Τα ποσά κατανέμονται ανά νομό και ιατρική ειδικότητα – Πλαφόν στις απεικονιστικές –και όχι μόνο- εξετάσεις
«Κλείδωσε» στα 2 δισ. ευρώ η φαρμακευτική δαπάνη για το τρέχον έτος, καθώς και για το 2015. Με απόφαση του υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η φαρµακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 2 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, κατ’ έτος, για τη διετία 2014- 2015.
Με την ίδια απόφαση καθορίζεται το όριο συνταγογράφησης των διαγνωστικών εξετάσεων στον ΕΟΠΥΥ και κατανέμεται ο προϋπολογισμός του Οργανισμού -328,2 εκατ. ευρώ- για τις εξετάσεις ανά νομό και ανά πάροχο, δηλαδή διαγνωστικό κέντρο ή γιατρό, σε όλη τη χώρα.
Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται και η δαπάνη για τη φαρµακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών, καθώς και η δαπάνη για τα εµβόλια, τους ορούς και τα παράγωγα αίµατος –σημειωτέον ότι στο ποσό των 1,9 δις ευρώ της περυσινής φαρμακευτικής δαπάνης δεν περιλαμβάνονταν εμβόλια, οροί και παράγωγα αίματος.
Σύμφωνα με όσα ορίζονται στην υπουργική απόφαση, το ποσό των 2 δις ευρώ κατανέμεται σε μηνιαία βάση ανάλογα µε το στόχο, τις διαχρονικές τάσεις και την χρονική απόδοση των μέτρων και διοικητικών παρεμβάσεων που έχουν ήδη δροµολογηθεί για τον έλεγχο της φαρµακευτικής δαπάνης.
«Η εποχή των ανοιχτών, ανεξέλεγκτων προϋπολογισμών στην Υγεία έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Οι ρυθμίσεις διασφαλίζουν την επάρκεια των αναγκών των ασφαλισμένων, την τήρηση του προϋπολογισμού του Οργανισμού και την όσο γίνεται δικαιότερη κατανομή στους παρόχους» αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Δημήτρης Κοντός.
Πλαφόν στις απεικονιστικές –και όχι μόνο- εξετάσεις
Σε ό,τι αφορά τα όρια των εξετάσεων, στελέχη του ΕΟΠΥΥ αλλά και του υπουργείου Υγείας επισημαίνουν ότι «τα μέτρα έπρεπε να είχαν ληφθεί…χθες» για να τονίσουν την αναγκαιότητα ελέγχου στη συνταγογράφηση και εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων.
Τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ είναι αποκαλυπτικά: το 2013 διενεργήθηκαν 496.509 μαγνητικές τομογραφίες σε ασφαλισμένους έναντι 353.902 που έγιναν το 2012, με το ποσοστό της αύξησης να αγγίζει το 40,3% μέσα σ’ ένα χρόνο. Αύξηση καταγράφηκε και στον αριθμό των αξονικών τομογραφιών: το 2013 έγιναν 765.496 αξονικές τομογραφίες έναντι 623.508 το 2012 με την αύξηση να είναι της τάξεως του 28%.
Η υπουργική απόφαση καθορίζει το ποσό για τις διαγνωστικές εξετάσεις που θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ ξεχωριστά για κάθε έναν από τους 51 νομούς της χώρας. Η κατανομή του ποσού γίνεται αναλογικά, με βάση τον πληθυσμό και τις ανάγκες και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κάθε παρόχου την προηγούμενη χρονιά.
Στη συνέχεια θα καταμερίζεται ο προϋπολογισμός κάθε νομού σε κάθε διαγνωστικό κέντρο-εργαστήριο, σε αναλογία με το πόσες εξετάσεις είχε πραγματοποιήσει το 2013. Εάν ο πάροχος συμπληρώνει το πλαφόν πριν από το τέλος του μήνα θα έχει το δικαίωμα να ζητεί την πληρωμή των εξετάσεων από τον ασφαλισμένο ή να τον παραπέμπει σε άλλο διαγνωστικό κέντρο.
«Η εποχή που κάθε γιατρός, ανεξάρτητα από ειδικότητα, συνταγογραφούσε όσες εξετάσεις ήθελε σε όσους ασθενείς επιθυμούσε και μάλιστα σε αριθμούς ιλιγγιώδεις, πρέπει να αποτελέσει γρήγορα παρελθόν» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, και προαναγγέλλει μετά τις κατευθυντήριες οδηγίες, τον αναδρομικό κλινικό έλεγχο και την κατανομή πλαφόν ανά νομό και ανά πάροχο, την εφαρμογή θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων.
protothema.gr