Για “κυβέρνηση με δύο πρόσωπα” μιλούν στελέχη (και) της συμπολίτευσης, με την αμηχανία να είναι έκδηλη στο εσωτερικό της ΝΔ.
Η εικόνα αυτή ενισχύει τις απόψεις ότι το νέο υπουργικό σχήμα είναι “εκλογικό”, καθώς έχει στόχο την διατήρηση της αξιοπιστίας στο εξωτερικό και την …ανάκτηση των χαμένων ψηφοφόρων στο εσωτερικό, με το παιχνίδι ισορροπιών που παίχτηκε στην εκπροσώπηση περιφερειών και δεξαμενών.
Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, συνομιλώντας με δημοσιογράφους… στα κάγκελα του Μαξίμου χθες το απόγευμα, μίλησε για στοχευμένο ανασχηματισμό, ενώ συνεργάτες του σημείωναν ότι οι προσθαφαιρέσεις υπουργών έγιναν και με το παραπάνω κριτήριο.
Το νέο σχήμα, που ορκίζεται το μεσημέρι, αριθμεί 44 μέλη και αυξήθηκε κατά τέσσερις υφυπουργούς (δύο από κάθε κόμμα), με τους 30 να προέρχονται από τη ΝΔ, τους 13 από το ΠΑΣΣΟΚ και τον Γκ. Χαρδούβελη να μην καταγράφεται σε κανένα.
Πρόσωπο εξωτερικού
Το ένα πρόσωπο κοιτά προς τους εταίρους διαβεβαιώνοντας ότι ο βασικός άξονας δημοσιονομική πολιτική-μεταρρυθμίσεις-επενδύσεις δεν θα δεχτεί λοξοδρομήσεις:
-– Η ανάληψη του ΥΠΟΙΚ από τον Γκίκα Χαρδούβελη, η θεωρούμενη πλέον ως βέβαιη μετακίνηση του Γιάννη Στουρνάρα στην ΤτΕ και η διατήρηση ολόκληρου του “υπόλοιπου” οικονομικού επιτελείου (Χρήστος Σταϊκούρας, Γιώργος Μαυραγάνης στο υπουργείο Οικονομίας και Χρύσανθος Λαζαρίδης, Σταύρος Παπασταύρου στο οικονομικό team του Μαξίμου), στέλνουν σαφές μήνυμα στους εταίρους ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει το “μνημονιακό” πρόγραμμα.
Επιπλέον, ότι η βασική ομάδα, υπό τον πρωθυπουργό, θα τρέξουν τις συζητήσεις για το χρέος – κι αυτός είναι ο λόγος που δεν “έσπασε” το υπουργείο όπως ήθελαν οι αρχικές σκέψεις.
-– Τα υπουργεία που σηκώνουν το βάρος των θεσμικών μεταρρυθμίσεων είτε παρέμειναν στα ίδια πρόσωπα (Κυριάκος Μητσοτάκης, Γιάννης Βρούτσης) είτε πέρασαν σε “προσηλωμένους” σε αυτή τη διαδικασία (Ανδρέας Λοβέρδος, Μάκης Βορίδης).
-– Αμετακίνητοι παρέμειναν οι υπουργοί που έχουν χαρτοφυλάκια μεγάλων έργων και επενδύσεων – από τον Γιάννη Μανιάτη (Ενέργεια) και Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, μέχρι τον αρμόδιο για τις ξένες επενδύσεις υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη.
Πρόσωπο εσωτερικού
Το άλλο πρόσωπο κοιτά προς …τους ψηφοφόρους – κυρίως εκείνων των περιφερειών και δεξαμενών που κατέβασαν τα ποσοστά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές.
-– Η ΝΔ επιχείρησε ένα θεαματικό άνοιγμα στη λεγόμενη “λαϊκή δεξιά”, με την ένταξη στο νέο σχήμα των εκπροσώπων της, Γεράσιμου Γιακουμάτου, Αργύρη Ντινόπουλου και Σοφίας Βούλτεψη – “συμπτωματικώς” και οι τρεις εκλέγονται στην Β΄Αθηνών όπου υπέστη εκλογική καθίζηση το κόμμα.
-– Επίσης, όρισε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τον “γαλάζιο” βουλευτή Γιώργο Καρασμάνη, ο οποίος ήταν “η ψυχή” των αντιδράσεων εντός Βουλής για αγροτικά ζητήματα, παρότι απέφευγε την έκθεση στα μέσα ενημέρωσης – όπως για παράδειγμα ο Δάνης Τζαμτζής ο οποίος έμεινε εκτός.
-– Η γεωγραφική κατανομή έγινε με γνώμονα την υπουργική εκπροσώπηση στις περιοχές που επέφεραν μεγάλο εκλογικό πλήγμα στη ΝΔ και έδωσαν, για πρώτη φορά, προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ: απέκτησαν, έτσι, υπουργό τα Ιωάννινα (Κώστα Τασούλα), οι Σέρρες (Θεόφιλος Λεονταρίδης), η Κρήτη (Γιάννης Πλακιωτάκης) ή ο Εβρος (Αλ.Δερμετζόπουλος).
Συνύπαρξη σε τεντωμένο σκοινί
Το μεγάλο στοίχημα αφορά στο ποιο πρόσωπο θα επικρατήσει, καθώς πολύ δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τον Γ. Γιακουμάτο να υπερασπίζεται τα “εργαλεία” του ΟΟΣΑ με τα οποία είχε διαφωνήσει ως απλός βουλευτής και να αποδέχεται τα “συμπληρωματικά” που αναμένονται για την ολοκλήρωση των εν λόγω αλλαγών.
Έτερο στοίχημα; Η ειρηνική συνύπαρξη “διδύμων” (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) λόγω αρμοδιοτήτων. Για παράδειγμα στο Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί να είναι υπουργός ο κ. Καρασμάνης ΝΔ), αλλά το ΕΣΠΑ θα περάσει στον αναπληρωτή υπουργό Πάρι Κουκουλοπουλο. Το ίδιο και στο Ανάπτυξης, το οποίο παρέμεινε σε “γαλάζια” χέρια (Ν. Δένδιας) αλλά το ΕΣΠΑ θα το τρέξει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ).
Ενδιαφέρον θα παρουσιάσει η συγκατοίκηση του υπουργού Μάκη Βορίδη (ΝΔ) και του αναπληρωτή υπουργού Λεωνίδα Γρηγοράκου (ΠΑΣΟΚ) στο Υγείας, δεδομένου ότι ο δεύτερος είχε δείξει… άγριες διαθέσεις στο Εσωτερικών απέναντι στον πρώην υπουργό του Γιάννη Μιχελάκη.
Στα… κάγκελα οι εκτός
Ο πρώτος κάβος που θα πρέπει να περάσει ο Αντώνης Σαμαράς είναι… η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Οι δυσαρεστημένοι από τον ανασχηματισμό είναι πολλοί και προέρχονται ακόμη και από το περιβάλλον του πρωθυπουργού καθώς θεωρούσαν βέβαιη την υπουργοποίησή τους.
Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν οι “κομμένοι”: Ο επί δύο χρόνια κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου αποχώρησε από το Μαξίμου χθες το μεσημέρι με το σχόλιο “ουδέν κακό αμιγές καλού”, ενώ οι Άδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Μιχελάκης αρνήθηκαν, κατά τις πληροφορίες, να αναλάβουν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ, καθώς οι δύο θέσεις “χήρεψαν” με την υπουργοποίηση του Μ. Βορίδη και της Σ. Βούλτεψη.
Γιατί “κόπηκαν”
Ο Αδ. Γεωργιάδης “πλήρωσε” την εκρηκτική σχέση που δημιούργησε η επικοινωνιακή του τακτική με τον ιατρικό-φαρμακευτικό κόσμο, ενώ για τον κ. Μιχελάκη μπήκε βέτο και από το ΠΑΣΟΚ και από παράγοντες της ΝΔ εξαιτίας της αντι-Σγουρού στάσης που τήρησε μεταξυ πρώτου και δεύτερου αυτοδιοικητικού γύρου.
Η ανοικτή υποστήριξη στον Γιάννη Μώραλη για τον δήμο Πειραιά οδήγησε εκτός κυβέρνησης και τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ο οποίος περίμενε να μετακινηθεί στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Αυτοδιοικητική “οσμή” είχε και η αποχώρηση της Ζέττας Μακρή από την κυβέρνηση, καθώς χρεώθηκε την μεγάλη νίκη του Αχιλλέα Μπέου στον δήμο Βόλου. Η δυσαρέσκεια των “εκτός” εντείνεται από επιλογές όπως του Βασίλη Κικίλια για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
capital.gr