Καρότο και μαστίγιο από Ολάντ

Πρώτα μεταρρυθμίσεις και μετά συζήτηση για το χρέος. «H Ελλάδα αποτελεί ένα αναπόστατο κομμάτι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης»

French President Francois Hollande attends a news conference witΤη γνωστή τακτική «καρότο-μαστίγιο» εφάρμοσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ελληνα πρωθυπουργό, έθεσε μεταξύ άλλων και το ζήτημα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Αν και η Γαλλία τάσσεται υπέρ του reprofiling του χρέους, ο κ. Ολάντ προειδοποίησε ότι μόνο αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα ξεκινήσει η συζήτηση. Ο Γάλλος πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι η Γαλλία θέλει να διασφαλιστεί η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, και να διενεργήσει αξιολόγηση για αυτές που έγιναν και αυτές που δεν έχουν ψηφιστεί ακόμα.

Ο Φρανσουά Ολάντ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης στην ελληνική κυβέρνηση. «Η Γαλλία ήταν σε όλη τη διάρκεια της κοινής μας ιστορίας στο πλευρό της Ελλάδας, ήταν στο πλευρό της και κατά τη διάρκεια της μακράς περιόδου διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα στήριξης. Ξέρω τι περνάει ο ελληνικός λαός.»

«Πώς θα μπορούσαμε να φανταστούμε την Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα; Κινητοποιήθηκα γιατί θεωρώ ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα αναπόστατο κομμάτι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η Γαλλία θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, γιατί οι συζητήσεις συνεχίζονται όσον αφορά την αξιολόγηση. Πρέπει να αξιολογήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν και αυτές που ακόμη δεν έχουν ψηφιστεί.»

«Η Ελλάδα είναι τα σύνορα της Ευρώπης. Είναι ένα βάρος για την Ελλάδα η υποδοχή προσφύγων. Πρέπει να δράσουμε, πρέπει να δημιουργήσουμε τα hot spot, να στηρίξουμε οικονομικά, με εξοπλισμό και με ανθρώπινο δυναμικό την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την αλληλεγγύη που πρέπει να της παρέχει η Ε.Ε.. Η αλληλεγγύη είναι αμφίδρομη. Πρέπει να προστατεύσουμε τους πρόσφυγες. Αυτοί που δεν μπορούν να θεωρηθούν πρόσφυγες πρέπει να επιστρέψουν πίσω.»

Τσίπρας: Ο Φρανσουά ήταν ένας από τους ανθρώπους που με έπεισε ότι πρέπει να δεχτώ έναν δύσκολο συμβιβασμό

O έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην κοινή συνέντευξη Τύπου, χαρακτήρισε την υπογραφή της κοινής διακήρυξης μεταξύ των δύο ηγετών ως πολύ σημαντικό βήμα στην πολύχρονη σχέση συνεργασίας και φιλίας. «Επιβεβαιώνουμε σήμερα την εταιρική και στρατηγική σχέση που μας συνδέει με τη Γαλλία», υπογράμμισε. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα από μέρος της κρίσης θέλει να γίνει μέρος της λύσης.

Σημειώνοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα τελευταία χρόνια, ανέφερε ότι η επίσκεψη Ολάντ στην Ελλάδα είχε σχεδιαστεί εδώ και καιρό και πως «ήρθε σε μια στιγμή που έχει ανάγκη η Ελλάδα». «Πιστεύουμε ότι όσο η οικονομική κρίση που δυστυχώς παραμένει ως απειλή στην ευρωζώνη όσο και η προσφυγική κρίση, πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού και στοχεύουμε η Ελλάδα να αναδειχθεί ως χώρα πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στα γεγονότα του περασμένου Ιουλίου, επισήμανε πως «περάσαμε δύσκολες στιγμές, οι οποίες όμως ενώνουν τους ανθρώπους. Ο Φρανσουά ήταν ένας από τους ανθρώπους που με έπεισε ότι πρέπει να δεχτώ έναν δύσκολο συμβιβασμό, και το αποφασίσαμε με στόχο να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη σε πείσμα των ακραίων συντηρητικών δυνάμεων, που δεν έχουνε εγκαταλείψει τα σχέδια τους».

Πρέπει να φύγει από το τραπέζι το Grexit 

Το μήνυμα της συνάντησης πρέπει να είναι ότι η ανόητη συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη πρέπει να φύγει από το τραπέζι, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. Η Ελλάδα πρέπει να βγει από την πολύχρονη κρίση που την μαστίζει. Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει και σε αυτή την επιτυχία κρίνεται η επιτυχία της Ευρώπης.
Προϋπόθεση είναι να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Παράγοντας που κρίνει την πορεία είναι η κοινωνική συνοχή. Παρεμβάσεις που απειλούν την κοινωνικη ειρήνη είναι παρεμβάσεις που στέκονται ενάντια στην κοινή προσπάθεια.
Η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία όχι σύμφωνο παράδοσης και διάλυσης της κοινωνικής συνοχής. Οσοι δεν το καταλαβαίνουν θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή και την ίδια την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η Γαλλία μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια ενάντια στην διαφθορά και τη διαπλοκή. «Θέλουμε μια αξιοκρατική δημόσια διοίκηση», είπε και τόνισε ότι η διμερής συμφωνία συνεργασίας θα βοηθήσει στην παροχή τεχνογνωσίας.
Αναφορικά με το προσφυγικό ο πρωθυπουργός είπε ότι αναδείχτηκε η σημασία του σχεδίου μετεγκατάστασης και η δημιουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων στα πέντε νησιά που σηκώνουν το μεγάλο βάρος.