Αν και αρχικά απέκλεισε το ενδεχόμενο να λάβει η Ελλάδα ένα νέο δάνειο από τους πιστωτές της, στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις που θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο.
Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε πως «δεν υπάρχει μεθόδευση για ένα τρίτο δάνειο», παραπέμποντας στις σχετικές δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ωστόσο, πρόσθεσε πως «εμείς θέλουμε να ξεφύγουμε από τον δανεισμό αλλά δεν υπάρχει ένας μαγικός αριθμός αλλά τρεις», θέτοντας τις τρεις προϋποθέσεις που είναι οι επενδύσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και οι αποπληρωμές του χρέους.
Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε εκ νέου ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να χρειαστεί περαιτέρω στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους της. Ο Ντε Γκίντος μάλιστα εκτίμησε ότι το πρόγραμμα αυτό θα κυμαίνεται από τα 30 δισ. ευρώ ως τα 50 δισ. ευρώ, ένα ποσό που είχε αναφέρει και στις προηγούμενες δηλώσεις του. Ωστόσο, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «άδειασαν» ξανά τον υπουργό Οικονομικών της Ισπανίας. «Είναι πρόωρο να μιλάμε για ένα τρίτο πρόγραμμα. Αυτές είναι εικασίες που καλύτερα να αποφεύγονται», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Επίσης, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως υπάρχει εναλλακτική λύση αν δεν δοθεί τον Μάρτιο μέρος της δόσης, συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση έχει πρόγραμμα για τους επόμενους τέσσερις μήνες που συνδυάζει τη διασφάλιση της χρηματοδότησης από την Ε.Ε. με την εξόφληση των δόσεων προς το ΔΝΤ και κάποια ομόλογα εκτός PSI. Πρόσθεσε ότι ευελπιστεί σε πρόσβαση στη ρευστότητα της ΕΚΤ όταν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.
Όσο για το Eurogroup της Δευτέρας, σημείωσε πως θα υπάρξει ενεργοποίηση της διαδικασίας των διαβουλεύσεων για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και παράλληλα η δρομολόγηση της διαδικασίας για τη νέα συμφωνία με τους εταίρους. Όπως είπε, «είτε σε αυτό το Eurogroup είτε στο επόμενο, θα εισέλθουμε σε τροχιά σταθεροποίησης».
Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις δήλωσε ότι «δεν είμαστε δογματικοί» και ότι «σκοπεύουμε να συνεχίσουμε αυτές που έχουν μπει σε μια νομική διαδικασία και υπάρχουν εμπλεκόμενοι αλλά και αυτές που εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον».
Όσο για το σχέδιο νόμου για την ανθρωπιστική κρίση, υπογράμμισε πως είναι κοστολογημένο και έχουν βρεθεί ισοδύναμα από περικοπή δαπανών και ισχύοντα ευρωπαϊκά προγράμματα.
efsyn.gr