«Κλείδωσε» στα 2 δισ. ευρώ η φαρμακευτική δαπάνη για το 2014 και 2015

farmaka1Τα πο­σά κα­τα­νέ­μον­ται α­νά νο­μό και ι­α­τρι­κή ει­δι­κό­τη­τα – Πλα­φόν στις α­πει­κο­νι­στι­κές –και ό­χι μό­νο- ε­ξε­τά­σεις

«Κλεί­δω­σε» στα 2 δισ. ευ­ρώ η φαρ­μα­κευ­τι­κή δα­πά­νη για το τρέ­χον έ­τος, κα­θώς και για το 2015. Με α­πό­φα­ση του υ­πουρ­γού Υ­γεί­ας, Μά­κη Βο­ρί­δη, που δη­μο­σι­εύ­τη­κε στην Ε­φη­με­ρί­δα της Κυ­βερ­νή­σε­ως, η φα­ρµ­α­κευ­τι­κή δα­πά­νη του Ε­Ο­ΠΥ­Υ δεν μπο­ρεί να υ­περ­βεί το πο­σό των 2 δισ. ευ­ρώ, συμ­πε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου ΦΠΑ, κα­τ’ έ­τος, για τη δι­ε­τί­α 2014- 2015.

Με την ί­δια α­πό­φα­ση κα­θο­ρί­ζε­ται το ό­ριο συν­τα­γο­γρά­φη­σης των δι­α­γνω­στι­κών ε­ξε­τά­σε­ων στον Ε­Ο­ΠΥ­Υ και κα­τα­νέ­με­ται ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός του Ορ­γα­νι­σμού -328,2 ε­κατ. ευ­ρώ- για τις ε­ξε­τά­σεις α­νά νο­μό και α­νά πά­ρο­χο, δη­λα­δή δι­α­γνω­στι­κό κέν­τρο ή για­τρό, σε ό­λη τη χώ­ρα.

Στο πο­σό αυ­τό πε­ρι­λαμ­βά­νε­ται και η δα­πά­νη για τη φα­ρµ­α­κευ­τι­κή πε­ρί­θαλ­ψη των α­να­σφά­λι­στων πο­λι­τών, κα­θώς και η δα­πά­νη για τα ε­µ­βό­λια, τους ο­ρούς και τα πα­ρά­γω­γα αί­µ­α­τος –ση­μει­ω­τέ­ον ό­τι στο πο­σό των 1,9 δις ευ­ρώ της πε­ρυ­σι­νής φαρ­μα­κευ­τι­κής δα­πά­νης δεν πε­ρι­λαμ­βά­νον­ταν εμ­βό­λια, ο­ροί και πα­ρά­γω­γα αί­μα­τος.

Σύμ­φω­να με ό­σα ο­ρί­ζον­ται στην υ­πουρ­γι­κή α­πό­φα­ση, το πο­σό των 2 δις ευ­ρώ κα­τα­νέ­με­ται σε μη­νια­ία βά­ση α­νά­λο­γα µ­ε το στό­χο, τις δι­α­χρο­νι­κές τά­σεις και την χρο­νι­κή α­πό­δο­ση των μέ­τρων και δι­οι­κη­τι­κών πα­ρεμ­βά­σε­ων που έ­χουν ή­δη δρο­µ­ο­λο­γη­θεί για τον έ­λεγ­χο της φα­ρµ­α­κευ­τι­κής δα­πά­νης.

«Η ε­πο­χή των α­νοι­χτών, α­νε­ξέ­λεγ­κτων προ­ϋ­πο­λο­γι­σμών στην Υ­γεί­α έ­χει πα­ρέλ­θει α­νε­πι­στρε­πτί. Οι ρυθ­μί­σεις δι­α­σφα­λί­ζουν την ε­πάρ­κεια των α­ναγ­κών των α­σφα­λι­σμέ­νων, την τή­ρη­ση του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού του Ορ­γα­νι­σμού και την ό­σο γί­νε­ται δι­και­ό­τε­ρη κα­τα­νο­μή στους πα­ρό­χους» α­να­φέ­ρει ο πρό­ε­δρος του Ε­Ο­ΠΥ­Υ, κ. Δη­μή­τρης Κον­τός.

Πλα­φόν στις α­πει­κο­νι­στι­κές –και ό­χι μό­νο- ε­ξε­τά­σεις

Σε ό,τι α­φο­ρά τα ό­ρια των ε­ξε­τά­σε­ων, στε­λέ­χη του Ε­Ο­ΠΥ­Υ αλ­λά και του υ­πουρ­γεί­ου Υ­γεί­ας ε­πι­ση­μαί­νουν ό­τι «τα μέ­τρα έ­πρε­πε να εί­χαν λη­φθεί…χθες» για να το­νί­σουν την α­ναγ­και­ό­τη­τα ε­λέγ­χου στη συν­τα­γο­γρά­φη­ση και ε­κτέ­λε­ση δι­α­γνω­στι­κών ε­ξε­τά­σε­ων.

Τα στοι­χεί­α του Ε­Ο­ΠΥ­Υ εί­ναι α­πο­κα­λυ­πτι­κά: το 2013 δι­ε­νερ­γή­θη­καν 496.509 μα­γνη­τι­κές το­μο­γρα­φί­ες σε α­σφα­λι­σμέ­νους έ­ναν­τι 353.902 που έ­γι­ναν το 2012, με το πο­σο­στό της αύ­ξη­σης να αγ­γί­ζει το 40,3% μέ­σα σ’ έ­να χρό­νο. Αύ­ξη­ση κα­τα­γρά­φη­κε και στον α­ριθ­μό των α­ξο­νι­κών το­μο­γρα­φι­ών: το 2013 έ­γι­ναν 765.496 α­ξο­νι­κές το­μο­γρα­φί­ες έ­ναν­τι 623.508 το 2012 με την αύ­ξη­ση να εί­ναι της τά­ξε­ως του 28%.

Η υ­πουρ­γι­κή α­πό­φα­ση κα­θο­ρί­ζει το πο­σό για τις δι­α­γνω­στι­κές ε­ξε­τά­σεις που θα α­πο­ζη­μι­ώ­νει ο Ε­Ο­ΠΥ­Υ ξε­χω­ρι­στά για κά­θε έ­ναν α­πό τους 51 νο­μούς της χώ­ρας. Η κα­τα­νο­μή του πο­σού γί­νε­ται α­να­λο­γι­κά, με βά­ση τον πλη­θυ­σμό και τις α­νάγ­κες και σύμ­φω­να με τις α­παι­τή­σεις του κά­θε πα­ρό­χου την προ­η­γού­με­νη χρο­νιά.

Στη συ­νέ­χεια θα κα­τα­με­ρί­ζε­ται ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός κά­θε νο­μού σε κά­θε δι­α­γνω­στι­κό κέν­τρο-ερ­γα­στή­ριο, σε α­να­λο­γί­α με το πό­σες ε­ξε­τά­σεις εί­χε πραγ­μα­το­ποι­ή­σει το 2013. Ε­άν ο πά­ρο­χος συμ­πλη­ρώ­νει το πλα­φόν πριν α­πό το τέ­λος του μή­να θα έ­χει το δι­καί­ω­μα να ζη­τεί την πλη­ρω­μή των ε­ξε­τά­σε­ων α­πό τον α­σφα­λι­σμέ­νο ή να τον πα­ρα­πέμ­πει σε άλ­λο δι­α­γνω­στι­κό κέν­τρο.

«Η ε­πο­χή που κά­θε για­τρός, α­νε­ξάρ­τη­τα α­πό ει­δι­κό­τη­τα, συν­τα­γο­γρα­φού­σε ό­σες ε­ξε­τά­σεις ή­θε­λε σε ό­σους α­σθε­νείς ε­πι­θυ­μού­σε και μά­λι­στα σε α­ριθ­μούς ι­λιγ­γι­ώ­δεις, πρέ­πει να α­πο­τε­λέ­σει γρή­γο­ρα πα­ρελ­θόν» υ­πο­γραμ­μί­ζει ο πρό­ε­δρος του Ε­Ο­ΠΥ­Υ, και προ­α­ναγ­γέλ­λει με­τά τις κα­τευ­θυν­τή­ρι­ες ο­δη­γί­ες, τον α­να­δρο­μι­κό κλι­νι­κό έ­λεγ­χο και την κα­τα­νο­μή πλα­φόν α­νά νο­μό και α­νά πά­ρο­χο, την ε­φαρ­μο­γή θε­ρα­πευ­τι­κών και δι­α­γνω­στι­κών πρω­το­κόλ­λων.

protothema.gr