Κορωνοϊός: Οι δυο άξονες της κυβερνητικής στρατηγικής – Η «έξυπνη λύση» για τον τουρισμό

Σε μια από τις κρισιμότερες φάσεις της εισέρχεται η «μάχη» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με τα κυβερνητικά μηνύματα και τα σήματα των ειδικών να δείχνουν πως έρχεται ένα εξαιρετικά δύσκολο 15νθήμερο, όπως άλλωστε παραδέχτηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Η «μητέρα όλων των μαχών» είναι αυτή που δίνεται εδώ και αρκετά 24ωρα στην Αττική, χωρίς ωστόσο η προσοχή να αποσπάται από τις υπόλοιπες περιοχές της επικράτειας, είτε σε επίπεδο περιφέρειας είτε σε επίπεδο δήμων, με δεδομένη την εμφάνιση των μεταλλάξεων.

Ενόψει της κορύφωσης του τρίτου κύματος της πανδημίας, η κυβερνητική στρατηγική ξεδιπλώνεται σε δύο μέτωπα.

Από τη μια στην εντατικοποίηση της συνεχούς τροφοδοσίας με «πολεμοφόδια» του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Σε αυτό το μέτωπο είναι εμφανής η αποτύπωση της εξαγγελίας για τη συνένωση δυνάμεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να αποσβεστούν οι έντονες πιέσεις που δέχεται το ΕΣΥ.

Σύμπραξη η οποία όπως έχει διακηρυχθεί από την πρώτη στιγμή, εάν απαιτηθεί θα αποκτά ολοένα και πιο διευρυμένα χαρακτηριστικά.

Από την άλλη, με την ίδια ένταση συνεχίζεται η επεξεργασία, με την απαραίτητη επικαιροποίηση, του σχεδίου σταδιακής επαναφοράς στην κανονικότητα.

Το Μέγαρο Μαξίμου, επιδιώκει όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, να μην χαθεί ούτε ένα εικοσιτετράωρο αλλά τα βήματα της επαναλειτουργίας της οικονομικής δραστηριότητας, και δη του λιανεμπορίου -που ιεραρχείται πρώτο στη σειρά της προτεραιότητας- να γίνει με ασφάλεια και να έχει διάρκεια.

Είναι ξεκάθαρο ότι στο κυβερνητικό επιτελείο δεν υπάρχουν συγκεκριμένα ορόσημα, αλλά με βάση την εκτίμηση ότι στις αρχές του τρίτου δεκαημέρου θα αρχίσει να καταγράφεται η τάση αποκλιμάκωσης, το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες για εκείνη την περίοδο.

Πάντοτε φυσικά υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Το σχέδιο για το λιανεμπόριο, θεωρείται από ορισμένους καθ’ όλα ώριμο για την επαναλειτουργία του με την αυτοπρόσωπη, όπως είναι προδιάθεση, παρουσία των καταναλωτών, με τη χρήση του νέου πενταψήφιου 13032.

Εντός του Απριλίου και το πιθανότερο δυο εβδομάδες, πριν από το Πάσχα, επιδιώκεται να βγει το λουκέτο, και από την εστίαση.

Σημαντικό για την πορεία της οικονομίας θεωρείται και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, όταν με βάση το Master Plan που παρουσιάστηκε από τον Χάρη Θεοχάρη, θα γίνει και η σταδιακή επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού.

Κατά πληροφορίες, εντός του προσεχούς διαστήματος θα παρουσιαστεί και το σχέδιο για την υγειονομική θωράκιση των εργαζομένων στη βαριά βιομηχανία της χώρας.

Με μια αλλαγή στη σειρά προτεραιότητας των εμβολιασμών, ενδεχόμενο που είχε αφήσει ανοιχτό ο πρωθυπουργός.

«Από τον Μάιο και μετά θα πρέπει να δούμε ποιες προτεραιότητες πλέον θα βάλουμε. Εκεί οι προτεραιότητες δεν είναι υγειονομικές. Τώρα οι προτεραιότητες -και θέλω να το τονίσω αυτό- είναι αμιγώς υγειονομικές. Δεν παρεμβαίνουμε καθόλου ό,τι μας λέει η επιτροπή κάνουμε. Όταν όμως θα έχουμε λύσει το ζήτημα των ευάλωτων τότε ενδεχομένως να υπεισέλθουν άλλοι παράγοντες πιο πολιτικοί ή πιο οικονομικοί», είχε πει στη συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, εκτός από την σειρά προτεραιότητας στον εμβολιασμό, θα τεθεί σε εφαρμογή ένα γιγαντιαίο πρότζεκτ ελέγχου των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο, με την πραγματοποίηση τεστ σε εβδομαδιαίους κύκλους.

Αυτή θα είναι μεταξύ άλλων και η δικλίδα ασφαλείας για την αδιατάρακτη λειτουργία του κλάδου, μέχρι να ολοκληρωθεί η χορήγηση των δόσεων σε όλους τους εργαζόμενους.

Παράλληλα θα δημιουργηθεί μια οριζόντια και ενισχυμένη γραμμή testing στις πύλες εισόδου της χώρας.

ΠΗΓΗ:cnn.gr