Στο ζήτημα της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας επανήλθε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, αναδεικνύοντας τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια προκειμένου να υπάρξει μια ολοκληρωμένη και πλήρης διαβούλευση. Με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, ο κ. Μαντάς αναφέρεται στην κομβική ημερομηνία της 1ης Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία έχει προγραμματισθεί να συζητηθεί στο ΣτΕ η προσφυγή του ΣΥΜΕΠΟΠ κατά της απόφασης Αποστόλου.
Ο βουλευτής στην επιστολή του για άλλη μια φορά τονίζει τον αμφιλεγόμενο και προβληματικό χαρακτήρα της απόφασης του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Β. Αποστόλου, «με την οποία ο όρος “Καλαμάτα” καταχωρίστηκε ως συνώνυμος της ποικιλίας Καλαμών, κατά παράβαση των σχετικών ευρωπαϊκών κανονισμών». Όπως σημειώνει ο κ. Μαντάς, «με την κίνηση αυτή ο όρος “Καλαμάτα”, αν και μέχρι τότε αποκλειστικά συνδεδεμένος με τα προϊόντα ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας, έχασε τη μοναδικότητά του και κάθε προϊόν επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Καλαμών, ανεξάρτητα από τον τόπο στον οποίο παράγεται, εντός ή εκτός Ελλάδας, ουσιαστικά εξισώθηκε στα μάτια των καταναλωτών με τα προϊόντα ΠΟΠ».
Επίσης ο βουλευτής Μεσσηνίας ενημερώνει εκ νέου τον υπουργό για τις θέσεις του, στη βάση ότι «κάθε παραγωγός πρέπει να αμείβεται ικανοποιητικά για το ποιοτικό προϊόν που παράγει». Σύμφωνα με τον κ. Μαντά θα πρέπει να υπάρξει καθολική προστασία της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας και κατάργηση της απόφασης Αποστόλου, εκσυγχρονισμός των προδιαγραφών του ΠΟΠ, επέκταση της ζώνης ΠΟΠ στους όμορους νομούς και δημιουργία μιας νέας ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) για κάθε ελληνική ελιά Καλαμών.
Ο βουλευτής ακόμα αναφέρεται στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο στις αρχές Απριλίου, παρουσία των βουλευτών Μεσσηνίας, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, του Δήμαρχου Καλαμάτας και του προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας. Όπως σημειώνει ο κ. Μαντάς, η σύσκεψη εκείνη «είχε ολοκληρωθεί με τη δέσμευση από την πλευρά του υπουργείου να καταρτισθεί μια νέα πρόταση, με την οποία να αντιμετωπίζονται όλα τα ανοικτά ζητήματα αναφορικά με την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και στη συνέχεια να υπάρξει διαβούλευση, ώστε να καταρτισθεί μια ενιαία εθνική γραμμή». Δεδομένου ότι μέχρι στιγμής το υπουργείο δεν έχει καταθέσει την πρότασή του, κατά τον κ. Μαντά τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον πολύ στενά, με αποτέλεσμα να έχει μείνει ελάχιστος χρόνος για να πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένη συζήτηση και διαβούλευση.
Ο κ. Μαντάς κλείνει την επιστολή του ζητώντας να ενημερωθεί «αναφορικά με τη στάση που σκοπεύει να τηρήσει το υπουργείο, καθώς και τις κινήσεις που προγραμματίζονται προκειμένου να επιλυθεί το ιδιαίτερα σοβαρό αυτό ζήτημα, προς όφελος της χώρας και των παραγωγών της».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:
Αθήνα, 19 Μαΐου 2021
Προς: | Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιο Λιβανό
|
|
Κοιν: | Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ιωάννη Οικονόμου
|
Θέμα: «Ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας»
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Όπως γνωρίζετε, η ανάγκη για την πλήρη και καθολική προστασία της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και πιο φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν πολλές τοπικές κοινωνίες στις οποίες παράγονται και τυποποιούνται προϊόντα της ποικιλίας ελιάς Καλαμών.
Όπως επίσης γνωρίζετε, τόσο στη Μεσσηνία όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας, μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί από την αμφιλεγόμενη και προβληματική απόφαση 331/20735 (ΦΕΚ 648/Β/26.2.2018) του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κ. Β. Αποστόλου, με την οποία αναθεωρήθηκε ο Εθνικός Κατάλογος Ποικιλιών και ο όρος “Καλαμάτα” καταχωρίστηκε ως συνώνυμος της ποικιλίας Καλαμών, κατά παράβαση των σχετικών ευρωπαϊκών κανονισμών. Με την κίνηση αυτή ο όρος “Καλαμάτα”, αν και μέχρι τότε αποκλειστικά συνδεδεμένος με τα προϊόντα ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας, έχασε τη μοναδικότητά του και κάθε προϊόν επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Καλαμών, ανεξάρτητα από τον τόπο στον οποίο παράγεται, εντός ή εκτός Ελλάδας, ουσιαστικά εξισώθηκε στα μάτια των καταναλωτών με τα προϊόντα ΠΟΠ.
Στις αρχές Απριλίου του τρέχοντος έτους και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας, είχε συγκληθεί σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τη συμμετοχή των βουλευτών Μεσσηνίας, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, του Δήμαρχου Καλαμάτας και του προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας. Η συγκεκριμένη σύσκεψη μάλιστα είχε πραγματοποιηθεί στον απόηχο των εξωδίκων που είχε αποστείλει εκείνες τις ημέρες η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών – Τυποποιητών και Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΜΕΤΕ) προς τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και τοπικών εφημερίδων και δημοσιογράφων της Μεσσηνίας, για τις δημόσιες τοποθετήσεις τους υπέρ της ανάγκης για προστασία της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας, αλλά και της εκδίκασης της προσφυγής στο ΣτΕ του ΣΥΜΕΠΟΠ κατά της απόφασης Αποστόλου, η οποία όμως έλαβε τότε νέα αναβολή.
Όπως σας είχα ενημερώσει, μοναδικός μου γνώμονας είναι η προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί ώστε κάθε παραγωγός να αμείβεται ικανοποιητικά για το ποιοτικό προϊόν που παράγει. Σε αυτό το πλαίσιο σας κατέθεσα τις θέσεις μου οι οποίες συνοψίζονται στα εξής:
- Καθολική και πλήρης προστασία της ΠΟΠ “Ελιάς Καλαμάτας”, με παράλληλη προάσπιση της ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας, η οποία προϋποθέτει την κατάργηση της υπουργικής απόφασης Απόστολου.
- Εκσυγχρονισμός των προδιαγραφών της ΠΟΠ “Ελιάς Καλαμάτας”, ο οποίος επιτρέπει στο προϊόν να γίνει περισσότερο ελκυστικό και στηρίζει την αύξηση της παραγωγής και τις εξαγωγές.
- Επέκταση της ζώνης ΠΟΠ στους όμορους νομούς Λακωνίας, νότιας Αρκαδίας και νότιας Ηλείας, οι οποίοι συνδυάζουν κοινά κλιματολογικά και γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά.
- Δημιουργία μιας νέας ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) με την ονομασία “Ελιά Καλαμών”, προκειμένου να προστατευθεί κάθε ελληνική ελιά Καλαμών, σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας και αν παράγεται και με σεβασμό στη νομιμότητα και τους κανονισμούς γεωγραφικών ενδείξεων που εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η σύσκεψη εκείνη είχε ολοκληρωθεί με τη δέσμευση από την πλευρά του υπουργείου να καταρτισθεί μια νέα πρόταση, με την οποία να αντιμετωπίζονται όλα τα ανοικτά ζητήματα αναφορικά με την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας. Πρόθεση του υπουργείου ήταν επίσης να υπάρξει στη συνέχεια διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στη βάση της νέας πρότασης, ούτως ώστε να καταρτισθεί μια ενιαία εθνική γραμμή που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Εκείνες τις ημέρες μάλιστα είχαν πραγματοποιηθεί και σχετικές δημόσιες δηλώσεις σε τοπικά μέσα, σύμφωνα με τις οποίες το υπουργείο σκόπευε να καταθέσει τη συμβιβαστική αυτή πρόταση πριν από την εκδίκαση της προσφυγής στο ΣτΕ.
Δεδομένου ότι η εκδίκαση της προσφυγής του ΣΥΜΕΠΟΠ κατά της απόφασης Αποστόλου έχει ορισθεί για την 1η Ιουνίου 2021, είναι γεγονός ότι απομένουν πλέον ελάχιστες ημέρες προκειμένου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να καταθέσει τις προτάσεις του σχετικά με την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας. Επιπλέον είναι σαφές ότι ακόμα και αν υπήρχε άμεσα δημοσιοποίηση της υπουργικής πρότασης, θα έμενε ελάχιστος χρόνος για να συζητηθούν οι παράμετροι και οι πτυχές της, όπως και να κατατεθούν τυχόν αντιρρήσεις ή αντιπροτάσεις και γενικά να πραγματοποιηθεί η σχετική διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με μια σχετική χρονική άνεση.
Με δεδομένο λοιπόν ότι πλέον τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα και με τόσο σύνθετες και ποικίλες προεκτάσεις, παρακαλώ όπως με ενημερώσετε αναφορικά με τη στάση που σκοπεύει να τηρήσει το υπουργείο σας, καθώς και τις κινήσεις που προγραμματίζονται προκειμένου να επιλυθεί το ιδιαίτερα σοβαρό αυτό ζήτημα, προς όφελος της χώρας και των παραγωγών της.