Σε ένα μαραθώνιο που ξεκίνησε με σπριντ έχει αποδυθεί ο κομματικός μηχανισμός της Χαριλάου Τρικούπη αφενός μεν για να οργανώσει τις διαδικασίες για το ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, αφετέρου δε για να προετοιμαστεί σχετικά με το πιθανό ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Ήδη το ΠΑΣΟΚ, σε συνεργασία με τις κινήσεις που συμμετέχουν στη Δημοκρατική Παράταξη, έχει διαμορφώσει κλιμάκια στελεχών της παράταξης που εξορμούν αυτό το Σαββατοκύριακο σε όλη την Ελλάδα. Στα κλιμάκια συμμετέχουν τα περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και αυτά που έχουν κατά καιρούς εκφράσει ενστάσεις για το εγχείρημα της Δημοκρατικής Παράταξης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι κ.κ. Σαχινίδης και Μωραΐτης, οι οποίοι έχουν αναλάβει την πολιτική ευθύνη συγκεκριμένων περιοχών.
ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΜΟΙΡΑΣΑΝ ΡΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
Οι επιτροπές του συνεδρίου ήδη λειτουργούν, με αυτές του προγράμματος και των κοινωνικών κινημάτων να έχουν κατανείμει ρόλους και αρμοδιότητες. Στην επιτροπή προγράμματος, με επικεφαλής τον κ. Σκανδαλίδη, ήδη γίνονται οι πρώτες επεξεργασίες με τους κ.κ. Πιερακάκη, Τσίκα και Τούντα, ενώ συγκροτημένη δομή έχει αποκτήσει η επιτροπή κοινωνικών κινημάτων υπό την Τόνια Αντωνίου για την επαφή με συνδικαλιστικές οργανώσεις και κινήματα.
Κομβικό σημείο για την εξέλιξη των διαδικασιών θα είναι η ανάδειξη των υποψηφίων της Δημοκρατικής Παράταξης, καθώς αναμένεται κορυφαίοι του ΠΑΣΟΚ να συνωστιστούν στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες. Ήδη στη Β’ Αθηνών γίνεται σφαγή μεταξύ γνωστών ονομάτων, ενώ στην Α’ Αθηνών πιθανότητες να εκλεγούν έχει μόνο ένας, δηλαδή ο Κ. Σκανδαλίδης. Οι κ.κ. Λοβέρδος, Μανιάτης, Χρυσοχοΐδης, Κακλαμάνης και η Φ. Γεννηματά θα διεκδικήσουν στην καλύτερη περίπτωση τις 2-3 έδρες της παράταξης στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.
ΑΓΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ
Και όλα αυτά υπό το άγχος των κακών αποτελεσμάτων πρόσφατων δημοσκοπήσεων και την πολιτική πίεση από το ενδεχόμενο δημιουργίας κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος κινείται, όπως όλα δείχνουν, εκτός τροχιάς Δημοκρατικής Παράταξης. Νέα εμφάνιση πάντως θα κάνει ο πρώην πρωθυπουργός την ερχόμενη Τέταρτη στην παρουσίαση του βιβλίου του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου.
Οι κινήσεις του κ. Παπανδρέου και οι πιέσεις που δέχεται από στελέχη για κόμμα πριν από τις εκλογές –και οι οποίες ενισχύονται και από τη δημοσκόπηση της RASS, που καταγράφει λίγο υψηλότερο ποσοστό ενός κόμματος Παπανδρέου από το αντίστοιχο του ΠΑΣΟΚ– δημιουργούν νευρικότητα στη Χαριλάου Τρικούπη, όσο το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού δεν ξεκαθαρίζει τι μέλλει γενέσθαι.
Σε συνεννόηση Τσίπρας-Κουβέλης
Μια κοινή πρόταση με διαφορετικό αλλά προσυμφωνημένο περιεχόμενο αποκάλυψε το επίπεδο συνεννόησης του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρα και του επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί κατέθεσαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την πρόταση για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών με αντικείμενο τη συμφωνία στο πρόσωπο του επόμενου κατοίκου της Ηρώδου Αττικού, την προσυμφωνημένη ημερομηνία εκλογών, ενώ ουσιαστικό αντικείμενο, σύμφωνα με την Αγ. Κωνσταντίνου, θα ήταν το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους.
Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές τις προτάσεις Τσίπρα και Κουβέλη διαπιστώνεται ταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά την προεκλογική στόχευση, αλλά και τη μετεκλογική στρατηγική. Η οδός επικοινωνίας μεταξύ των δύο αρχηγών έχει πλήρως αποκατασταθεί και χαράσσουν πολιτική και τακτική έχοντας το βλέμμα στραμμένο στη μετεκλογική περίοδο.
Όσο και εάν φάνηκε άτοπη και άνευ αντικρίσματος, η πρόταση του κ. Τσίπρα στόχο είχε να φέρει σε αμηχανία τον κ. Σαμαρά και να του χρεώσει αδυναμία διαμόρφωσης ενός πλαισίου ευρύτερων εθνικών συναινέσεων. Το Μαξίμου απέρριψε αμέσως την πρόταση, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος είδε κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ να βλέπουν με θετικό μάτι τη σύγκληση του Συμβουλίου, όπως οι κ.κ. Κακλαμάνης και Σκανδαλίδης για διαφορετικούς λόγους.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ
Ο κ. Βενιζέλος πάντως θα επιχειρήσει τη Δευτέρα μια επικοινωνιακή αντεπίθεση, αφού θα επισκεφτεί τον Κάρολο Παπούλια και θα υπενθυμίσει την πρότασή του για εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Οι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ στρώνουν το χαλί της μετεκλογικής στρατηγικής, όπου μετά το αδιέξοδο σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης και την αναμενόμενη καταγραφή της πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ, τα μείζονα θέματα θα τεθούν στο τραπέζι σε συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι στο μετεκλογικό σκηνικό οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος δεν θα έχουν ρόλο, γι’ αυτό και αναζητεί ήδη γέφυρες με παράγοντες της Κεντροδεξιάς, του ΠΑΣΟΚ, με αξιοποίηση και του Φώτη Κουβέλη.
Ο τελευταίος έχει ρίξει το σπόρο για μια συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έχει θέσει και το πολιτικό πλαίσιο της συζήτησης, ευελπιστώντας να ξανάρθει στο προσκήνιο και το όνομά του να παίξει μετεκλογικά για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, ακόμη και εάν βρεθεί εκτός Βουλής.
ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ: ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΤΟ… ΔΙΑΒΟΛΟ
Από την πλευρά της, η Κουμουνδούρου, όσο και εάν οι τακτικές κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα αφορούν το επικοινωνιακό επίπεδο, στην πραγματικότητα προσβλέπει στο μετεκλογικό σκηνικό. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε όλα ανοιχτή, ακόμη και να συμμαχήσει με το… διάβολο, αρκεί να προηγηθούν οι εκλογές, η καταγραφή της πρωτιάς και το πρόκριμα στον κ. Τσίπρα για την πρωθυπουργία. Το επιτελείο του προέδρου γνωρίζει καλώς ότι ακόμη και μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να προχωρήσει σε υποχωρήσεις απέναντι στους δανειστές, αφού η πίεση για συνυπογραφή από όλες τις πολιτικές δυνάμεις μιας νέας συμφωνίας με την τρόικα θα είναι αφόρητη και απαγορευτική για μονομερείς ενέργειες.
Έτσι, καθίσταται αδήριτη η ανάγκη ενός μετεκλογικού «μαξιλαριού» ευρύτερης συναίνεσης όχι μόνο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και φυσικά το χρέος, αλλά ενδεχομένως και για τα εθνικά θέματα, τα οποία η Κουμουνδούρου επιδιώκει να τεθούν εκτός προεκλογικής ατζέντας, αφού εκτιμούν ότι ο κ. Σαμαράς φλερτάρει με την ιδέα πρόωρων εκλογών με ανοιχτό εθνικό θέμα.
Θετικός στη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών εμφανίστηκε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή κάλεσε τα κόμματα να συμφωνήσουν σε μια τέτοια σύσκεψη, προκειμένου να αναδειχτεί η εθνική ομοψυχία έναντι των προκλήσεων. Επισήμανε το κρίσιμο των στιγμών και προσέθεσε ότι προκαλεί λύπη στον απλό κόσμο το γεγονός ότι, ενώ οι εξελίξεις στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έπρεπε να μας κρατούν όλους «εν εγρηγόρσει» για κάθε ενδεχόμενο, αυτό δεν συμβαίνει.
tokarfi.gr