«Δεν είναι απαραίτητο αλλά ούτε υποχρεωτικό η συμφωνία με τους πιστωτές να εγκριθεί από τη Βουλή» ανέφερε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Μεγάλα προβλήματα στη συμφωνία με τους εταίρους βλέπει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αλλά όπως επισημαίνει αυτά τα προβλήματα «δεν πρέπει και δεν πρόκειται να μας εμποδίσουν να εφαρμόσουμε το ριζοσπαστικό πρόγραμμα μας».
Μιλώντας στην εφημερίδα Agora o κ. Λαφαζάνης κάνει λόγο για «ασάφειες και κρίσιμα προβλήματα του κειμένου».
«Πράγματι η συμφωνία με τους λεγόμενους εταίρους παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα αλλά σας διαβεβαιώνω ότι αυτά τα προβλήματα δεν πρέπει και δεν πρόκειται να μας εμποδίσουν να εφαρμόσουμε το ριζοσπαστικό πρόγραμμα μας» δηλώνει και προσθέτει ότι «οι ασάφειες και τα κρίσιμα προβλήματα του κειμένου της συμφωνίας δεν πρέπει και δεν πρόκειται να θολώσουν το κυβερνητικό έργο και τη νέα προοδευτική πορεία της χώρας».
Ο κ. Λαφαζάνης συμπληρώσει πως η συμφωνία με τους πιστωτές δεν είναι απαραίτητο, αλλά ούτε υποχρεωτικό να εγκριθεί από τη Βουλή.
Ερωτηθείς αν είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης απαντά: «Ο ελληνικός λαός είναι εκείνος που πρώτα απ’ όλα θα καθορίσει σε κάθε φάση με τη βούληση και τους αγώνες του τις επιλογές σε αυτόν τον τόπο».
Αναφορικά με τις αντιρρήσεις και τις ενστάσεις που έχει εκφράσει τόσο ο ίδιος όσο και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επί του κειμένου της συμφωνίας, ο κ. Λαφαζάνης σημειώνει:
«Εμείς πάντα θα εκφράζουμε στις συλλογικές μας διαδικασίες ελεύθερα τις απόψεις μας. Και αυτό δεν είναι αδυναμία, όπως λένε οι αντίπαλοι μας αλλά μεγάλο πλεονέκτημα και δύναμη για τον ίδιο τον τόπο. Η σιωπή των αμνών δεν ταιριάζει στο ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι δημοκρατία».
Παράλληλα, επιμένει πως «η χώρα μας δεν έχει κανένα λόγο να συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις» και επαναλαμβάνει πως «η κυβέρνηση μας δεν πρόκειται να κάνει καμία απολύτως ιδιωτικοποίηση στο χώρο της ενέργειας».
«Οι λεγόμενοι “θεσμοί” δεν μπορούν να επικαθορίσουν την πορεία της χώρας. Δεν θα ανεχθούμε ό,τι έκανε πριν από τις εκλογές επί χρόνια η τρόικα να το κάνουν μετεκλογικά οι περίφημοι “θεσμοί”» υπογραμμίζει.