Την ουσιαστική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας τόσο για την επίτευξη του εθνικού στόχου για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, όσο και την οργάνωση και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των τοπικών κοινωνικών πολιτικών και παρεμβάσεων των δήμων, στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2010, προκρίνει ως βασική προτεραιότητα η ΚΕΔΕ.
Το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Γ. Πατούλη, στο πλαίσιο των περιφερειακών προσυνεδρίων αλλά και ενόψει του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ που θα πραγματοποιηθεί 7-9 Μαΐου στη Χαλκιδική.
Ειδικότερα αναφερόμενος ο Γ. Πατούλης στο πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους» για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 τόνισε ότι η ΚΕΔΕ θα στηρίξει συνολικά και συλλογικά την προσπάθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προάγοντας και αναδεικνύοντας τις συνεργασίες και τις εταιρικές σχέσεις σε τοπικό επίπεδο. Ωστόσο υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση η Αυτοδιοίκηση είναι αντίθετη με τη διαμεσολάβηση ιδιωτών στη διαχείριση του προγράμματος.
Επίσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ενημέρωσε πως, όπως προέκυψε από τις αλλεπάλληλες συναντήσεις με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρ. Αντωνοπούλου, αναμένεται η προκήρυξη του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στους δήμους εντός των επόμενων ημερών. Επίσης συμφωνήθηκε η σύσταση κοινής ομάδας εργασίας μεταξύ της ΚΕΔΕ και του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκειμένου στον επόμενο κύκλο του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας να επανεξεταστεί συνολικά το πλαίσιο λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις της ΚΕΔΕ που αφορούν μεταξύ των άλλων:
- την αύξηση του χρονικού διαστήματος υλοποίησής του σε 10-12 μήνες,
- τη δυνατότητα διαδοχικής πρόσληψης του προσωπικού στους δήμους,
- την επανεξέταση των κριτηρίων επιλογής των ανέργων.
Σε ότι αφορά τα θέματα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και προαγωγής υγείας, η ΚΕΔΕ προτείνει μεταξύ των άλλων τη θεσμοθετημένη λειτουργία Δημοτικών Ιατρειών και Φαρμακείων με την πιστοποίηση δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας καθώς και την ουσιαστική αποκέντρωση υπηρεσιών υγείας μέσα από τη δημιουργία μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε τοπικό επίπεδο.
Για την προώθηση των παραπάνω αιτημάτων θα ζητηθεί συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Π. Κουρουμπλή.
Τέλος η Επιτροπή αποφάσισε να διερευνηθεί η δυνατότητα υλοποίησης δράσεων μέσω του νέου ΕΣΠΑ, για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ.