Κύκλωμα με πλαστές εγγυητικές σε όλο το Δημόσιο

mitarakisΑ­πό «κό­σκι­νο» τα έρ­γα

Α­πό «κό­σκι­νο» θα πε­ρά­σουν ό­λες οι εγ­γυ­η­τι­κές ε­πι­στο­λές που κα­τα­τέ­θη­καν στο υ­πουρ­γεί­ο Α­νά­πτυ­ξης αλ­λά και σε άλ­λους δη­μό­σιους φο­ρείς και Πε­ρι­φέ­ρει­ες για τη χρη­μα­το­δό­τη­ση έρ­γων α­πό τον α­να­πτυ­ξια­κό νό­μο α­πό το 2008 και με­τά. Η με­γά­λη α­πά­τη που α­πο­κα­λύ­φθη­κε, χθες, κι­νη­το­ποι­εί τις αρ­μό­δι­ες υ­πη­ρε­σί­ες του υ­πουρ­γεί­ου, το ο­ποί­ο και στο πα­ρελ­θόν εί­χε βρε­θεί στο μά­τι του κυ­κλώ­να με σκάν­δα­λα στη Γε­νι­κή Δι­εύ­θυν­ση Ι­δι­ω­τι­κών Ε­πεν­δύ­σε­ων.

Αν και αυ­τή τη φο­ρά δεν φαί­νε­ται να εμ­πλέ­κε­ται κα­νείς δη­μό­σιος υ­πάλ­λη­λος, εν­τού­τοις η με­γά­λη έ­κτα­ση της α­πά­της προ­κα­λεί σο­βα­ρό προ­βλη­μα­τι­σμό σχε­τι­κά με έρ­γα που χρη­μα­το­δο­τή­θη­καν α­πό τον α­να­πτυ­ξια­κό νό­μο. Ε­πί­σης, εκ­φρά­ζον­ται φό­βοι ό­τι το κύ­κλω­μα έ­χει ρί­ξει τα πλο­κά­μια του σε ό­λο τον δη­μό­σιο το­μέ­α και έ­χει προ­κα­λέ­σει με­γά­λη ζη­μιά.

Η ε­ξάρ­θρω­ση του κυ­κλώ­μα­τος δι­α­κί­νη­σης πλα­στών και μη έγ­κυ­ρων εγ­γυ­η­τι­κών ε­πι­στο­λών, η α­ξί­α των ο­ποί­ων ξε­περ­νά τα 30 ε­κατ. ευ­ρώ, ξε­κί­νη­σε α­πό κα­ταγ­γε­λί­ες του υ­φυ­πουρ­γού Α­νά­πτυ­ξης, Ν. Μη­τα­ρά­κη τον πε­ρα­σμέ­νο Δε­κέμ­βριο. Ε­πει­τα α­πό ε­ξά­μη­νη έ­ρευ­να σχη­μα­τί­στη­κε μια ογ­κώ­δης δι­κο­γρα­φί­α η ο­ποί­α α­ριθ­μεί σε 40.000 σε­λί­δες και η ο­ποί­α α­πο­κα­λύ­πτει την κομ­πί­να που εί­χαν στή­σει του­λά­χι­στον 17 ά­το­μα.

Συ­νε­λή­φθη­σαν τρεις α­πό αυ­τούς, η­λι­κί­ας 30, 53 και 59 ε­τών, οι ο­ποί­οι με τη δι­κο­γρα­φί­α που σχη­μα­τί­στη­κε σε βά­ρος τους, ο­δη­γή­θη­καν στον α­να­κρι­τή.

«Βι­ο­μη­χα­νί­α»
Ό­πως προ­έ­κυ­ψε τρεις α­πό τις έ­ξι ε­ται­ρεί­ες, που εμ­πλέ­κον­ται στην υ­πό­θε­ση, με το πρό­σχη­μα πα­ρο­χής υ­πη­ρε­σι­ών δι­α­με­σο­λά­βη­σης, τα τε­λευ­ταί­α τρί­α έ­τη (α­πό το 2011) λει­τουρ­γού­σαν στην κυ­ρι­ο­λε­ξί­α ως «βι­ο­μη­χα­νί­α» κα­τάρ­τι­σης και δι­ο­χέ­τευ­σης στην α­γο­ρά πλα­στών ή/και μη εγ­κε­κρι­μέ­νων εγ­γυ­η­τι­κών ε­πι­στο­λών, που φέ­ρε­ται να έ­χουν εκ­δο­θεί α­πό χρη­μα­το­πι­στω­τι­κά ι­δρύ­μα­τα της αλ­λο­δα­πής. Ε­δι­ναν εγ­γυ­η­τι­κές ε­πι­στο­λές που εί­χαν εκ­δο­θεί α­πό ξέ­νες τρά­πε­ζες, που ό­μως δεν πε­ρι­λαμ­βά­νον­ται στον κα­τά­λο­γο της Τρά­πε­ζας της Ελ­λά­δος. Οι ε­ται­ρεί­ες προ­μή­θευ­αν έ­τσι με τις εγ­γυ­η­τι­κές αυ­τές ε­πι­στο­λές δι­ά­φο­ρες άλ­λες ε­ται­ρεί­ες ή/και με­μο­νω­μέ­νους ε­πεν­δυ­τές, λαμ­βά­νον­τας ως α­μοι­βή με­γά­λα χρη­μα­τι­κά πο­σά. Στη συ­νέ­χεια κα­τέ­θε­ταν τις εγ­γυ­η­τι­κές αυ­τές ε­πι­στο­λές, εί­τε στο υ­πουρ­γεί­ο Α­νά­πτυ­ξης και Αν­τα­γω­νι­στι­κό­τη­τας, για πο­σά ά­νω των 2.000.000 ευ­ρώ, εί­τε σε άλ­λους φο­ρείς του ευ­ρύ­τε­ρου δη­μό­σιου το­μέ­α, ό­πως πε­ρι­φε­ρεια­κές Ε­νό­τη­τες της ε­παρ­χί­ας, πα­νε­πι­στή­μια, νο­σο­κο­μεί­α κ.λπ., πε­τυ­χαί­νον­τας την ε­κτα­μί­ευ­ση με­γά­λων χρη­μα­τι­κών πο­σών για την υ­λο­ποί­η­ση σχε­τι­κών α­να­πτυ­ξια­κών προ­γραμ­μά­των.

Α­πό την ε­ξέ­λι­ξη της έ­ρευ­νας προ­έ­κυ­ψε ό­τι μια α­πό τις τρεις ε­ται­ρεί­ες έ­λα­βε α­μοι­βές για την κα­τάρ­τι­ση και προ­μή­θεια των ε­πί­μα­χων εγ­γυ­η­τι­κών ε­πι­στο­λών, που α­νέρ­χον­ται του­λά­χι­στον στο πο­σό των 1.528.102,74 ευ­ρώ, ε­νώ η συ­νο­λι­κή α­ξί­α των εγ­γυ­η­τι­κών ε­πι­στο­λών που ε­ξέ­δω­σε α­θροι­στι­κώς υ­περ­βαί­νει το πο­σό των 30.000.000 ευ­ρώ. Τα 18 ε­κατ. ευ­ρώ α­φο­ρούν εγ­γυ­η­τι­κές που κα­τα­τέ­θη­καν στο υ­πουρ­γεί­ο Α­νά­πτυ­ξης.

Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό πα­ρά­δειγ­μα της οι­κο­νο­μι­κής ζη­μιάς που υ­πέ­στη το ελ­λη­νι­κό δη­μό­σιο α­πο­τε­λεί πε­ρί­πτω­ση στην ε­παρ­χί­α ό­που η ί­δια ε­ται­ρεί­α χο­ρή­γη­σε σε άλ­λη ε­ται­ρεί­α ά­κυ­ρη εγ­γυ­η­τι­κή ε­πι­στο­λή ύ­ψους 185.000 ευ­ρώ α­πό πο­λύ γνω­στό βρε­τα­νι­κό χρη­μα­το­πι­στω­τι­κό ί­δρυ­μα, την ο­ποί­α α­κο­λού­θως κα­τέ­θε­σε στην Πε­ρι­φέ­ρεια Θεσ­σα­λί­ας, πε­τυ­χαί­νον­τας την ε­κτα­μί­ευ­ση του πο­σού των 185.000 ευ­ρώ. Η πρώ­τη ε­ται­ρεί­α αι­τή­θη­κε τη χο­ρή­γη­ση προ­κα­τα­βο­λής για ε­κτα­μί­ευ­ση πο­σού χρη­μα­το­δό­τη­σης α­πό εγ­κε­κρι­μέ­νο ε­πεν­δυ­τι­κό πρό­γραμ­μα. Για τον λό­γο αυ­τό κα­τέ­θε­σε ως δι­και­ο­λο­γη­τι­κό πλα­στή εγ­γυ­η­τι­κή ε­πι­στο­λή 4.730.000 ευ­ρώ, α­πό ξέ­νη τρά­πε­ζα.

Η δεύ­τε­ρη ε­ται­ρεί­α αι­τή­θη­κε τη χο­ρή­γη­ση προ­κα­τα­βο­λής για ε­κτα­μί­ευ­ση πο­σού χρη­μα­το­δό­τη­σης ύ­ψους 4.350.000 ευ­ρώ. Συ­νυ­πο­βλή­θη­κε πλα­στή εγ­γυ­η­τι­κή ε­πι­στο­λή. Η τρί­τη ε­ται­ρεί­α αι­τή­θη­κε τη χο­ρή­γη­ση προ­κα­τα­βο­λής με σκο­πό ε­κτα­μί­ευ­ση πο­σού χρη­μα­το­δό­τη­σης ύ­ψους 9.240.000 ευ­ρώ α­πό εγ­κε­κρι­μέ­νο ε­πεν­δυ­τι­κό πρό­γραμ­μα.

«Ορ­γα­νω­μέ­νο κύ­κλω­μα προ­σπά­θη­σε να ει­σπρά­ξει δε­κά­δες ε­κα­τομ­μύ­ρια α­πό τον α­να­πτυ­ξια­κό νό­μο στη­ρι­ζό­με­νο σε αυ­τές τις ε­πι­στο­λές. Το υπ. Α­νά­πτυ­ξης με τις προ­σπά­θει­ες που κα­τέ­βα­λε και τους εν­δε­λε­χείς ε­λέγ­χους που έ­κα­νε, συ­νέ­βα­λε α­πο­φα­σι­στι­κά και αυ­τό στις ε­πι­τυ­χί­ες που α­να­κοί­νω­σε η Ελ­λη­νι­κή Α­στυ­νο­μί­α», δή­λω­σε ο κ. Μη­τα­ρά­κης.

imerisia.gr