγίδες σε περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας από το μεσημέρι και το απόγευμα», είπε.
Το νέο μέτωπο, το οποίο θα κατευθυνθεί νοτιοανατολικά, όπως σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, θα επηρεάσει τη Νότια Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, με καταιγίδες και βροχοπτώσεις, ενώ πιθανότατα θα επηρεαστούν Φωκίδα και Βόρεια Εύβοια, που από το απόγευμα αναμένεται να δεχθούν μεγάλες ποσότητες νερού. Από αργά το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο, σύμφωνα με τον υφυπουργό, θα επηρεαστεί από τα φαινόμενα της κακοκαιρίας η Αττική και η Κόρινθος.
Κακοκαιρία «Ιανός»: Το «μάτι» του κυκλώνα
Η ομάδα του meteo.gr αναφέρει στη συνέχεια ότι δορυφορικές εκτιμήσεις της έντασης του ανέμου έδειξαν μέση ένταση ανέμου 90 km/h δυτικά της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου, λίγο πριν ο ΙΑΝΟΣ κινηθεί στο στενό ανάμεσα σε αυτά τα δύο νησιά μετά τις 04:00 ώρα Ελλάδας.
Κατά τη διάρκεια αυτής της κίνησης, οι μεγαλύτερες εντάσεις ανέμου έπληξαν την Ιθάκη, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και την Δυτική Αχαΐα με ριπές που ξεπέρασαν τα 80 km/h. Πλημμυρικά φαινόμενα λόγω έντονης βροχόπτωσης και ανόδου της στάθμης της θάλασσας, καθώς και πτώσεις δέντρων αναφέρονται σε πολλές περιοχές.
«Ο χάρτης δείχνει τη δορυφορική εικόνα που λάβαμε και επεξεργαστήκαμε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr το πρωί της Παρασκευής 18/09 στις 07:30 ώρα Ελλάδας και δείχνει το κέντρο του ΙΑΝΟΥ λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Ζακύνθου με την ελάχιστη ατμοσφαιρική πίεση στη μέση στάθμη της θάλασσας να εκτιμάται στα 990 hPa. Επίσης αναφέρονται πάνω στον χάρτη τα μεγαλύτερα ύψη βροχής που καταγράφουμε από το απόγευμα της Πέμπτης 17/09, όμως λόγω εκτεταμένων διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος πολλοί μετεωρολογικοί σταθμοί δεν αναφέρουν νεότερες τιμές από τις 04:00» εξηγεί η ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Η νέα τροχιά της κακοκαιρίας «Ιανός» -Μεγάλα ύψη βροχής
Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, ο ΙΑΝΟΣ το κέντρο του οποίου νωρίς το πρωί της Παρασκευής 18/09 στροβιλίζεται στο Κεντρικό Ιόνιο, αναμένεται αρχικά να κινηθεί προς τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και στη συνέχεια να στραφεί νότια. Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται διαδοχικοί προγνωστικοί χάρτες των αθροιστικών βροχοπτώσεων του ΙΑΝΟΥ μέχρι και τη νύχτα του Σαββάτου 19/09, υποδεικνύοντας τόσο την κίνηση του συστήματος, όσο και τις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο (Ιόνιο, Πελοπόννησος, Κεντρική και Ανατολική Στερεά, Νοτιοανατολική Θεσσαλία και ηπιότερα στην Αττική). Ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων στις παραπάνω περιοχές είναι αυξημένος το επόμενο 24ωρο.
Κολυδάς (ΕΜΥ): Τα φαινόμενα θα διατηρηθούν έντονα -Η κίνηση της κακοκαιρίας
Την ίδια στιγμή, σε ενημέρωση που ανάρτησε σήμερα το πρωί στην ιστοσελίδα του (kolydas.eu), ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, τονίζει:
«H καιρική κατάσταση εξελίσσεται όπως περιμέναμε. Το κέντρο του χαμηλού βρίσκεται στην Κεφαλονιά και περιμετρικά του “ματιού” οι άνεμοι φτάνουν τα 9 με 10 μποφόρ. Το χαμηλό τη νύχτα έφτασε το ελάχιστο της ατμοσφαιρικής τους πιέσεως, ενώ από τώρα και στο εξής θα αρχίσουν οι πιέσεις να ανεβαίνουν. Τα φαινόμενα θα διατηρηθούν έντονα, όμως το θετικό στοιχείο είναι ότι το σύστημα αυτό στην προσπάθειά του να κινηθεί ανατολικά, θα χάσει προοδευτικά μέρος της δύναμής του, όπως είχαμε εξηγήσει. Ηδη έχει βρέξει στις περιοχές που είχαμε αναφέρει με τις μεγαλύτερες εντάσεις και ύψη βροχής προςτο παρόν κυρίως μέσα στη θάλασσα.»
Πηγή: iefimerida.gr