Μήνυμα Άγγελου Χρονά για την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο Παιδικής Ηλικίας

Το μήνυμα της φετινής εκστρατείας για την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο Παιδικής Ηλικίας, που τιμάται στις 15 Φεβρουαρίου, είναι “Η καλύτερη επιβίωση είναι εφικτή”.

Κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο περίπου 400.000 παιδιά διαγιγνώσκονται με καρκίνο. Στην Ελλάδα, οι ετήσιες νέες διαγνώσεις υπολογίζονται στις 300-350, με συχνότερες μορφές τις αιματολογικές κακοήθειες και τους όγκους εγκεφάλου.

Στόχος όλων είναι να ανέβει το ποσοστό επιβίωσης των παιδιών με καρκίνο.

Εκ των προϋποθέσεων για αυτό είναι η έγκαιρη και ακριβής διάγνωση , η παροχή αποτελεσματικής θεραπείας, η  παρηγορική φροντίδα καθώς και η υποστήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος των ασθενών, το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει μία πολύ δύσκολη κατάσταση, που εκτός από την οικονομική επιβάρυνση έχει και ψυχολογική επιβάρυνση.

Το αισιόδοξο μήνυμα με αφορμή την σημερινή μέρα είναι ότι η Ιατρική Επιστήμη ανακαλύπτει νέες θεραπείες που  βοηθούν σε ένα αρκετό ποσοστό να υπάρχει πλήρης ίαση των παιδιών που νοσούν.

Θέλω, ως Ιατρός αλλά και ως Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Πρόνοιας Πελοποννήσου, να εκφράσω την συμπαράστασή μου σε όλες τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν αυτή τη δοκιμασία  και να τους πω πως πρέπει να είναι βάσει και όλων των παραπάνω που ανέφερα αισιόδοξοι και να μην λυγίζουν γιατί με αυτόν τον τρόπο στηρίζουν το μικρό τους ήρωα  που νοσεί.