Σύγκρουση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος προκάλεσε η αποστροφή του κ. Γ. Παπανδρέου περί πιθανής μετεκλογικής συνεργασίας με το κόμμα της Κουμουνδούρου, εφόσον υπάρχει συμφωνία για μεταρρυθμίσεις. Το ενδεχόμενο απέκλεισε ο κ. Π. Σκουρλέτης, κάτι που, εν συνεχεία, προκάλεσε την αντίδραση του κ. Γ. Πεταλωτή, ο οποίος αρνήθηκε ότι ο πρώην πρωθυπουργός διατύπωσε πρόταση συνεργασίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα ο πρώην πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Κοριέρε Ντέλα Σέρα», απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δήλωσε: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μια θεαματική στροφή και δεχθεί να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα, αρχίζοντας από τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, μπορεί και να συζητηθεί ενδεχόμενη συνεργασία».
Χθες το πρωί, λίγη ώρα μετά τη γνωστοποίηση της συνέντευξης του κ. Παπανδρέου στην ιταλική εφημερίδα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης απάντησε (Παραπολιτικά 90,1) ότι το κόμμα του «πετάει την πρόταση στον κάλαθο των αχρήστων». Ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε ότι «ο άνθρωπος ο οποίος άνοιξε την πόρτα στο ΔΝΤ και στην τρόικα στην Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή το πολιτικό θράσος να θεωρεί πως έχουμε ξεχάσει τις πολιτικές του ευθύνες. Ηταν αυτός που έσυρε τον χορό των Μνημονίων στην Ελλάδα». Η αποστροφή του κ. Σκουρλέτη προκάλεσε την ταχεία αντίδραση των συνεργατών του κ. Παπανδρέου.
Ο κ. Γ. Πεταλωτής δήλωσε ότι η πρόταση που πέταξε ο κ. Σκουρλέτης στον κάλαθο των αχρήστων είναι κενό γράμμα, «αφού δεν υπήρξε πρόταση από τον Γιώργο Παπανδρέου για συνεργασία». Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος κατηγόρησε τον κ. Σκουρλέτη για αλαζονεία και επισήμανε ότι «οι προοδευτικές συμμαχίες χτίζονται πάνω σε προγραμματική συμφωνία και τέτοια δεν μπορεί να υπάρξει προτού μιλήσει ο λαός στην κάλπη». Και αφήνει αιχμές για τις συζητήσεις του κ. Αλ. Τσίπρα με τον κ. Π. Καμμένο, καθώς ευχήθηκε «καλή συνεργασία με τον αρχηγό κόμματος που υπήρξε υπουργός του Κ. Καραμανλή».
Στη χθεσινή συνέντευξή του ο κ. Παπανδρέου αιτιολόγησε και την απόφασή του να φτιάξει νέο κόμμα λέγοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ έγινε μέρος του συστήματος» το οποίο ο ίδιος θέλει να αλλάξει. Ως προς το χρέος, τόνισε ότι «χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την αποπληρωμή των δανείων και μερική μείωση του χρέους». Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι σε αυτήν την περίπτωση, ένα μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα πρέπει να χρηματοδοτήσει «ένα ριζικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την υγεία, τη δημόσια διοίκηση, τη δικαιοσύνη και το φορολογικό σύστημα». Ενα τέτοιο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, να εγκριθεί από τους πολίτες με ένα δημοψήφισμα. Ο πρώην πρωθυπουργός επικρίνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «αν δεν αλλάξουν οι παραγωγικές δομές, οι επιπτώσεις του θα είναι εφήμερες».
kathimerini.gr