Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διακόπτει κάθε λειτουργία παραγωγικής διαδικασίας στο πυρηνελαιουργείο που δραστηριοποιείται στην Βιομηχανική Περιοχή Πατρών και στο οποίο σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης έκρηξη και πυρκαγιά με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός εργαζομένου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος έλαβε άμεσα την απόφαση να μπει «λουκέτο» στη συγκεκριμένη επιχείρηση, έπειτα και από την επιτόπια αυτοψία σήμερα το πρωί, κλιμακίου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Π.Ε. Αχαΐας, παρουσία και του Γενικού Διευθυντή, λίγο μετά το ατύχημα, καθώς και από το έγγραφο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ΒΙ.ΠΕ. Πατρών, σύμφωνα με το οποίο ανακαλείται το Πιστοποιητικό Ενεργητικής Πυροπροστασίας της συγκεκριμένης εταιρίας.
Η διακοπή λειτουργίας του πυρηνελαιουργείου στη ΒΙΠΕ Πατρών του Δήμου Δυτικής Αχαΐας ισχύει από σήμερα 2 Φεβρουαρίου 2016 έως ότου διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν το ατύχημα και αποκατασταθούν πλήρως οι βλάβες που προκλήθηκαν.
Τυχόν επαναλειτουργία της εταιρίας θα γίνει μόνο εάν και εφόσον καλυφθούν τα παραπάνω και η καλή λειτουργία, κάτι το οποίο θα πρέπει να διαπιστωθεί από νέα αυτοψία της Διεύθυνσης Ανάπτυξης, ενώ πρέπει να προσκομισθεί από μέρους της εταιρίας επικαιροποιημένα μηχανολογικά σχέδια της εγκατάστασης.
«Είχαμε διαμηνύσει στους υπευθύνους πως δε θα ανεχθούμε να θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή. Σήμερα ένας συνάνθρωπός μας κινδύνευσε. Άμεσα αποφασίσαμε να βάλουμε λουκέτο μέχρι να διαπιστωθεί τι συνέβη αλλά και να ληφθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας και να μην ξαναέχουμε παρόμοια θλιβερά περιστατικά» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
«Δυστυχώς τα χέρια μας είναι ‘δεμένα’. Έχουμε παρέμβει δεκάδες φορές για τη λειτουργία των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, όμως ο νομοθέτης έχει αφήσει ανοικτό ένα ‘παράθυρο’ και πάντα βρίσκουν τους τρόπους. Για αυτό και ζητάμε από τα αρμόδια Υπουργεία να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο» επεσήμανε από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Γρ. Αλεξόπουλος.
Και κατέληξε ο κ. Αλεξόπουλος: «Το σημερινό περιστατικό θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει αν είχε τροποποιηθεί η Κ.Υ.Α. 1958/2012 (ΦΕΚ 21 Β’/13-01-2012), όπως έχουμε ζητήσει εδώ και καιρό από τον αρμόδιο Υπουργό ώστε οι αδειοδοτήσεις να μην δίνονται μόνο με τη συμπλήρωση μιας αίτησης. Με επιστολή μας εγκαίρως έχουμε προειδοποιήσει για τους κινδύνους που κρύβει η διαδικασία αδειοδότησης, αλλά ταυτοχρόνως ζητούσαμε και ζητούμε αυστηρότερους περιβαλλοντικούς όρους. Μόνο με ένα κατάλληλο και σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο, εναρμονισμένο στην ευρωπαϊκή περιβαλλοντική πολιτική θα μπορέσουν να προσανατολιστούν οι επιχειρηματίες στην κατανόηση του μεγέθους του προβλήματος ώστε να επενδύσουν στον αναγκαίο εξοπλισμό, διευκολύνοντας παράλληλα τις αρμόδιες υπηρεσίες στην διαδικασία ελέγχου και διασφαλίζοντας την ποιότητα περιβάλλοντος και διαβίωσης».