Τη μείωση, κατά το 1/3, των αστυνομικών τμημάτων σε όλη τη χώρα σκέφτεται το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και «μετρά» αντιδράσεις.
Σε διαρροή του... σχεδίου «Καλλικράτης», με τη μείωση των αστυνομικών τμημάτων της χώρας τουλάχιστον στο 1/3, προέβη η αστυνομική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να «διαγνώσει» τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, περιοχών που θα καταργηθούν ή συννενωθούν αστυνομικές υπηρεσίες.
Ο Βασίλης Κικίλιας περιμένει από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. την εισήγηση-μελέτη, με την οποία θα προτείνονται οι «εξαφανίσεις» αστυνομικών υπηρεσιών
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλης Κικίλιας είχε ζητήσει από την αστυνομική ηγεσία να βρει τρόπους προκειμένου να υπάρξουν περισσότερες πεζές και εποχούμενες περιπολίες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Το σχέδιο αναδιοργάνωσης υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. που είχε εκπονήσει ο προηγούμενος υπουργός κ. Νίκος Δένδιας προέβλεπε τη μείωση των αστυνομικών υπηρεσιών σε ποσοστό πάνω από 60%, ενώ το νέο επιδιώκει να μειώσει αυτό το ποσοστό όχι όμως και να το εξαλείψει.
Τις επόμενες μέρες ο αρμόδιος υπουργός περιμένει από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. την εισήγηση-μελέτη, με την οποία θα προτείνονται οι «εξαφανίσεις» αστυνομικών υπηρεσιών, που θα έχουν κυρίαρχο στόχο την διαρκή και χρόνια αναζήτηση αστυνομικών προκειμένου να «βγουν στους δρόμους». Η εισήγηση περιλαμβάνει τα πληθυσμιακά κριτήρια περιοχών και στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας σε αυτές. Με αυτά τα κριτήρια θα καταργηθούν αστυνομικές υπηρεσίες στις περιοχές, τις οποίες μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες αστυνόμευσης από υπηρεσίες όμορων περιοχών.
Η εισήγηση περιλαμβάνει τα πληθυσμιακά κριτήρια περιοχών και στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας
Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα την εφημερίδας «Τα Νέα», για την Αττική προβλέπεται η «συρρίκνωση» των 93 Τμημάτων Ασφαλείας και Τάξης σε 50. Αντίστοιχες είναι οι προτάσεις-προβλέψεις της αστυνομικής ηγεσίας για την «συγκατοίκηση» αστυνομικών τμημάτων διαφορετικών περιοχών σε ένα κτίριο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, είναι το ΑΤ Εξαρχείων, η μισή δύναμη του οποίου φυλά το ίδιο το Τμήμα. Προτείνεται λοιπόν η μεταφορά του κοντά στη Λεωφ. Αλεξάνδρας, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια του προσωπικού και να μειωθεί ο αριθμός αστυνομικών που φυλάσσουν αστυνομικούς.
Συνδικαλιστές της αστυνομίας επισημαίνουν ότι κάτι αντίστοιχο είχε γίνει με τα πολυδύναμα-«πολυαδύναμα» Αστυνομικά Τμήματα, που είχαν κάνει την εμφάνισή του στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αλλά αποσύρθηκαν λόγω της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν στο αστυνομικό έργο, ενώ παράλληλα έχασαν την επαφή με τον πολίτη και την «πληροφορία».
Φιλοδοξία της αστυνομικής και πολιτικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. είναι η επιτυχία αυτής της «συρρίκνωσης», που θα προκαλέσει όμως τις έντονες αντιδράσεις στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης και κατοίκων των περιοχών που θα δουν την «εξαφάνιση» των αστυνομικών υπηρεσιών, οι οποίες κάλυπταν τους δήμους τους. Ένα άλλο «στοίχημα» λοιπόν για την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. είναι να πείσει τις τοπικές κοινωνίες για τις αναγκαιότητες εφαρμογής αυτού του σχεδίου. Από το εύρος αυτών των αντιδράσεων αναμένεται να καθοριστεί ο χρόνος υλοποίησης αυτού του σχεδιασμού, πριν ή μετά τις εκλογές...
thetoc.gr