Κεραμέως: «Η λογική της ήσσονος προσπάθειας και κατά την μονιμοποίηση των μελών ΔΕΠ»

Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, Νίκη Κεραμέως, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας με αφορμή την ερμηνευτική εγκύκλιο σχετικά με τα προσόντα μονιμοποίησης των μελών ΔΕΠ.

«Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, τα επί θητεία μέλη ΔΕΠ μονιμοποιούνται αν έχουν ασκήσει επιτυχώς το σύνολο των υποχρεώσεών τους στους τομείς της διδασκαλίας, της έρευνας και της διοίκησης. Ωστόσο, με πρόσφατη εγκύκλιο, το Υπουργείο Παιδείας εξαιρεί από τα κριτήρια μονιμοποίησης το ερευνητικό έργο. Εν ολίγοις, ακόμη και η μηδενική ερευνητική δραστηριότητα επί τουλάχιστον μια τριετία είναι αποδεκτή για τη μονιμοποίηση μέλους ΔΕΠ, διαδικασία η οποία διεθνώς συνιστά κορυφαίο στάδιο στην πορεία ενός ακαδημαϊκού. Περαιτέρω, η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή της, θεωρώντας ότι η ερμηνεία αυτή αντιστρατεύεται την ανάγκη για αναβάθμιση των ελληνικών πανεπιστημίων. Ερωτούμε τον Υπουργό, πρωτίστως, ποιον σκοπό εξυπηρετεί η εν λόγω ερμηνεία, αλλά και τι απαντά στα μέλη της Συνόδου των Πρυτάνεων, τα οποία κρίνουν ότι η εν λόγω ερμηνεία υποβαθμίζει την ποιότητα των ελληνικών πανεπιστημίων.»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

IMG 9528

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου
Θέμα: «Η λογική της ήσσονος προσπάθειας και κατά την μονιμοποίηση των μελών ΔΕΠ»

Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2018

Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, τα υπηρετούντα επί θητεία μέλη ΔΕΠ μονιμοποιούνται αν στο διανυθέν χρονικό διάστημα που απαιτείται από τον νόμο, έχουν ασκήσει επιτυχώς το σύνολο των υποχρεώσεών τους στους τομείς της διδασκαλίας, της έρευνας και της διοίκησης.
Ωστόσο, με πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας (Φ.122.1/118/203028/Ζ2), με την οποία παρέχονται διευκρινίσεις προς όλα τα Ανώτατα Ιδρύματα σχετικά με την μονιμοποίηση μελών ΔΕΠ, εξαιρείτε από τα κριτήρια μονιμοποίησης το ερευνητικό έργο, θεωρώντας ότι αυτό έχει κριθεί κατά την αρχική διαδικασία εκλογής. Επομένως, σύμφωνα με την ερμηνεία σας, ακόμη και η μηδενική ερευνητική δραστηριότητα επί τουλάχιστον μια τριετία είναι αποδεκτή για την μονιμοποίηση μέλους ΔΕΠ και αρκεί για αυτήν η εκπλήρωση των διδακτικών και διοικητικών υποχρεώσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι διεθνώς, η διαδικασία της μονιμοποίησης συνιστά κορυφαίο στάδιο στην πορεία ενός ακαδημαϊκού, για το οποίο είναι απαραίτητη και η ερευνητική δραστηριότητα.
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή της θεωρώντας ότι η ερμηνεία αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου και αντιστρατεύεται την ανάγκη για αναβάθμιση των ελληνικών πανεπιστημίων.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
1. Ποιον σκοπό εξυπηρετεί η εν λόγω ερμηνεία;
2. Τι απαντάτε στα μέλη της Συνόδου των Πρυτάνεων, τα οποία κρίνουν ότι η εν λόγω ερμηνεία υποβαθμίζει την ποιότητα των ελληνικών πανεπιστημίων;
3. Γιατί επιλέγετε για ακόμα μία φορά να απομακρύνετε την ελληνική ανώτατη εκπαίδευση από τις διεθνείς ακαδημαϊκές πρακτικές;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Νίκη Κ. Κεραμέως, Επικρατείας