Κουτσούμπας στο Σύνταγμα: Ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους στην Ελλάδα

kke16Μιλώντας σε συγκέντρωση – διαμαρτυρία στο Σύνταγμα, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας ξεκίνησε την ομιλία του ζητώντας άμεση κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων και ρήξη με τους δανειστές του λαού, την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους.

«Ακριβώς πριν ένα μήνα από σήμερα, στις 27 Γενάρη, ορκιζόταν η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που πρόκυψε από την κάλπη της 25ης του Γενάρη, με συνθήματα ενάντια στα μνημόνια, ενάντια σε αντιλαϊκούς νόμους που είχαν ψηφίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, σκορπίζοντας στον ελληνικό λαό και τη νεολαία ελπίδες και προσδοκίες, που ακόμα και σήμερα σε μεγάλη πλειοψηφία του λαού υπάρχουν.

Ένα μήνα μετά, η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έφερε στη βουλή αμέσως νόμο κατάργησης των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, έτσι όπως πίστευε ότι θα κάνει ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού λαού, αλλά αντίθετα προχώρησε σε νέα συμφωνία με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, που αποτελεί ουσιαστικά και τυπικά επέκταση του υφιστάμενου μνημονίου και των δεσμεύσεων που αυτό προέβλεπε, δηλαδή συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων. Δηλαδή παράταση, χωρίς ημερομηνία για λήξη, των τραγικών συνεπειών του Μνημονίου στη ζωή του λαού.
Την τετράμηνη παράταση έως τον Ιούνη, θα ακολουθήσει νέα συμφωνία – πρόγραμμα, δηλαδή νέο μνημόνιο, όπως κι αν ονομαστεί, για τα επόμενα χρόνια.», είπε ο κ. Κουτσούμπας και συνέχισε:

«Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να φέρει αμέσως στην Βουλή αυτή την 4μηνη συμφωνία για ενημέρωση και έγκριση και μάλιστα με ονομαστική ψηφοφορία, όπως έχει ζητήσει το ΚΚΕ. »

Στη συνέχεια οι τόνοι ανέβηκαν με το γγ του ΚΚΕ να μιλά για «μάσκες» και «τριώδιο».

«Οι Αποκριές πέρασαν, το τριώδιο τελείωσε και οι μάσκες έπεσαν. Κι ας προσπαθούν να κοροϊδέψουν ξανά και ξανά οι κυβερνώντες υπουργοί και ο πρωθυπουργός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Η τρόικα μετονομάστηκε σε «3 θεσμοί», λες και δεν ήταν ξανά οι ίδιοι, δηλαδή Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ.
Εντάξει, λοιπόν, όπως θέλετε, αγαπητοί κύριοι. Όμως ποιος θα αρνηθεί ότι: Οι 3 θεσμοί – τρόικα είναι εδώ; Ποιος θα αρνηθεί ότι η δανειακή σύμβαση – μνημόνιο – και εφαρμοστικοί νόμοι είναι εδώ;
Μήπως δεν παραμένουν όλοι οι εφαρμοστικοί νόμοι που πέρασαν με τα μνημόνια, νόμοι που θα ενισχυθούν με τη λίστα «μεταρρυθμίσεων», τη γνωστή «λίστα Βαρουφάκη»;
Παραμένουν και ενισχύονται όλα τα μέτρα που πήρε το κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις του, μαζί με την ΕΕ στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, μέτρα που φόρτωναν τις συνέπειες στους εργαζόμενους, ενισχύοντας την καπιταλιστική κερδοφορία.
Παραμένουν και ενισχύονται όλα αυτά για τα οποία ο ελληνικός λαός τα προηγούμενα χρόνια μάτωσε, αλλά και αντιπάλεψε.
Για ποια Ελλάδα μιλάει ο πρωθυπουργός όταν λέει «κρατήσαμε την Ελλάδα αξιοπρεπή και όρθια»; Γιατί «Ελλάδα» είναι και οι επιχειρηματικοί όμιλοι που αυγατίζουν τα κέρδη τους, «Ελλάδα» είναι και η λαϊκή οικογένεια που δίνει μάχη καθημερινά ακόμα και για τα στοιχειώδη.
Κι όλα αυτά τα περί «περήφανης» διαπραγμάτευσης, ήταν σκέτη διαφημιστική απάτη.
Κάθε μία κυβέρνηση της ευρωζώνης διαπραγματεύεται για τα συμφέροντα των μονοπωλίων της, που σφάζονται για το πώς θα μοιραστούν τα κέρδη και οι ζημιές από την κρίση. Μονιάζουν μόνο όταν πρόκειται να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στους λαούς. Και η ΕΕ είναι η ένωσή τους, ένωση καπιταλιστικών κρατών, πραγματική αγέλη λύκων, που με λύσσα παίρνει ο ένας από τον άλλο το φαί από το στόμα, αλλά με την ίδια αγριότητα επιτίθενται στο θήραμά τους.»

«Θέλετε να πάρετε μια μικρή γεύση της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους εταίρους;», είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Πρώτον: Θα υπάρξει νέα μείωση μισθών στο δημόσιο μέσω της κατάργησης των επιδομάτων, αφού οι αυξήσεις πριν την κρίση στηρίχτηκαν στα επιδόματα. Θα συνεχιστούν η αξιολόγηση και η κινητικότητα, που είναι το όχημα για νέες απολύσεις. Πρόσληψη δεν προβλέπεται ούτε μία παραπάνω από ότι είχε προϋπολογιστεί με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Δεύτερον: Διατηρείται και επεκτείνεται η ελαστική εργασία, με ευελιξία, η γνωστή «ευελφάλεια», που υπήρξε το προκάλυμμα ανατροπής όλων των εργασιακών σχέσεων, με την κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης, της εκ περιτροπής εργασίας.

Τρίτον: Στη συμφωνία είναι πλήρης η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στις ΣΣΕ, ούτε καν φραστικά!

Τέταρτον: Η υπόσχεση για κατώτατο μισθό 751 ευρώ μετατράπηκε σε απλή φιλοδοξία, δεν θα έλθει ως νόμος στη βουλή, αφού μετατίθεται χρονικά όλο και προς τα πίσω, ακόμα και η οποιαδήποτε συζήτηση για αύξηση στο σημερινό κατώτατο μισθό και πάντα σε συνεννόηση με την «τρόικα-3 θεσμούς». Ενώ όλα θα είναι σε συνάρτηση με την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Πέμπτον: Συνεχίζεται η περιπλάνηση από την ανεργία στη μερική απασχόληση, πάλι σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και όταν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια, μέσα από τα γνωστά προγράμματα που δίνουν τζάμπα εργαζόμενους στις επιχειρήσεις και μετά πάλι επιστροφή στην ανεργία…

Έκτον: Υποσχέθηκαν με τη συμφωνία πλήρη εφαρμογή των μνημονιακών νόμων, που ενταφίασαν τα ασφαλιστικά δικαιώματα και λεηλάτησαν τις συντάξεις, διατηρώντας σε ισχύ όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους που μείωσαν συντάξεις, αύξησαν τα όρια συνταξιοδότησης κλπ. Ταυτόχρονα θα συνεχίσουν τον «εκσυγχρονισμό» του ασφαλιστικού, όπως λένε, με βάση τις επιταγές των εταίρων, με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε δημόσιους υπάλληλους και τραπεζοϋπάλληλους, με ενοποιήσεις ταμείων, με κατάργηση των οικονομικών πόρων των ταμείων που έχουν απομείνει, χωρίς όμως να καλύπτονται από το κράτος, βαθαίνοντας τα προβλήματα των ταμείων που στηρίζονται σε αυτούς τους πόρους και ουσιαστικά είναι ασφαλιστική εισφορά των εργοδοτών και άλλα.

Έβδομον: Όσες ιδιωτικοποιήσεις έγιναν – έγιναν, με βάση τη συμφωνία δεν πειράζονται, ενώ θα συνεχιστούν και όλες εκείνες για τις οποίες έχει προκηρυχτεί ο διαγωνισμός εκποίησης. Επανεξέταση προβλέπεται για όσες δεν έχουν προκηρυχτεί, με στόχο όμως μόνο τη βελτίωση των όρων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την προώθηση της οικονομικής επένδυσης, κάτι που είναι η πάγια διαδικασία και στόχος που ισχύει για όλες τις περιπτώσεις ιδιωτικοποίησης, άρα και αυτές παίρνουν τον δρόμο τους. Διατηρείται και ενισχύεται παραπέρα το ΤΑΙΠΕΔ, με ενσωμάτωση οργανισμών που ήταν σκόρπιοι.

Όγδοον: Προβλέπεται δημιουργία καλού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με βάση τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ, όπως άρση περιορισμών σε επαγγέλματα, που πλήττει μικρομεσαίους, ευθυγράμμιση της αγοράς ηλεκτρικού-φυσικού αερίου, με βάση την ευρενωσιακή στρατηγική απελευθέρωσης της ενέργειας κλπ.

Ένατον: Μείωση των κρατικών δαπανών στην παιδεία, την άμυνα, τις μεταφορές, τους δήμους και τις περιφέρειες, που θα οδηγήσουν σε περικοπές κοινωνικών επιδομάτων, περικοπές στη δημόσια υγεία και σμπαράλιασμα όσων κοινωνικών υποδομών υπάρχουν ακόμα. Ενώ, αν δε καταφέρει να «πατάξει τη διαφθορά, να πιάσει τη φοροδιαφυγή», όπως υποσχέθηκε στην τρόικα, η συμφωνία τον υποχρεώνει να πάρει ισοδύναμα μέτρα για να καλύψει τη χασούρα.

Δέκατον: Στα φορολογικά δεν υπάρχει καμιά αναφορά για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, μόνο δηλώσεις ότι θα αντικατασταθεί από νέο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, απροσδιόριστης ακόμα. Και τελικά σε ποιες εξαιρέσεις χαμηλού ΦΠΑ θα βάλει τέλος;
Η νέα «κουλτούρα φορολογικής συμμόρφωσης», δεν αφορά την πλουτοκρατία, που νόμιμα φοροαπαλλάσσεται, αλλά τη λαϊκή οικογένεια που πλέον θα φακελώνεται για όλες τις δαπάνες διαβίωσής της, που θα αποτελούν μάλιστα τεκμήριο εισοδήματος.

Ενδέκατον: Δεν υπάρχει αναφορά για ρητή απαγόρευση των πλειστηριασμών, αλλά έβαλαν τη διατύπωση «αποφυγή» πλειστηριασμών και οι ρυθμίσεις δεν είναι με κριτήριο τις ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών, αλλά με βάση πρωτίστως τις ανάγκες των τραπεζών!

Και αναρωτήθηκε:

«Ποιος θα πληρώσει τελικά το λογαριασμό από τη νέα συμφωνία, τις νέες δεσμεύσεις δηλαδή που πρέπει να γίνουν νόμοι;
Η λαϊκή οικογένεια θα πληρώσει το λογαριασμό, ο λαός που μάτωσε τα προηγούμενα χρόνια και θα συνεχίζει να ματώνει.
Η φτωχή λαϊκή οικογένεια θα πληρώσει τελικά και για την ακόμα φτωχότερη, γι’ αυτή που δεν έχει ούτε τα βασικά, ούτε στέγη, ούτε ρεύμα, ούτε φαί. Δηλαδή, αυτός που προς το παρόν δεν πεινάει θα πληρώνει για τον πεινασμένο.
Ειλικρινά δυσκολευόμαστε να διακρίνουμε τι από όλα αυτά που διαβάζουμε στη λίστα Βαρουφάκη είναι το τοξικό 30% του μνημονίου και τι το μη τοξικό 70%…
Το σίγουρο είναι ότι ένα προς ένα τα μέτρα είναι «τοξικά», γιατί είναι βαθιά ταξικά.
Γι’ αυτό τη συμφωνία της κυβέρνησης έσπευσαν να χαιρετήσουν πρώτοι απ’ όλους οι εταίροι της, η Μέρκελ, ο Σόιμπλε, η Λαγκάρντ, ο Ντράγκι, αλλά και οι ΗΠΑ.
Και δω στην Ελλάδα σύσσωμη η πλουτοκρατία του τόπου, ο ΣΕΒ και οι υπόλοιποι. »

Και συνέχισε:

«Είναι ντροπή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να παρουσιάζει τη νέα συμφωνία, ως αποτέλεσμα της λαϊκής θέλησης και της στήριξης του λαού στην κυβερνητική πολιτική. Πάει πολύ να κάνει το λαό συνένοχο στη μονιμοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, στην παράταση των μνημονίων και της επιτήρησης.
Πάει πολύ η κυβέρνηση να φορτώνει στο λαό τις αντιλαϊκές επιλογές της, τους συμβιβασμούς και τις αντιλαϊκές συμφωνίες με την ΕΕ. Προσπαθεί να χειραγωγήσει το εργατικό-λαϊκό κίνημα, να μετατρέψει το λαό σε χειροκροτητή της πολιτικής της, να τον πείσει ότι πρέπει να συνεχίσει τις θυσίες του, να συμβιβαστεί με τα ψίχουλα.
Η θέληση να απαλλαγούμε από τα μνημόνια μπορεί να αποκτήσει πραγματικό περιεχόμενο όταν πούμε ΟΧΙ στα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους, στηρίζοντας την πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή. Όταν αναπτύξουμε την πάλη μας για ανάκτηση των απωλειών, ξεκινώντας από τον κατώτατο μισθό των 751 ευρώ, την κατοχύρωση των ΣΣΕ, την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, της 13ης και 14ης σύνταξης, τη ρητή απαγόρευση των πλειστηριασμών της α΄ και β΄ κατοικίας. Με κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου στα 40.000 ευρώ για τη λαϊκή οικογένεια, κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση όλων των φόρων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, οριστική κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, όχι αντικατάστασή του από άλλον φόρο για το λαό, παρά μόνο 45% φορολογία για το μεγάλο κεφάλαιο.
Γι’ αυτό και ο αγώνας μας πρέπει να γράψει στην προμετωπίδα του: ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους στην Ελλάδα, με το λαό πραγματικά στην εξουσία.»

crashonline.gr