Κουρουμπλής: Θέλω το υπουργείο Υγείας, γερασμένο το ΕΣΥ

kouroumplisΟ βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά, εξέφρασε την επιθυμία να αναλάβει εκ νέου το υπουργείο Υγείας, γιατί “είναι ένα υπουργείο που το ξέρω, δεν θέλω να πάω κάπου που θα με ορίζουν οι σύμβουλοι”. Παράλληλα, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο 104,9 FM τόνισε οτι “το ΕΣΥ έγινε ένα γερασμένο σύστημα διότι ο κόσμος που το υπηρετεί, στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν κουραστεί”.

“Θεωρώ ότι ο χώρος που μου δίνει δυνατότητα να παράγει το μυαλό μου έργο είναι ο χώρος της υγείας. Είναι ένα υπουργείο που το ξέρω, δεν θέλω να πάω κάπου που θα με ορίζουν οι σύμβουλοι”, είπε αρχικά.

Παράλληλα, τόνισε οτι “θέλω να πάω σε ένα υπουργείο που ξέρω για τι πράγμα μιλάω, για τι πράγμα δουλεύω, τι σχεδιασμό κάνω, έχω άποψη ακόμα και σε αυτό που θα μου πουν οι διπλανοί είτε είναι υπηρεσιακοί είτε είναι θεσμικοί και ως εκ τούτου νομίζω ότι δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για να υπάρξει μια προσπάθεια για να περιοριστούν οι καθυστερήσεις, οι παλινωδίες, τα λάθη, δεν ξέρω αν μπορούν να εξαφανιστούν αλλά πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο.

Δεν μπορώ να είμαι επί παντός επιστητού ικανός να παράξω αυτό που πρέπει να παράξω. Και ο κόσμος έχει χάσει και την υπομονή του.

Και είμαι και ένας άνθρωπος που στο χαρακτήρα μου δεν μου πάει δηλαδή να γίνω υπουργός απλώς για να είμαι υπουργός ή να κάνω τον υπουργό.

Πιστεύω ότι όσο μεγαλώνουμε ωριμάζουν μέσα μας κάποια πράγματα που μπορεί ενδεχομένως άμα ήμουν 40 χρονών να τα σκεφτόμουνα διαφορετικά”.

“Το ΕΣΥ είναι ένα γερασμένο σύστημα”

Σε δηλώσεις του στο Πρακτορείο 104,9 FM τόνισε οτι “το ΕΣΥ έγινε ένα γερασμένο σύστημα διότι ο κόσμος που το υπηρετεί, στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν κουραστεί.

Δεν είναι απλό πράγμα να δουλεύεις ως νοσηλευτής, ούτε να είσαι τραυματιοφορέας. Θέλει ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού”.

Παράλληλα, σημείωσε οτι “αν θέλουμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας πρέπει να το νοικοκυρέψουμε, να το οργανώσουμε, να μην έχει σπατάλες, να έχει διαφάνεια, να έχει αποτελεσματικότητα και να έχει και ποιότητα.

Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν. Το ερώτημα είναι αν μπορούν να γίνουν. Χωρίς να χρειάζονται πάρα πολλά λεφτά, μπορεί να στηθεί το σύστημα σε καλύτερη βάση. Το σύστημα έχει γεράσει”.

Τέλος, πρόσθεσε οτι “εμείς ξεκινήσαμε με δύο πράγματα. Πρώτον, προσπαθήσαμε να αιμοδοτήσουμε το σύστημα με μόνιμο προσωπικό. Η πρώτη έγκριση για φέτος είναι 4.500 στελέχη, αλλά θέλει κάποιο χρόνο γιατί γίνονται όλα μέσω ΑΣΕΠ.

Αν κάθε χρόνο προσλαμβάνουμε 4.500 στελέχη για τα επόμενα 3-4 χρόνια, τότε είναι βέβαιο ότι το σύστημα θα έχει αιμοδοτηθεί επαρκώς.

Από την άλλη, είναι η μηχανογράφηση του συστήματος. Το βρήκαμε σε τραγική κατάσταση. Δεν λειτουργεί ο χάρτης υγείας. Δηλαδή πάνω από 15 – 20 συστήματα πληροφορικής δεν συνομιλούν μεταξύ τους”.

ysterografa.gr