Κυβέρνηση – Περιφέρεια Πελοποννήσου – Δήμοι στην υπηρεσία της ΤΕΡΝΑ

gourgarisΤου Βαγγέλη Γούργαρη

Φτάσαμε στη φάση της οριστικής παράδοσης της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ με όρους και προϋποθέσεις εγγυημένης κερδοφορίας για την εταιρεία, με μεγάλο κόστος στο περιβάλλον, την υγεία και την τσέπη των λαϊκών στρωμάτων.

Μετά την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, απομένει να υπογραφή η σύμβαση που θα καθιστά την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΙΑΚΗ οριστικό ανάδοχο του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης στην Περ. Πελ/σου.

Η κυβέρνηση, η πλειοψηφία του ΠεΣυ Πελοποννήσου, ο κ Τατούλης που με απόλυτη αδιαφάνεια και απίστευτες μεθοδεύσεις, τα τρία προηγούμενα χρόνια ικανοποίησαν όλες τις απαιτήσεις των ιδιωτών, μαζί με τις Δημοτικές αρχές που συναίνεσαν και στήριξαν τις αντιλαϊκές επιλογές διαχείρισης, αναλαμβάνουν τώρα την υλοποίηση της πολιτικής της ΤΕΡΝΑ φορτώνοντας το κόστος στα λαϊκά στρώματα.

Η αποκομιδή, η προσωρινή αποθήκευση, μεταφόρτωση και μεταφορά απορριμμάτων θα γίνεται από τους Δήμους, ενώ το κόστος απόκτησης των νέων εξοπλισμών και η λειτουργία των εγκαταστάσεων θα βαρύνει τους Δήμους, δηλαδή θα πληρώνεται από τους δημότες.

Από τους 11 Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) που προβλέπει ο Περιφερειακός  Σχεδιασμός για τη Διαχείριση των απορριμμάτων(ΠΕΣΔΑ) η ΤΕΡΝΑ θα φτιάξει μόνον δύο (2), έναν για Κορινθία στην Τενέα και έναν για Αργολίδα στην Νέα Κίο.

Το χορό άνοιξε η νέα δημοτική αρχή Τρίπολης. Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της, άφησε τα σκουπίδια να γίνονται βουνά στους δρόμους, ασκώντας πίεση στους δημότες να αποδεχτούν και το υπέρογκο κόστος, 150€ περίπου ανά τόνα απορριμμάτων, και τις νέες οικονομικές και οικολογικές επιβαρύνσεις που θα ακολουθήσουν. Με πρόσχημα τη δήθεν προσωρινή μεταφόρτωση των απορριμμάτων επιδιώκει την εξασφάλιση χώρου για την εγκατάσταση δεματοποιητή και άλλων εγκαταστάσεων.

Η πλειοψηφία του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, ενός Δήμου τουριστικού και αγροτικού, αποφάσισε στις 3-10-2014 την αγορά οικοπέδου για δεματοποιητή και λοιπές εγκαταστάσεις. Πλειοψηφία και προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου έφτασαν σε τέτοιο σημείο πρόκλησης ώστε να μην βάλουν σε ψηφοφορία στο σώμα προτάσεις του συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης, όπως να ζητήσουν από την κυβέρνηση και την περιφέρεια τα στοιχεία που διαμορφώνουν το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων, να μάθει ο Δήμος την ποσότητα που υποχρεώνεται από την σύμβαση να παραδίδει κάθε χρόνο στην ΤΕΡΝΑ και άλλα σχετικά, δηλώνοντας ότι αυτά δεν ενδιαφέρουν το Δήμο. Φαίνεται ότι τα μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η υλοποίηση των σχεδιασμών της ΤΕΡΝΑ.

Στα τρία – τέσσερα χρόνια που θα ολοκληρωθούν οι εγκαταστάσεις της ΤΕΡΝΑ θα έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες χιλιάδες τόνοι δέματα σκουπιδιών και δεκάδες χιλιάδες τόνοι χύμα απορριμμάτων στους χώρους εγκατάστασης των δεματοποιητών.

Με τις ζυμώσεις των οργανικών και τις θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή, τα δέματα θα σκάνε, θα γεμίζει η ατμόσφαιρα από δύσοσμα αέρια, ο υδροφόρος από ζουμιά , θα επικρατούν συνθήκες ανοιχτής χωματερής όπως γίνεται στα Δίδυμα της Ερμιονίδας.

Οι εγκαταστάσεις και οι εξοπλισμοί που αποκτούν οι Δήμοι θα πάνε προίκα στην ΤΕΡΝΑ όταν ολοκληρωθούν οι σχεδιασμοί της γιατί η καρμανιόλα της Ρήτρας Ποσότητας και  Ποιότητας δεν θα επιτρέπουν εκτός ΤΕΡΝΑ καμία άλλη δραστηριότητα (ανάκτησης υλικών, διαλογής, κομποστοποίησης κ.λ.π.

Ο Δήμος Πύλου παρέδωσε την «προσωρινή» διαχείριση των απορριμμάτων σε ιδιώτη. Είναι βέβαιο ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα πληθύνουν τέτοια φαινόμενα. Με πρόταση δική μας 17 σύμβουλοι της αντιπολίτευσης με κοινό υπόμνημα ζητάμε και θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του ΠεΣυ Πελοποννήσου το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Τα λαϊκά στρώματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου πρέπει να σταματήσουν το έγκλημα που συντελείται σε βάρος της υγείας και της τσέπης του λαού. Να διεκδικήσουν η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται από ενιαίο κρατικό φορέα διαχείρισης απορριμμάτων, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών, χωρίς καμιά επιβάρυνση των δημοτών, που πρέπει να απαλλαγούν και από τη φορολογία των λεγόμενων ανταποδοτικών τελών. Ο φορέας αυτός με επιστημονικά κριτήρια θα κάνει τις χωροθετήσεις, θα επιλέγει τις μεθόδους διαχείρισης με προτεραιότητα τη διαλογή στην πηγή, θα σέβεται την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον.

Μόνο τότε οι Δήμοι είτε μόνοι τους είτε σε διαδημοτική συνεργασία θα μπορούν να προχωρήσουν σε διαλογή στην πηγή, σε ανακύκλωση, σε κομποστοποίηση, να έχουν έσοδα που θα διατεθούν για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.