Η 27η Σεπτεμβρίου έχει καθοριστεί διεθνώς ως Παγκόσμια ημέρα τουρισμού. Η ανάγκη των ανθρώπων να μετακινούνται για αναψυχή, εμπειρίες και γνώσεις, όπως και η έμφαση των οικονομιών παγκοσμίως στη στήριξη του τουρισμού, αναδεικνύει τη μεγάλη δυναμική και μεγάλη οικονομική επιρροή του .
Όσο σπουδαίο προϊόν είναι ο τουρισμός και ενισχυτικός των οικονομιών, άλλο τόσο είναι και ευάλωτος και επιρρεπής σε προβλήματα, σε τάσεις, σε διεθνείς εξελίξεις, φυσικά φαινόμενα κ.α. πολλά.
Οι Χώρες και οι Περιφέρειες που επενδύουν μονόπλευρα στον τουρισμό είτε βγαίνουν πολλαπλά κερδισμένες όταν υπάρχει διεθνής ηρεμία και δεν υπάρχουν έκτακτα γεγονότα, είτε βγαίνουν λαβωμένες και γονατίζουν οικονομικά όταν εμφανιστεί ένα πρόβλημα.
Ως σώφρονα επιλογή ανάπτυξης, αναφέρεται η μέση οδός. Τουρισμός, αλλά συγχρόνως και αγροτική ανάπτυξη, κτηνοτροφία, τριτογενής τομέας, μεταποίηση, εξαγωγές κλπ.
Η πολιτική ηγεσία του Τουρισμού, αναφέρθηκε σήμερα, την Παγκόσμια Ημέρα του Τουρισμού, στον «Τουρισμό και στην Αγροτική Ανάπτυξη». Τομείς που πρέπει πάντα να συνδέονται , διότι ο ένας τροφοδοτεί τον άλλον και ενισχύεται η υπεραξία μέσω της ποιότητας των αγροτικών μας προϊόντων και του τουρισμού μας.
Η ανάκτηση του χαμένου εδάφους, θεωρήθηκε σημαντική για την πολιτική μας ηγεσία κάτι πολύ σωστό και ελπιδοφόρο. Ακούσαμε για ποιοτική αναβάθμιση συνολικά του τουριστικού προϊόντος, για καλλιέργεια νέων μορφών τουρισμού, για ίδρυση τουριστικών εγκαταστάσεων με προδιαγραφές αειφορίας και προστασίας του περιβάλλοντος και για ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Οι Περιφέρειες της Χώρας όμως που έχουν την ευθύνη χάραξης της τουριστικής στρατηγικής των Περιφερειών τους, άραγε μπορούν να ακολουθήσουν;
Ως αρνητικό παράδειγμα αναφέρω την πρωτοφανή αφωνία και έλλειψη πρωτοβουλιών της άλλοτε τουριστικά αναπτυσσόμενης Πελοποννήσου , που δυστυχώς αποτελεί πλέον αρνητικό παράδειγμα στο σύνολο της Χώρας κάτι που θα πρέπει να ενεργοποιήσει το αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού και να αναληφθούν πρωτοβουλίες προκειμένου να διασωθεί η Πελοπόννησος. τουριστικά
Με αναχρονιστικές πρωτοβουλίες, με βήματα σημειωτόν, με έλλειψη στόχευσης και σχεδιασμού , με εγκατάλειψη λόγω ιδεοληψιών σπουδαίων σχεδιασμών και πρωτοβουλιών όπως π.χ. η συμφωνία με το Φόρουμ της Λουκέρνης , η συνεργασία με την Ομοσπονδία DRV, η οποία λόγω των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών μπορούσε να τροποποιηθεί κ.α., βλέπουμε δυστυχώς πως ο τόπος οδεύει προς τα πίσω και η Πελοπόννησος έγινε απλός θεατής των εξελίξεων ,κάτι που οδηγεί σε μαρασμό τη σπουδαία τουριστική της προοπτική.
Εύχομαι το νέο έτος το 2021, να έχει γίνει κατανοητή η ανάγκη συμπόρευσης δυνάμεων, η ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών, η εισδοχή στην πολιτική μας για τον τουρισμό της καινοτομίας και των έξυπνων δράσεων και η χρησιμοποίηση όλων των πλεονεκτημάτων που μας έχει χαρίσει απλόχερα ο πανέμορφος και προνομιούχος Μοριάς. Ελπίζω να βαδίσουμε όπως αρμόζει στην Πελοπόννησο και όχι να αφήσουμε εντελώς στην τύχη την ανάπτυξή μας και να επαιρόμαστε μάλιστα, καίτοι δεν κουνήσαμε κυριολεκτικά το δαχτυλάκι μας την κρίσιμη ώρα για κάποια ήσσονος σημασίας αποτελέσματα.
Η Αντωνία Μπούζα είναι περιφερειακή σύμβουλος – υπεύθυνη Μεσσηνίας του συνδυασμού «Νέας Πελοποννήσου» – πρώην Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας.