Κομισιόν προς Κούνεβα: Οι συλλογικές συμβάσεις στην Ελλάδα δεν έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση

Η απάντηση της Κομισιόν είναι από … άλλο πλανήτη, αναφέρει η ευρωβουλευτής

kouneba«Το δικαίωμα των εργοδοτών και των εργαζομένων να διαπραγματεύονται και να συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις στην Ελλάδα δεν έχει τεθεί ποτέ υπό αμφισβήτηση»: Αυτό απαντά η Κομισιόν σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνας Κούνεβα για τα εργασιακά. Η απάντηση προκαλεί την αντίδραση της ευρωβουλευτού, που σημειώνει ότι η απάντηση της Κομισιόν είναι «από… άλλο πλανήτη.  Σαν να μην έχουν ψηφιστεί, με υπόδειξη της Κομισιόν κι όλης της τρόικας, πέντε εργασιακοί νόμοι μεταξύ 2010-2012, με τους οποίους οι συλλογικές συμβάσεις έχουν ουσιαστικά καταργηθεί».

Ειδικότερα, απαντώντας στα ερωτήματα της Κωνσταντίνας Κούνεβα  προς την Κομισιόν
α) αν θα σεβαστεί κατά τη δεύτερη αξιολόγηση την κοινή βούληση των κοινωνικών εταίρων στην Ελλάδα για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων με καθορισμό του κατώτατου μισθού και για διατήρηση της ισχύουσας διαδικασίας προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων και
β) αν κατά τη διαπραγμάτευση θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από  τις Συνθήκες της Ε.Ε. και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.

η επίτροπος Μαριάν Τίσεν ισχυρίζεται ότι οι θέσεις των Ελλήνων κοινωνικών εταίρων και η κοινή τους δήλωση στις 19/6/2016 λαμβάνονται  υπόψη κατά τη διαπραγμάτευση και ότι η Κομισιόν ενεργεί «σε πλήρη συμμόρφωση με τις Συνθήκες και τον Χάρτη», ενώ καταλήγει στην διαπίστωση ότι δεν έχει αμφισβητήσει ποτέ το δικαίωμα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις!
«Εμείς ζούμε σ’ αυτό το σύμπαν. Και ξέρουμε ότι οι μνημονιακοί νόμοι που αχρήστευσαν τη διαδικασία των συλλογικών συμβάσεων έχουν τη σφραγίδα όχι μόνο του ΔΝΤ, αλλά και της Κομισιόν», δήλωσε η Κ. Κούνεβα σχολιάζοντας την απάντηση της Κομισιόν. «Θυμίζω ότι μόλις πριν μερικές μέρες, στο Συμβούλιο Υπουργών Εργασίας, η ελληνίδα υπουργός Έφη Αχτσιόγλου επέκρινε την Κομισιόν για την ταύτισή της με το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά. Εύχομαι η σημερινή απάντηση της κ. Τίσεν να σηματοδοτεί αλλαγή στη στάση της Κομισιόν και στροφή στην υποστήριξη των ελάχιστων εργασιακών δικαιωμάτων που βασίζονται στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Περιμένω να διαπιστώσουμε στην πράξη αυτή την αλλαγή στάσης και στις συζητήσεις για την αξιολόγηση στην Ελλάδα, αλλά και αύριο, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο», κατέληξε η Κ. Κούνεβα.
Σημειώνεται ότι αύριο (14/12), στις 4 μ.μ. ώρα Ελλάδας, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο είναι προγραμματισμένη συζήτηση για τα εργασιακά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας καλούνται η Κομισιόν  και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποσαφηνίσουν τις θέσεις τους ενόψει της αξιολόγησης.

Ακολουθούν τα πλήρη κείμενα της ερώτησης της Κ. Κούνεβα και της απάντησης της Κομισιόν.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

«Θέμα:     Θέση της Επιτροπής σε ότι αφορά την κοινή βούληση των κοινωνικών εταίρων για τα εργασιακά
Κατά τη διαβούλευση που προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο για επανεξέταση των θεσμών της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, οι εθνικοί φορείς εργαζομένων και εργοδοτών  εξέφρασαν(19/7/2016) την υποστήριξή τους στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, με καθορισμό του ελάχιστου μισθού από Εθνική Συλλογική Σύμβαση καθολικής ισχύος, την αντίθεσή τους σε μείωση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του 13ου και 14ου, και την εμπιστοσύνη τους στην διαδικασία του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας για τις ομαδικές απολύσεις. Σε συνάντησή της (21/9) με την ηγεσία της ΓΣΕΕ, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν απάντησε αν θα σεβαστεί την κοινή βούληση των κοινωνικών εταίρων.
Δεδομένου ότι το άρθρο 28 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων αναγνωρίζει το δικαίωμα εργοδοτών και εργαζομένων να διαπραγματεύονται και να συνάπτουν συμβάσεις, ενώ τα άρθρα 151- 155 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ε.Ε. θεσπίζουν την υποχρέωση Ένωσης και κρατών μελών να προωθούν τον κοινωνικό διάλογο αναγνωρίζοντας τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων στη νομοθετική διαδικασία,
ερωτάται η Επιτροπή:
–    Θα σεβαστεί την κοινή βούληση των κοινωνικών εταίρων για τους εργασιακούς θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης;
–    Θα τηρήσει, κατά τη διαπραγμάτευση, τις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από τις προαναφερόμενες διατάξεις του Χάρτη και της Συνθήκης;»

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ MARIANNE THYSSEN ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
«Η Επιτροπή αποδίδει μεγάλη σημασία στη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στις συζητήσεις σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας. Στην περίπτωση της Ελλάδας θεσπίστηκε επίσημη διαδικασία διαβούλευσης για την αναθεώρηση των υφιστάμενων πλαισίων της αγοράς εργασίας, διαβούλευση η οποία διενεργήθηκε από ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων. Στο πλαίσιο της εν λόγω διαδικασίας ζητήθηκε η γνώμη των κοινωνικών εταίρων. Η Επιτροπή ενθαρρύνει περαιτέρω τις ελληνικές αρχές να διαβουλεύονται με τους κοινωνικούς εταίρους κατά τον σχεδιασμό των πολιτικών που αφορούν την αγορά εργασίας και των κοινωνικών πολιτικών.
Η Επιτροπή διαβεβαιώνει την κυρία βουλευτή ότι οι απόψεις των Ελλήνων κοινωνικών εταίρων, συμπεριλαμβανομένων των κοινών θέσεων που εκφράζονται στην κοινή δήλωση της 19ης Ιουλίου 2016, λαμβάνονται δεόντως υπόψη κατά τις διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα.
Η Επιτροπή ενεργεί σε πλήρη συμμόρφωση με τις Συνθήκες της ΕΕ και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Ειδικότερα, το δικαίωμα των εργοδοτών και των εργαζομένων να διαπραγματεύονται και να συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις στην Ελλάδα δεν έχει τεθεί ποτέ υπό αμφισβήτηση».

Πηγή: protothema.gr