Διμέτωπο αγώνα, με τελική κατάληξη τις εθνικές κάλπες που προεξοφλούνται λόγω του βαθέος διχασμού στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, δίνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, με στόχο αφενός την ανασυγκρότηση – διεύρυνση της απήχησης του γαλάζιου κομματικού μηχανισμού, αφετέρου τη σταδιακή μείωση της δημοσκοπικής κυριαρχίας του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα.
«Ο κ. Τσίπρας είναι συμπαθής, και σε εμάς είναι συμπαθής» επεσήμανε, προ ημερών, ο κ. Μεϊμαράκης σε συνέντευξή του, προκαλώντας έκπληξη σε πολλούς. Ο στόχος, βέβαια, δεν ήταν άλλος από το να επιδιωχθεί η διάκριση μεταξύ συμπάθειας και πολιτικής αποτελεσματικότητας, μεταξύ θετικής προσωπικής εικόνας του πρωθυπουργού και των πολιτικών ευθυνών που τον βαρύνουν για τις εξελίξεις. Η προσπάθεια δεν είναι εύκολη καθώς ο κ. Τσίπρας, παρά τη φθορά του, παραμένει το «νέο» ενώ, αντιθέτως, ο κ. Μεϊμαράκης είναι, ομολογουμένως, «παλαιά καραβάνα» στο πολιτικό σκηνικό. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., ωστόσο, επιχειρεί να αντεπεξέλθει σε αυτή την πραγματικότητα, αφενός επιχειρώντας να ανοίξει μία νέα σελίδα για τη Νέα Δημοκρατία, αφετέρου επιχειρώντας να ακυρώσει τα «νέα» του κ. Τσίπρα ως οπισθοδρομικά ενίοτε, δε, και επικίνδυνα.
Ακούγοντας τον νέο πρόεδρο του κόμματος να τοποθετεί τη Ν.Δ. στο μεταρρυθμιστικό και κοινωνικό κέντρο, να υιοθετεί χαμηλούς τόνους έναντι του πρωθυπουργού αλλά και να προχωρά σε κινήσεις με συμβολισμό, όπως το σενάριο επιστροφής στη Ρηγίλλης, πολλοί έσπευσαν να κάνουν λόγο για προσπάθεια «αποσαμαροποίησης» της Ν.Δ. και επιστροφής της στην καραμανλική κοίτη του «μεσαίου χώρου».
Ωστόσο, συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη, αν και δεν αρνούνται προφανώς τη νέα πορεία, σημειώνουν ότι οι πρωτοβουλίες δεν στρέφονται έναντι οιουδήποτε, πολλώ δε μάλλον του προκατόχου του κ. Μεϊμαράκη, αλλά συνιστούν αλλαγή σελίδας μετά μία περίοδο έντονης, και κυβερνητικής, δοκιμασίας για το κόμμα.
Ο κ. Μεϊμαράκης θα επιμείνει στη γραμμή της παροχής στήριξης με σκοπό τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας και, συνεπώς, της διευκόλυνσης προς τον κ. Τσίπρα για να υπογράψει τη συμφωνία. Προς τούτο απορρίπτει, όπως και η πλειοψηφία ακόμη των βουλευτών, τις πιο επιθετικές προς την κυβέρνηση προσεγγίσεις στελεχών όπως οι Κυρ. Μητσοτάκης, Μ. Βορίδης και Αδ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι σε μία περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάζεται μεταξύ «δραχμιστών» και «ευρωπαϊστών» η Ν.Δ. δεν μπορεί παρά να εμφανιστεί συντεταγμένη στον ευρωπαϊκό στόχο.
Παρά το γεγονός ότι οι δύο πρώτοι σήκωσαν το κύριο βάρος της αντιπαράθεσης με τον κ. Μεϊμαράκη, πριν από την Πολιτική Επιτροπή της 24ης Ιουλίου, κάτι που έδωσε τροφή σε σενάρια αλλαγών στο κόμμα, ο κ. Μεϊμαράκης δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να ανοίξει μέτωπα. Μάλλον, το αντίθετο. Ετσι, παρά τις κάποιες εισηγήσεις που δέχτηκε, δεν κρίνει ότι θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ή των τομεαρχών του κόμματος αλλά, προφανώς, ο ίδιος θα επιδιώξει την ενεργή κομματική εμπλοκή στελεχών που, μέχρι πρότινος, βρίσκονται εκτός των κέντρων λήψης των αποφάσεων. «Το μόνον που μπορεί να προσφέρει ο Μεϊμαράκης είναι να ζητήσει τη βοήθεια όλων», σημειώνει στενός συνομιλητής του, περιγράφοντας έτσι τη διάθεση κινητοποίησης όλων των δυνάμεων της παράταξης. Για την ομάδα περί τον κ. Μεϊμαράκη (Σ. Κορομάντζος, Ν. Καραχάλιος, Γ. Χατζής, Π. Καλλίρης αλλά και ο βουλευτής Κ. Τασούλας με τον οποίο είχαν κοινή θητεία στο υπ. Αμυνας) βασικός στόχος της Ν.Δ. στην πορεία προς τις κάλπες είναι να εκφράσει το μεγαλύτερο δυνατό μέρος από το 39% των πολιτών που ψήφισαν «ναι» στο δημοψήφισμα.
Οι «επιστροφές»
Το πρόβλημα με το προσκλητήριο του κ. Μεϊμαράκη είναι ότι μεταξύ αυτών που θέλουν να επιστρέψουν περιλαμβάνονται και κάποιοι που… δεν τους θέλουν να επιστρέψουν. Στα Μέσα καταγράφηκαν, σε λίγα 24ωρα, οι διαθέσεις των κ. Γ. Βουλγαράκη και Παν. Ψωμιάδη αλλά και άλλων στελεχών, όπως ο κ. Χρ. Ζώης.
Η διαδικτυακή ανακοίνωση του κ. Γ. Βουλγαράκη ότι ανταποκρινόμενος στο προσκλητήριο θέτει εαυτόν ως στρατιώτη στην υπηρεσία της παράταξης, προκάλεσε συζητήσεις. Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε συνάντηση των κ. Μεϊμαράκη και Βουλγαράκη, στο γραφείο του πρώτου στη Βουλή, μόνον όμως επειδή οι δύο συναντήθηκαν… τυχαία στο ΑΤΜ του Κοινοβουλίου. Ως προς τα της επιστροφής, στενοί συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη σημείωναν ότι «όσοι θέλουν ας εγγραφούν στις λίστες μελών που ανοίγουν την 1η Σεπτεμβρίου, ως μέλη και όχι ως ντίβες. Ο Μεϊμαράκης θα εγγραφεί πρώτος».
Ως γενική αρχή, δε, τόσο για τις επιστροφές όσο και για την επιδιωκόμενη διεύρυνση του κόμματος θέτουν το «εκάς οι βέβηλοι», δηλαδή να μείνουν μακριά στελέχη που φέρουν αρνητικό φορτίο και έχουν κριθεί από την κοινωνία. Η πραγματικότητα είναι, βέβαια, ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. συνομιλεί με πολλούς διά ζώσης ή τηλεφωνικώς. Από τα περισσότερα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και των οργάνων του κόμματος μέχρι, προφανώς, τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά και από βουλευτές, όπως οι Ευρ. Στυλιανίδης, μέχρι πρώην όπως τον κ. Ευ. Αντώναρο (σ.σ. που, παρεμπιπτόντως, έριξε ως γερμανομαθής μία ματιά και στη συνέντευξη του κ. Μεϊμαράκη στο γερμανικό Focus) ή την κ. Μαριέττα Γιαννάκου, με την οποία συμφωνήθηκε να υπάρξει συνάντηση τις λίγες επόμενες ημέρες.
Υπάρχει χώρος για όλες τις «φωνές»
Επανήλθε με ένταση στο προσκήνιο η συζήτηση για το ιδεολογικό στίγμα της Ν.Δ., μετά τη στροφή του κ. Ευ. Μεϊμαράκη προς τον «μεσαίο χώρο», τη στρατηγική Καραμανλή που στηλιτεύτηκε από αρκετά στελέχη της ηγετικής ομάδας μετά το 2009. Συνεργάτες του κ. Αντ. Σαμαρά αποφεύγουν κάθε σχόλιο που θα μπορούσε να θεωρηθεί υπονόμευση, ενώ ο τέως πρωθυπουργός παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και επικοινωνεί απευθείας με κομματικά στελέχη, προτείνοντας τρόπους διαχείρισης.
Στο εσωτερικό του κόμματος, πάλι, είναι σαφής η προσπάθεια των κ. Βορίδη και Γεωργιάδη να προσωποποιήσουν τη «δεξιά πλατφόρμα», με δηλώσεις περί «δεξιάς». Συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη υπογραμμίζουν πως η προσπάθεια να εκφραστεί το φιλοευρωπαϊκό μέτωπο απαιτεί κεντρικό, μεταρρυθμιστικό πρόταγμα και κεντρώα προσέγγιση. «Δεν πρέπει να εξαλειφθούν οι υπόλοιπες φωνές, διότι ενισχύουν την πολυσυλλεκτικότητά μας, αλλά δεν μπορούν να είναι οι μόνες ή οι κυρίαρχες στο κόμμα» προσθέτουν. Ο κ. Μεϊμαράκης προτίθεται να επαναβεβαιώσει το στίγμα της Ν.Δ. στην ιδεολογική προσυνδιάσκεψη της Θεσσαλονίκης, στις 4 Οκτωβρίου, με την προσπάθεια που καταβάλλεται να έχει ως στόχο η εκδήλωση αυτή να έχει λίγο από τον συμβολισμό των συνεδρίων της Χαλκιδικής, τη διετία 1977-1979.
kathimerini.gr