Υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός τον Ιούλιο του 2015 υπέγραψε το Μνημόνιο «για να μην πάει φυλακή» – Ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμμετέχει σε οικουμενική κυβέρνηση
Στο παρασκήνιο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών αναφέρθηκε ο αρχηγός της Ένωσης Βασίλης Λεβέντης το βράδυ της Δευτέρας, εξηγώντας τους λόγους που δεν υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν της προεδρίας, ενώ επανέλαβε το αίτημά του για τη δημιουργία Οικουμενικής Κυβέρνησης, αλλά διευκρίνισε ότι δεν θα συμμετέχει.
Ο κ. Λεβέντης μιλώντας στην εκπομπή «Ενικός», εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρωθυπουργού, αλλά και του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας ότι σκέφτονται τυχοδιωκτικά, ενώ αποκάλυψε ότι στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπήρξε άξονας συνεννόησης μεταξύ Μητσοτάκη, Θεοδωράκη και Γεννηματά.
Μάλιστα, «κάρφωσε» την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ότι έπαιρνε οδηγίες μέσω του κινητού της κατά τη διάρκεια της Σύσκεψης. «Τα δυο μεγάλα κόμματα σκέφτονται τυχοδιωκτικά. Ο μεν Τσίπρας να κερδίσει πολιτικό χρόνο, ο δε Μητσοτάκης να περιμένει να πέσει ο Τσίπρας για να μπει στη θέση του», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Προέβλεψε μάλιστα ότι θα πέσει η κυβέρνηση Τσίπρα, συμπληρώνοντας ότι αν μείνει η κυβέρνηση αυτή «θα πάμε σε 4ο και 5ο Μνημόνιο και μετά θα έρθει το Grexit».
Ξεκαθάρισε δε ότι δεν θα συμμετέχει σε Οικουμενική Κυβέρνηση – αν και το ζητά επανειλημμένως. Απαντώντας στην κριτική των δημοσιογράφων δήλωσε ότι «πάντα μιλούσα για οικουμενική με συμμετοχή της ΝΔ. Ο Τσίπρας δεν κάνει για τη δουλειά», επεσήμανε.
Στη συνέχεια, ο κ. Λεβέντης επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός κρύβεται αυτή τη στιγμή πίσω από την Μέρκελ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι δεμένος στο ζωνάρι της», ενώ επιτέθηκε και κατά του δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου και των υπολοίπων δημοσιογράφων, υποστηρίζοντας ότι «έχουμε πρωθυπουργό του 21%, τον κρατάτε με το ζόρι». Τόνισε, επίσης, ότι «ξεβρακώθηκε ο πρωθυπουργός στις 12 Ιουλίου 2015, τα υπέγραψε όλα» και πρόσθεσε πως «υπέγραψε τον Ιούλιο για να μην πάει φυλακή».
Πιο αναλυτικά, σχετικά με το λόγο που δεν υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν δήλωσε ότι το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών που είχε ως θέμα το προσφυγικό έπρεπε να διευρύνει την ατζέντα του. Ωστόσο, η άρνηση των υπολοίπων αρχηγών να συζητήσουν και άλλα πεδία της πολιτικής, όπως την πρόταση για οικουμενική κυβέρνηση, τον ανάγκασε να μην υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων αναφέρθηκε τι έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες του συμβουλίου σημειώνοντας πως «όταν η Γεννηματά είδε πως δεν θα υπογράψω το ανακοινωθέν έστειλε μήνυμα στο κινητό της και μετά από δυο ώρες πήρε οδηγίες για να αλλάξει τη θέση της στο τέλος και να ζητήσει και αυτή Οικουμενική κυβέρνηση». Στη συνέχεια τόνισε ότι «μετά εμφανίστηκε ο κ. Μητσοτάκης και είπε πως αν δεν υπογράψει η Γεννηματά δεν υπογράφω ούτε εγώ. Τέτοια γινόντουσαν εκεί μέσα. Τι να υπογράψω εγώ; Υπήρχε άξονας συνεννόησης Γεννηματα- Θεοδωράκη – Μητσοτάκη στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών». Ο κ. Λεβέντης ανέφερε επίσης ότι «ο Καμμένος με πλησίασε πέντε φορές και μου ζήτησε να άρω τις επιφυλάξεις μου και να υπογράψω για να πάει ενδυναμωμένος ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό».
Παράλληλα, τάχθηκε κατά της άσκησης βέτο από την Ελλάδα, τονίζοντας ότι θα δημιουργηθεί ανθελληνικό τόξο στην Ευρώπη. Άσκησε κριτική στον τρόπο διαχείρισης της κυβέρνησης στο προσφυγικό, κατηγορώντας την ελληνική πλευρά ότι δεν έχει ξεκάθαρη θέση. “Η Ευρώπη θεωρεί πως η απραξία της Ελλάδας ευθύνεται για την σημερινή εικόνα. Μέχρι και πριν από λίγο καιρό δεν είχαμε φτιάξει ούτε ένα hot spot”, τόνισε και πρόσθεσε ότι “διαψεύστηκε ο Τσίπρας στις προβλέψεις του για το προσφυγικό. Τα ίδια έκανε και με τα οικονομικά.
Ο κ. Λεβέντης προέβη και σε προβλέψεις για το κόμμα του λέγοντας ότι «εγώ έχω αποφασίσει την Ένωση Κεντρώων να την πάω 15% – 20%» και πρόσθεσε ότι «και έχουν πάθει ζημιά η Γεννηματά με τον Θεοδωράκη». Ο κ. Λεβέντης αρνήθηκε ότι έχει χρίσει διάδοχο τον γιο του στο κόμμα, λέγοντας μάλιστα ότι με πίεση μπήκε υποψήφιος βουλευτής, ενώ ανέφερε ότι “σκέφτομαι αν θα αλλάξω τους βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων στο 6μηνο” και παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος απόφαση.
Ερωτηθείς να σχολιάσει την κόντρα μεταξύ του Μαξίμου και του Σταύρου Ψυχάρη ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων τόνισε ότι «ο αριθμός των συναντήσεων Τσίπρα – Ψυχάρη δείχνει ενοχή». «Συναντήθηκαν χωρίς κάμερες και αυτό αποκαλύφθηκε από τη μία πλευρά και δεν διαψεύστηκε από τον Τσίπρα. Ο Τσίπρας ήθελε περαιτέρω στήριξη και ο Ψυχάρης να γλιτώσει, άρα είχαν λόγο να συναντηθούν τέσσερις φορές» τόνισε. Υπογράμμισε δε ότι τα κόμματα μέχρι τώρα δέχονταν επιταγές εφοπλιστών και βιομηχάνων.
Ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι «είναι δύσκολες εποχές και πρέπει να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τη Γερμανία και παραδέχθηκε ότι «είχα πάει στη Γερμανία, είχα συναντήσει κάποιους αξιωματούχος και είχα μιλήσει για το οικονομικό». Ωστόσο, δεν αποκάλυψε με ποιους συναντήθηκε λέγοντας «μου ζήτησαν να μην πω». «Αποκάλυψα ότι δέχτηκα στο γραφείο μου τον Γερμανό πρέσβη και στεναχωρήθηκε και με πήρε τηλέφωνο την άλλη μέρα και μου είπε δεν ήθελα να το αποκαλύψεις» πρόσθεσε.
Τέλος, για το ασφαλιστικό υπογράμμισε να μην περικοπούν οι συντάξεις μέχρι 1200 ευρώ.
protothema.gr