Ληξιπρόθεσμα χρέη: Το σχέδιο για ρύθμιση σε έως 100 δόσεις

xrei2Νέ­α πρό­τα­ση για τα χρέ­η σε Ε­φο­ρί­α και Τα­μεί­α θα δι­α­πραγ­μα­τευ­τεί η κυ­βέρ­νη­ση με τρό­ι­κα. Προ­βλέ­πει ρύθ­μι­ση σε έ­ως 100 δό­σεις, κε­φα­λαι­ο­ποί­η­ση ο­φει­λών και μεί­ω­ση προ­σαυ­ξή­σε­ων. Με­γα­λύ­τε­ρες δι­ευ­κο­λύν­σεις για ό­σους συσ­σώ­ρευ­σαν ο­φει­λές με­τά το 2010.

Έ­να νέ­ο σχέ­διο για τη ρύθ­μι­ση των χρε­ών στην Ε­φο­ρί­α και τα Τα­μεί­α έ­χει κα­τα­στρώ­σει η κυ­βέρ­νη­ση με στό­χο να το δι­α­πραγ­μα­τευ­τεί με την τρό­ι­κα, η ο­ποί­α έ­ως τώ­ρα αν­τι­δρά στις προ­σπά­θει­ες για αλ­λα­γές στη ρύθ­μι­ση των λη­ξι­πρό­θε­σμων χρε­ών, πα­ρό­τι έ­χουν ε­κτο­ξευ­τεί σε δυ­σθε­ώ­ρη­τα ύ­ψη.

Το οι­κο­νο­μι­κό ε­πι­τε­λεί­ο θέ­λει να δώ­σει τη δυ­να­τό­τη­τα σε 3.380.358 φο­ρο­λο­γού­με­νους που χρω­στούν στην ε­φο­ρί­α αλ­λά και σε 1.243.000 α­σφα­λι­σμέ­νους ο­φει­λές στα Τα­μεί­α δό­σεις που θα ξε­κι­νούν α­πό 24 και θα ξε­περ­νούν τις 100, με το χρο­νι­κό ο­ρί­ζον­τα ε­ξό­φλη­σης που μπο­ρεί να φτά­σει –υ­πό πε­ρι­πτώ­σεις- και στο 2023.

Πα­ράλ­λη­λα στο τρα­πέ­ζι μπαί­νει και η πα­ρο­χή ι­σχυ­ρού κι­νή­τρου για ό­σους έ­χουν τη δυ­να­τό­τη­τα να πλη­ρώ­σουν ε­φά­παξ τις ο­φει­λές τους αλ­λά δεν έ­χουν κα­νέ­να ου­σι­α­στι­κό λό­γο να το κά­νουν. Με την έκ­πτω­ση φό­ρου 1,5% που προ­βλέ­πε­ται, ε­άν κά­ποι­ος ο­φεί­λει φό­ρο 1.000 ευ­ρώ, με την ε­φά­παξ ε­ξό­φλη­ση θα κερ­δί­σει 15 ευ­ρώ. Τι θα συ­νέ­βαι­νε αν κέρ­δι­ζε 50 ευ­ρώ και η έκ­πτω­ση α­νέ­βαι­νε στο 5%;

Μια πρώ­τη συ­ζή­τη­ση έ­γι­νε τον Ι­ού­λιο, ό­ταν η τρό­ι­κα ήρ­θε για λί­γες μέ­ρες στην Α­θή­να. Οι α­πο­φά­σεις, ό­μως, δεν πρό­κει­ται να ο­ρι­στι­κο­ποι­η­θούν πριν το Σε­πτέμ­βρη και η δι­α­πραγ­μά­τευ­ση προ­δι­α­γρά­φε­ται δύ­σκο­λη.

Η τρό­ι­κα θε­ω­ρεί, ό­τι κά­θε φο­ρά που έρ­χε­ται στο προ­σκή­νιο έ­να τέ­τοι­ο ζή­τη­μα, καλ­λι­ερ­γεί­ται στους φο­ρο­λο­γού­με­νους η προσ­δο­κί­α ό­τι σε λί­γους μή­νες θα έρ­θει κά­τι κα­λύ­τε­ρο και με αυ­τή την προσ­δο­κί­α οι φό­ροι με­τα­τρέ­πον­ται πιο εύ­κο­λα σε λη­ξι­πρό­θε­σμες ο­φει­λές. Και αυ­τά πα­ρά το ό­τι με 1,3 ε­κατ. ά­νερ­γους και με­τά α­πό τη με­γά­λη ύ­φε­ση που προ­η­γή­θη­κε υ­πάρ­χει πραγ­μα­τι­κή α­δυ­να­μί­α αν­τα­πό­κρι­σης στις φο­ρο­λο­γι­κές υ­πο­χρε­ώ­σεις.

Δό­σεις για ό­λα τα βα­λάν­τια

Η βα­σι­κή και­νο­το­μί­α του κεν­τρι­κού σχε­δί­ου που προ­ω­θεί η κυ­βέρ­νη­ση, σύμ­φω­να με τα «Νέ­α», εί­ναι η ει­δι­κή με­τα­χεί­ρι­ση ό­σων φο­ρο­λο­γου­μέ­νων μέ­χρι το 2010 ή­ταν συ­νε­πείς στις υ­πο­χρε­ώ­σεις τους και έ­γι­ναν κα­κο­πλη­ρω­τές ό­χι α­πό ε­πι­λο­γή αλ­λά κα­τ’ α­νάγ­κη, ε­ξαι­τί­ας της κρί­σης.

«Τα 24 τρί­μη­να της ύ­φε­σης έ­χουν δι­α­λύ­σει ε­κα­τον­τά­δες χι­λιά­δες φο­ρο­λο­γού­με­νους, θέ­λουν αλ­λά δεν μπο­ρούν να πλη­ρώ­σουν τους φό­ρους τους» α­να­γνω­ρί­ζει στέ­λε­χος κον­τά στις δι­α­πραγ­μα­τεύ­σεις με την τρό­ι­κα. Δη­λώ­νει συγ­κρα­τη­μέ­νη αι­σι­ο­δο­ξί­α για το τε­λι­κό α­πο­τέ­λε­σμα δι­ό­τι γνω­ρί­ζει πο­λύ κα­λά ό­τι η τρό­ι­κα πα­ρα­κο­λου­θεί α­ριθ­μούς.

Συ­νο­λι­κά 1,518 δισ. ευ­ρώ ει­σπρά­χθη­καν α­πό λη­ξι­πρό­θε­σμα χρέ­η στην ε­φο­ρί­α πέ­ρυ­σι, με το φο­ρο­κυ­νη­γη­τό του Θε­ο­χά­ρη να έ­χει το με­ρί­διο ευ­θύ­νης που του α­να­λο­γεί, ή­δη φέ­τος μέ­χρι τον Ι­ού­νιο έ­χουν μπει στο τα­μεί­ο 1,733 δισ. ευ­ρώ α­πό λη­ξι­πρό­θε­σμες φο­ρο­λο­γι­κές ο­φει­λές. Τα χρή­μα­τα ό­μως μπαί­νουν στο κρα­τι­κό τα­μεί­ο ό­χι α­πό τις ρυθ­μί­σεις των 12 ή 24 δό­σε­ων αλ­λά κυ­ρί­ως οι κα­τα­σχέ­σεις και η ά­τυ­πη δυ­να­τό­τη­τα που εί­χε δώ­σει η Γε­νι­κή Γραμ­μα­τεί­α Δη­μο­σί­ων Ε­σό­δων στους φο­ρο­λο­γού­με­νους να πλη­ρώ­νουν έ­ναν­τι ό­τι έ­χουν κά­θε μή­να, χω­ρίς ρύθ­μι­ση.

Το σχέ­διο που προ­κρί­νε­ται με σύμ­πνοι­α, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, με­τα­ξύ των κυ­βερ­νη­τι­κών ε­ταί­ρων αλ­λά και των συ­ναρ­μό­δι­ων υ­πουρ­γεί­ων Οι­κο­νο­μι­κών και Ερ­γα­σί­ας προ­βλέ­πει:

1. Κλι­μά­κω­ση δό­σε­ων α­νά­λο­γα με το ύ­ψος της ο­φει­λής και τα οι­κο­νο­μι­κά του υ­πό­χρε­ου. Θα ξε­κι­νούν α­πό 24 και θα ξε­περ­νούν τις 100.

2. Ει­δι­κή μέ­ρι­μνα για ό­σους δη­μι­ούρ­γη­σαν λη­ξι­πρό­θε­σμα χρέ­η α­πό το 2010 και με­τά. Στα χρό­νια της κρί­σης δη­λα­δή, ό­που ι­σορ­ρο­πί­ες ζω­ής α­να­τρά­πη­καν για ε­κα­τομ­μύ­ρια πο­λί­τες. Θα εί­ναι αυ­τοί που θα έ­χουν τις με­γα­λύ­τε­ρες δι­ευ­κο­λύν­σεις,με δυ­να­τό­τη­τα ε­ξό­φλη­σης των υ­πο­χρε­ώ­σε­ών τους έ­ως και το 2023.

3. Ε­λά­χι­στη δό­ση, η ο­ποί­α α­νά­λο­γα με το ύ­ψος της συ­νο­λι­κής ο­φει­λής μπο­ρεί να πε­ρι­ο­ρί­ζε­ται α­κό­μα και στα 50 ευ­ρώ.

4. Κε­φα­λαι­ο­ποί­η­ση ο­φει­λών έ­ως το φε­τι­νό κα­λο­καί­ρι. Ό­λα τα συσ­σω­ρευ­μέ­να χρέ­η κε­φα­λαι­ο­ποι­ούν­ται και αν­τι­με­τω­πί­ζον­ται ε­νια­ία.

5. Δι­α­γρα­φή προ­σαυ­ξή­σε­ων έ­ως και 90%. Α­νά­λο­γα με τον α­ριθ­μό των δό­σε­ων, η Φο­ρο­λο­γι­κή Δι­οί­κη­ση θα δι­α­γρά­φει μέ­ρος των προ­σαυ­ξή­σε­ων. Υ­πεν­θυ­μί­ζε­ται ό­τι α­πό τις αρ­χές του έ­τους, τα νέ­α λη­ξι­πρό­θε­σμα χρέ­η ε­πι­βα­ρύ­νον­ται με μη­νια­ίο τό­κο 0,7% αλ­λά και πρό­στι­μα που ξε­κι­νούν α­πό 10% για κα­θυ­στέ­ρη­ση δύ­ο μη­νών και φτά­νουν το 30% για κα­θυ­στέ­ρη­ση δύ­ο ε­τών.

6. Ι­σχυ­ρό κί­νη­τρο ε­φά­παξ ε­ξό­φλη­σης ο­φει­λών πριν γί­νουν λη­ξι­πρό­θε­σμες. Η ε­φά­παξ ε­ξό­φλη­ση φό­ρων εν­τός των αρ­χι­κών προ­θε­σμι­ών έ­χει προ­τα­θεί να συ­νο­δεύ­ε­ται α­πό αύ­ξη­ση της προ­βλε­πό­με­νης σή­με­ρα έκ­πτω­σης α­πό το 1,5% στο 5%. Με αυ­τό τον τρό­πο ε­κτι­μά­ται ό­τι χι­λιά­δες φο­ρο­λο­γού­με­νοι οι ο­ποί­οι έ­χουν α­κό­μα και σή­με­ρα την οι­κο­νο­μι­κή ε­πι­φά­νεια να πλη­ρώ­σουν ε­φά­παξ τις ο­φει­λές τους, θα έ­χουν πλέ­ον και έ­να υ­πο­λο­γί­σι­μο κί­νη­τρο να το κά­νουν.

e­u­r­o­2­d­ay.gr