Λ. Λιάππας για κυκλοφοριακές αλλαγές σε κεντρικούς δρόμους: Η με­λέ­τη εί­ναι του «πο­δα­ριού»

Για fast track διαδικασίες όσον αφορά την μελέτη για τις κυκλοφοριακές αλλαγές σε κεντρικούς δρόμους της Καλαμάτας, έκανε λόγο στην χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ο Λεωνίδας Λιάππας, εκπρόσωπος της παράταξης ¨ΚΑΛΑΜΑΤΑ ξεκινάμε” της Μαρίας Οικονομάκου, όπου αποχώρησε πριν από τη σχετική ψηφοφορία.

Συγκεκριμένα ο κ. Λιάππας στην παρέμβασή του ανέφερε:

“Θα ή­θε­λα να εκ­φρά­σω την έν­το­νη δυ­σα­ρέ­σκειά μου για το πώς χει­ρί­ζε­ται η δη­μο­τι­κή αρ­χή τέ­τοι­α θέ­μα­τα μεί­ζο­νος ση­μα­σί­ας για την κα­θη­με­ρι­νό­τη­τα των πο­λι­τών με τό­ση ε­λα­φρό­τη­τα και ε­ξη­γού­μαι:

1/ Μας κα­λεί­τε σή­με­ρα να α­πο­φα­σί­σου­με για μια με­λέ­τη με fast track δι­α­δι­κα­σί­ες. Το θε­ω­ρώ α­πα­ρά­δε­κτο να α­πο­φα­σί­ζου­με ε­μείς για πα­ρεμ­βά­σεις οι ο­ποί­ες θα εί­ναι κα­θο­ρι­στι­κές για την κα­θη­με­ρι­νό­τη­τα των κα­τοί­κων στις πε­ρι­ο­χές αυ­τές χω­ρίς αυ­τούς. Το να α­πο­φα­σί­ζου­με χω­ρίς να έ­χου­με α­φουγ­κρα­στεί την γνώ­μη των δη­μο­τών του­λά­χι­στον των πε­ρι­ο­χών που πρό­κει­ται να γί­νουν οι πα­ρεμ­βά­σεις το θε­ω­ρώ ξε­πε­ρα­σμέ­νο και ά­σκη­ση πο­λι­τι­κής πα­λαι­άς κο­πής. Α­λή­θεια που πή­γε η πε­ρι­βό­η­τη δι­α­βού­λευ­ση που ευ­αγ­γε­λι­ζό­ταν η δη­μο­τι­κή αρ­χή; Μάλ­λον θα ή­ταν πα­ρο­δι­κή και α­πο­σκο­πού­σε μό­νο για να συν­τά­ξου­με τον φά­κε­λο για τις 100 ε­νερ­γεια­κά ου­δέ­τε­ρες πό­λεις για­τί το ε­πέ­βα­λαν οι ό­ροι για να συμ­με­τά­σχου­με σε αυ­τή τη δι­α­δι­κα­σί­α. Α­κό­μη η­χούν στα αυ­τιά μου οι βα­ρύ­γδου­ποι λό­γοι της δη­μο­τι­κής αρ­χής κα­τά την πα­ρου­σί­α­ση του εν λό­γω εγ­χει­ρή­μα­τος στο Μέ­γα­ρο Χο­ρού για α­πο­φά­σεις α­πό κά­τω προς τα πά­νω.

2/ Ε­πι­κα­λεί­σθε ό­τι δεν υ­πάρ­χει ο α­παι­τού­με­νος χρό­νος και θα χά­σου­με τις α­παι­τού­με­νες η­με­ρο­μη­νί­ες για να εν­τα­χθεί το έρ­γο. Ξε­χνά­τε μάλ­λον ό­τι έ­χε­τε δι­α­νύ­σει τη μι­σή θη­τεί­α της δη­μαρ­χον­τί­ας σας και μας α­να­φέ­ρε­τε δι­και­ο­λο­γί­ες. Κύ­ριοι σε ό­λη τη διά­ρκεια της θη­τεί­ας σας α­κού­με τις ί­δι­ες ε­πα­να­λαμ­βα­νό­με­νες δι­και­ο­λο­γί­ες. Δεν έ­χε­τε πρό­γραμ­μα, δεν δι­α­θέ­τε­τε πλά­νο δρά­σης, δεν γνω­ρί­ζε­τε που θέ­λε­τε να κα­τευ­θύ­νε­τε το κα­ρά­βι. Η πο­λι­τι­κή σας εί­ναι του πο­δα­ριού. Θυ­μά­μαι σε μια α­πό τις πρώ­τες συ­νε­δριά­σεις του Δη­μο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου τους ε­πι­κε­φα­λής των πα­ρα­τά­ξε­ων της αν­τι­πο­λί­τευ­σης να σας προ­τρέ­πουν να συν­τάξε­τε με­λέ­τες ο­λο­κλη­ρω­μέ­νες και ό­χι με fast track δι­α­δι­κα­σί­ες και να υ­πάρ­χουν σε ετοιμότητα ώ­στε σε ό­ποι­α δι­α­κή­ρυ­ξη γί­νε­ται και ται­ριά­ζουν να εν­τάσ­σον­ται. Για να γί­νει ό­μως αυ­τό πρέ­πει να υ­πάρ­χει ό­ρα­μα α­πό τη δη­μο­τι­κή αρ­χή και συ­νά­μα δι­ά­λο­γος με τους δη­μό­τες.

3/ Κα­νείς μα κα­νείς δεν φέρ­νει αν­τίρ­ρη­ση για την α­ναγ­και­ό­τη­τα ε­πεμ­βά­σε­ων στις πε­ρι­ο­χές αυ­τές ό­μως ό­χι με α­σφυ­κτι­κά χρο­νο­δι­α­γράμ­μα­τα λήψεις των αποφάσεων.

Η με­λέ­τη εί­ναι του «πο­δα­ριού» α­πλώς για να συμπεριληφθεί στο φά­κε­λο και αυ­τό φαί­νε­ται α­πό έ­να στοι­χεί­ο που πε­ρι­έ­χει: Κό­βον­ται 112 θέ­σεις στάθ­μευ­σης και δεν γί­νε­ται α­να­πλή­ρω­ση αυ­τών. Οι πε­ρισ­σό­τε­ρες θέ­σεις α­φαι­ρούν­ται α­πό την Α­ρι­στο­δή­μου, ό­που α­πό 50 τις μει­ώ­νε­τε στις 29, σχε­δόν οι μι­σές.  Δυ­σκο­λεύ­ου­με α­φάν­τα­στα α­γα­πη­τοί κύ­ριοι την ζω­ή των μό­νι­μων κα­τοί­κων, πρέ­πει να υ­πάρ­ξει μέ­ρι­μνα και γι’ αυ­τούς. Α­λή­θεια ποι­α εί­ναι τα α­πο­τε­λέ­σμα­τα της ε­πι­τρο­πής για δι­ε­ρεύ­νη­ση θέ­σε­ων στάθ­μευ­σης; Α­λή­θεια τι γί­νε­ται με το μι­κρό παρ­κινγκ του Νέ­δον­τα που προ­ο­ρι­ζό­ταν για τους μό­νι­μους κα­τοί­κους της πε­ρι­ο­χής και πο­τέ δεν έ­γι­νε. Θα δο­θούν κάρ­τες για δω­ρε­άν θέ­σεις παρ­κινγκ στους κα­τοί­κους των πε­ρι­ο­χών; κα­θώς και που θα χω­ρο­θε­τη­θούν.

Τέ­λος προ­τεί­νω να συμπεριληφθεί στη με­λέ­τη η το­πο­θέ­τη­ση αυ­τό­μα­των μπα­ρών ε­σό­δου και ε­ξό­δου στο μι­κρό πάρκινγκ του Νέ­δον­τα, οι ο­ποί­ες θα α­νοί­γουν μό­νο με την κάρ­τα που θα δι­α­θέ­τουν οι μό­νι­μοι κά­τοι­κοι και να προ­βεί­τε στην μί­σθω­ση των οι­κο­πέ­δων που υ­πάρ­χουν στο κέν­τρο ώ­στε να αμ­βλύ­νου­με το πρό­βλη­μα της ε­ξεύ­ρε­σης παρ­κινγκ.

Ε­φόσον αποφασίσατε να μην α­να­βάλ­λε­τε την λή­ψη α­πό­φα­σης ε­μείς ως πα­ρά­τα­ξη θα α­πο­χω­ρή­σου­με προ της ψη­φο­φο­ρί­ας”.