Γράφει ο Βασίλης Κοσμόπουλος
Είναι γνωστό ότι η Μαραθόλακκα επελέγη σαν βραχυπρόθεσμη λύση για την εναπόθεση των απορριμμάτων της πόλης μας το 2003 όταν τα απορρίμματα σχημάτιζαν βουνά στους δρόμους της πόλης μετά από τη δικαστική απαγόρευση της χρήσης της ΜΟΛΑΚ λόγω των προβλημάτων που παρουσίαζε στη λειτουργία της και της απίστευτης ρύπανσης από την εναπόθεση απορριμμάτων στον περιβάλλοντα αυτής χώρο. Η χρησιμοποίησή της ως χώρος μεταφοράς του συνόλου των απορριμμάτων της πόλης έγινε μόνιμη όταν ο προηγούμενος Δήμαρχος ,δέσμιος των προεκλογικών του δεσμεύσεων, αποφάσισε να μην επαναλειτουργήσει τη ΜΟΛΑΚ παρά το γεγονός ότι αφ’ ενός είχαν δαπανηθεί χρήματα για την αποκατάσταση των βλαβών της και του περιβάλλοντος αυτής χώρου και αφ’ ετέρου είχε αρχίσει η έναρξη της ανακύκλωσης και η λειτουργία του ΚΔΑΥ.
Έκτοτε στη Μαραθόλακκα με τον πολλαπλασιασμό του αρχικά νοικιασμένου χώρου, με παραχώρηση δασικής εκτάσεως από το δασαρχείο και με πρόσθετες ενοικιάσεις ιδιωτικών εδαφών, εξακολουθεί να μεταφέρεται το σύνολο των απορριμμάτων του Δήμου που δεν πηγαίνουν για ανακύκλωση αλλά και το υπόλειμμα από τη διαλογή αυτών που ανακυκλώνονται στο ΚΔΑΥ. Μετά από πολλές προσπάθειες διαχείρισης των απορριμμάτων με πειραματικές κοστοβόρες προσπάθειες, για το ατελέσφορο των οποίων είχε πάντως έγκαιρα προειδοποιήσει η αντιπολίτευση, αλλά και την αποκατάσταση από την περιφέρεια του πρώτου νοικιασμένου τμήματος, φτάσαμε σήμερα στη διαχείριση των απορριμμάτων από την εταιρεία «ΗΛΕΚΤΩΡ». Συγκεκριμένα στη Μαραθόλακκα φτάνουν καθημερινά 70 τόνοι απορριμμάτων εκ των οποίων το 7,5% περίπου πηγαίνει για ανακύκλωση (είναι τα ανακυκλώσιμα υλικά που συλλέγονται από τους γκρι κάδους) ενώ το υπόλοιπο ποσοστό παραμένει στο χώρο είτε με τη μορφή κόμποστ ελεγχόμενης ποιότητας (35%) είτε με τη μορφή δεματοποιημένου υπολείμματος (57,50%) με την όλη διαχείριση να στοιχίζει 150.000,00 ευρώ το μήνα.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ και ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ
- Η με α/α 8/2017 Μελέτη Λειτουργία κινητής μονάδας επεξεργασίας Α.Σ.Α. στο άρθρο 4 όσον αφορά το κόμποστ αναφέρει ότι: ‘Το τελικό προϊόν αφού ελεγχθεί ως προς τις παραμέτρους (φυσικές, χημικές, βιολογικές) θα χαρακτηρίζεται και θα διατίθεται στο Δήμο. Το κόμποστ θα αποθηκεύεται προσωρινά στον χώρο αποθήκευσης του κόμποστ αφού σκεπαστεί με κατάλληλη μεμβράνη.’ Επομένως εάν το παραχθέν μέχρι σήμερα κόμποστ έχει τις σωστές παραμέτρους γιατί δεν χρησιμοποιείται ως βελτιωτικό εδάφους ? Εάν πάλι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν τέτοιο γιατί ο εργολάβος λαμβάνει το σύνολο της αμοιβής του αφού δεν τηρεί τα προβλεπόμενα στη μελέτη ?
- Στην ίδια μελέτη στο άρθρο 8 αναφέρει ότι : ‘Η περιτύλιξη (του υπολείμματος) θα γίνεται με τέτοιο τρόπο και τόσες φορές ώστε να εξασφαλίζει την αδιαβροχοποίηση του περιεχομένου του δέματος, την προστασία από υπεριώδη ακτινοβολία UV και την αποφυγή διαρροής υγρών από το εσωτερικό του δέματος….Η μεμβράνη επικάλυψης θα είναι κατασκευασμένη από τέτοιο υλικό , με ιδιότητες και διαστάσεις τέτοιες που επιτρέπουν τη μέγιστη δυνατή αποθήκευση του δέματος, διατηρώντας στεγανές συνθήκες στο εσωτερικό του δέματος, διατηρώντας στεγανές συνθήκες στο εσωτερικό του δέματος (αποτροπή εισαγωγής ατμοσφαιρικού αέρα, υγρασίας και βροχής). Έχοντας επισκεφθεί πρόσφατα το χώρο και έχοντας δει τα σχισμένα δέματα (δεν είναι δυνατόν να έχουν σχιστεί όλα από τα αγριογούρουνα !!!!) κρατάμε σοβαρές επιφυλάξεις κατά πόσο τηρούνται οι πιο πάνω προδιαγραφές.
- Γιατί ο Προηγούμενος προϊστάμενος της Δ/νσης Διαχείρισης Απορριμμάτων & Οχημάτων με την ιδιότητα του επόπτη της εκτέλεσης της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία αισθανόταν την ανάγκη σε κάθε έγγραφό του που πιστοποιούσε την ποσότητα των προς επεξεργασία απορριμμάτων να αναφέρει ότι: ‘Όσον αφορά τέλος στο εκτελεσθέν αντικείμενο του (αναφέρεται ο μήνας) ,παραμένει η διαπίστωση ότι η ανάδοχος εταιρεία «ΗΛΕΚΤΩΡ» συνεχίζει την καλή πρακτική της, εκπληρώνοντας τις προβλεπόμενες συμβατικές της υποχρεώσεις ανεξάρτητα από τις όποιες, υφιστάμενες ακόμα, αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της ισχύουσας ΑΕΠΟ, για τις οποίες έχουν δοθεί , στην υπηρεσία μας , οι σχετικές εντολές που προβλέπονται από το άρθρο 32 του Ν. 3584/2007 ενώ, παράλληλα, καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες, από το δήμο, για τη διόρθωση των αποκλίσεων αυτών όπως προαναφέρθηκε’? Δεν είναι αυτό μία ξεκάθαρη ομολογία για τη μη τήρηση των αναγκαίων περιβαλλοντικών όρων ?
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Οι ευθύνες για τη λειτουργία της Μαραθόλακκας βαρύνουν κυρίως την πολιτεία και δευτερευόντως τον προηγούμενο δήμαρχο ο οποίος δεν μπόρεσε , υπονομεύοντας τη λειτουργία της ΜΟΛΑΚ, επί 13 χρόνια να δώσει λύση στο φλέγον αυτό ζήτημα. Ευθύνες όμως έχει και ο κος Δήμαρχος για τη λειτουργία της χωρίς την τήρηση των αναγκαίων περιβαλλοντικών όρων καθώς ήταν για 8 ολόκληρα χρόνια ο πολιτικός που είχε την ευθύνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου.
Σήμερα οφείλουμε να πούμε την αλήθεια στους συνδημότες μας και να αναρωτηθούμε : Υπάρχει άμεσα άλλος βραχυπρόθεσμος τρόπος για τη διαχείριση των απορριμμάτων χωρίς τη χρήση της Μαραθόλακκας ? Δυστυχώς η απάντηση είναι αρνητική .Οφείλουμε κατά συνέπεια να καταθέσουμε προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία της μέχρι τη στιγμή της κεντρικής διαχείρισης από την περιφέρεια. Κατά συνέπεια :
- Οφείλει άμεσα το τμήμα το οποίο έχει αποκατασταθεί να επισκευασθεί στα σημεία που έχει φύγει η επικάλυψη από χώμα και έχουν εμφανιστεί οι εσωτερικές μεμβράνες.
- Δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθούν νέα δέματα στο τμήμα αυτό διότι ο κίνδυνος κατάρρευσής του είναι μεγάλος και τότε οι συνέπειες θα είναι τραγικές.
- Δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθούν δέματα στον μέχρι σήμερα παραχωρηθέντα χώρο από το δασαρχείο , πάνω από το σημείο που γίνεται η επεξεργασία των απορριμμάτων , διότι ευρισκόμενα στην κορυφή της χαράδρας θα είναι απροστάτευτα από την ένταση των καιρικών φαινομένων.
- Πρέπει να τηρούνται στο ακέραιο οι Περιβαλλοντικοί Όροι που έχουν επιβληθεί και η λειτουργία της κινητής μονάδας επεξεργασίας να γίνεται σύμφωνα με τους όρους και τις προδιαγραφές που περιλαμβάνονται στην αντίστοιχη μελέτη παράγοντας ποιοτικό κόμποστ και δέματα με σωστή περιτύλιξη.
- Να κατασκευασθεί περιμετρικά του χώρου εναπόθεσης των δεμάτων αποστραγγιστικό κανάλι , επενδεδυμένο με σκυρόδεμα για τη συλλογή των στραγγιδίων αλλά και αναμείξεών τους με τα βρόχινα νερά. . Την παρατήρηση άλλωστε αυτή έχει κάνει εδώ και η επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν επισκέφθηκε την περιοχή.
- Να υπάρξει τώρα η έγγραφη δέσμευση της περιφέρειας ότι θα απομακρυνθούν τα σωρευμένα δέματα όποιο και να είναι το κόστος το οποίο βέβαια οφείλει να αναλάβει αυτή. Διαφορετικά επειδή τα σχισμένα δέματα δεν είναι δυνατόν να μείνουν εκτεθειμένα στα καιρικά φαινόμενα και αυτό το χειμώνα, να γίνει αναγκαστική απαλλοτρίωση του χώρου και αποκατάστασή του άμεσα.
- Το υπάρχον σήμερα κόμποστ να μεταφερθεί στα ανενεργά λατομεία του δήμου τα οποία χρειάζονται αποκατάσταση ελευθερώνοντας σημαντικό χώρο στην περιοχή.
- Ο δήμος από την πλευρά του να ξεκινήσει νέα καμπάνια για την ανάγκη της ανακύκλωσης , με διαχωρισμό των υλικών στην πηγή, με στόχο τη μείωση των απορριμμάτων που θα πηγαίνουν στη Μαραθόλακκα, διότι η αύξηση των υλικών που ανακυκλώνονται σε σχέση με την περίοδο έναρξης της ανακύκλωσης είναι πολύ μικρή .
Η πληγή της Μαραθόλακκας πρέπει να σταματήσει το συντομότερο και να επουλωθεί σύμφωνα με τις καλύτερες και αυστηρότερες περιβαλλοντικές προδιαγραφές καθώς όπως έλεγε ο Αλέξης Δαμιανός «Ακούω το αχολογητό των δασών , που φέρνει με ελαφριά σκόνη τον θρήνο του κονιορτοποιημένου ρητού : ‘Το κατά φύσιν ζην εστί κατ’ αρετήν’». Εν τω μεταξύ ο Δήμος αναγνωρίζοντας τη συμβολή της στο να παραμένει η πόλη χωρίς απορρίμματα οφείλει ανταποδοτικά να ενισχύσει από κάθε άποψη τα χωριά του Ταϋγέτου με πρώτο το Καρβέλι.
Ο Βασίλης Κοσμόπουλος είναι Πολιτικός Μηχανικός – Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής της Δημ. Παράταξης «Καλαμάτα Μπροστά