Γ. Πατούλης: Θεωρούμε αυτονόητη την αύξηση των ΚΑΠ και την έναρξη απόδοσης της νέας γενιάς παρακρατηθέντων
Τη γνώμη του για τη σύνταξη των προϋπολογισμών των δήμων για το 2017, με βάση ίδια ποσά με το 2016, κλήθηκε να διατυπώσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ ενόψει της έκδοσης από το υπουργείο Εσωτερικών σχετικής υπουργικής απόφασης και ενώ παραμένουν αδιευκρίνιστες μια σειρά εκκρεμότητες του φετινού προϋπολογισμού.
«Καλούμαστε από τη νομοθεσία, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, να δώσουμε τη γνώμη μας για την έκδοση της υπουργικής απόφασης με βάση την οποία οι δήμοι θα συντάξουν τον προϋπολογισμό του 2017. Αλλά δεν ξέρουμε καθόλου πώς θα κλείσει ο προϋπολογισμός του 2016. Και για τον προϋπολογισμό του 2017 θα πρέπει να στηριχτούμε στα ίδια ποσά με το 2016 σε βασικούς κωδικούς εσόδων.
Όμως έχει ήδη παρέλθει το πρώτο εξάμηνο του 2016 και δεν έχει καταβληθεί η ΣΑΤΑ, καμία δόση των παρακρατηθέντων, δεν έχουν χρηματοδοτηθεί βασικές οριζόντιες δράσεις, όπως οι ΔΕΥΑ, οι αφαλατώσεις, παρότι είμαστε στη μέση του καλοκαιριού και οι δαπάνες για ύδρευση των μικρών νησιών είναι στο ζενίθ.
Επίσης δεν έχουν αποδοθεί οι πόροι από το ΤΑΠ και το τέλος διαφήμισης, σε εκκρεμότητα παραμένει η επιπλέον χρηματοδότηση μεταφερομένων αρμοδιοτήτων και ιδιαίτερα το κόστος μισθοδοσίας των δημοτικών αστυνομικών, των σχολικών φυλάκων και των σχολικών καθαριστριών, ενώ απαιτούμε την άμεση καταβολή των 20 εκ. ευρώ για επισκευή και συντήρηση των σχολικών μονάδων, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.
Όπως προτάθηκε από τον κ. Πατούλη και εισηγήθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών των ΟΤΑ της ΚΕΔΕ Αλ. Καστρινός, για να είναι δυνατή η κατάρτιση των προϋπολογισμών του 2017, πρέπει να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:
• Να δεσμευτεί άμεσα η κεντρική κυβέρνηση για την υλοποίηση του Προϋπολογισμού 2016, και όχι την τελευταία ημερομηνία του τρέχοντος έτους, όπως έγινε και το 2015.
• Να αυξηθούν οι ΚΑΠ κατά το ποσό τουλάχιστον του κόστους των μεταφερομένων αρμοδιοτήτων (δημοτική αστυνομία, σχολικοί φύλακες) όπως ορίζει το άρθρο 102 του Συντάγματος, αλλά και των σχολικών καθαριστριών. Άλλωστε για το 2017 προβλέπεται αύξηση των εσόδων από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, τον ΦΠΑ και τον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, που αποτελούν και τις βασικές πηγές χρηματοδότησης των ΟΤΑ.
• Να υπάρξει απόδοση από το 2017 της «νέας» γενιάς παρακρατηθέντων πόρων των Δήμων από το 2009 μέχρι και σήμερα, τα οποία ανέρχονται τουλάχιστον στα 10 δις ευρώ.
• Μετά το πλήγμα που δέχθηκαν τα ίδια έσοδα των Δήμων από την έλλειψη ρευστότητας θα πρέπει η κεντρική κυβέρνηση να επαναδιατυπώσει της θέση της και να εξαιρέσει τους δήμους από την ενεργοποίηση του κόφτη σε περίπτωση μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, που για τους δήμους σημαίνει επιπλέον περικοπές της τάξης του 10%.