Την ακύρωση όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων στη χώρα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας , ως μέτρο πρόληψης για την εξάπλωση τουνέου κοροναϊού , μετά την ανακοίνωση δύο ακόμη επιβεβαιμένων κρουσμάτων .
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, το τρίτο επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι γυναίκα που ζει στην περιοχή της Αθήνας. Η γυναίκα αυτή νοσηλεύεται, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόρδας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, πέραν του ότι είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία.
H 38χρονη επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη, η οποία επέστρεψε πρόσφατα από επαγγελματικό ταξίδι στο Μιλάνο, ανακοινώθηκε χθες πως είναι το πρώτο κρούσμα του κοροναϊού στη χώρα μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα εμφανίζει ήπια συμπτώματα και είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση.
Η επιχειρηματίας εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης σε απομόνωση. Από την πρώτη στιγμή, οι αρμόδιες Αρχές ξεκίνησαν αγώνα για να διερευνηθούν άμεσα οι επαφές της 38χρονης από τη στιγμή που έφτασε στην Ελλάδα με αεροπορική πτήση. Την ίδια ώρα, ενημερώθηκαν και οι συνταξιδιώτες της.
Νωρίτερα σήμερα, τα αποτελέσματα των εξετάσεων σε ασθενείς που παρουσίασαν ύποπτα συμπτώματα για κοροναϊό ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ.
Πρόκειται για οκτώ περιπτώσεις που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία αναφοράς και δείγματά τους εστάλησαν για εξέταση.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, αρνητικά είναι τα δείγματα τριών ασθενών του «Σωτηρία», αρνητικά και τα δύο δείγματα σε «Παίδων Αγία Σοφία» και «Μητέρα», ενώ δεν έδειξαν κοροναϊό ούτε τα δύο δείγματα στο Άργος και το ένα στην Πάτρα.
Συνολικά 13 είναι τα νοσοκομεία αναφοράς που έχουν οριστεί από το υπουργείο Υγείας σχετικά με τον κοροναϊό. Τα εν λόγω νοσοκομεία θα υποδέχονται και να αντιμετωπίζουν κρούσματα ή πιθανά κρούσματα της ασθένειας COVID-19.
Τα ύποπτα κρούσματα μπορούν να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν μόνο στα δεκατρία, ορισθέντα από το υπουργείο Υγείας, «νοσοκομεία αναφοράς».
Σε αυτά τα υγειονομικά ιδρύματα καθώς και στα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και Υγειονομικών Περιφερειών έχει καταγράφει επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές.
Σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC, 25/2/2020), χώρες υψηλού κινδύνου ορίζονται οι Κίνα, Χονγκ-Κονγκ, Ιράν, Ιταλία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη και Νότια Κορέα.
Ασθενείς με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πυρετός, βήχας πονόλαιμος, καταρροή, μυαλγίες) και πρόσφατο ταξίδι (έως και 14 ημέρες πριν) σε χώρα υψηλού κινδύνου ή που ήρθαν σε επαφή με κάποιον από εν λόγω ταξιδιωτικό προορισμό, παραμένουν κατ’ οίκον και επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ (210-5212000, 210-5212054).
Επίσης, έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.
Τα νοσοκομεία αναφοράς είναι τα ακόλουθα:
- ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία»,
- ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
- Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν»,
- ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
- Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ,
- Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης,
- ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
- Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας,
- ΓΝ Λαμίας
- Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια»,
- Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
- Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου,
- ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»
ΠΗΓΗ: Newsroom , CNN Greece