Μελετάται από την ΔΕΣΦΑ η επέκταση του δικτύου Φυσικού Αερίου στην Καλαμάτα

FUSIKO AERIO DUKTIO 1Με­λε­τά­ται α­πό την  ΔΕ­ΣΦΑ η ε­πέ­κτα­ση του δι­κτύ­ου του  Φυ­σι­κού Α­ε­ρί­ου στην Κα­λα­μά­τα, χω­ρίς να α­να­φέ­ρει κά­τι το χει­ρο­πια­στό, ή­ταν η α­πάν­τη­ση της ΔΕ­ΣΦΑ στο αί­τη­μα του υ­φυ­πουρ­γού Α­μύ­νης Γιά­ννη Λαμ­πρό­που­λου, με­τά α­πό δη­μο­σι­εύ­μα­τα που υ­πήρ­ξαν στο το­πι­κό τύ­πο, για το ε­άν έλ­θει το φυ­σι­κό α­έ­ριο στην Κα­λα­μά­τα και στην ευ­ρύ­τε­ρη πε­ρι­ο­χή.

Συγ­κε­κρι­μέ­να, ο δι­ευ­θύ­νον­τας σύμ­βου­λος της ΔΕ­ΣΦΑ Κων­σταν­τί­νος Ξι­φα­ράς στην  γρα­πτή α­πάν­τη­ση προς τον κ. Λαμ­πρό­που­λο α­να­φέ­ρει τα ε­ξής:

«Ο α­γω­γός προς Με­γα­λό­πο­λη προ­γραμ­μα­τί­ζε­ται να τε­θεί σε λει­τουρ­γί­α το β΄ ε­ξά­μη­νο του 2014, με αρ­χι­κό στό­χο την τρο­φο­δό­τη­ση των νέ­ων μο­νά­δων της ΔΕ­Η στην Με­γα­λό­πο­λη με φυ­σι­κό α­έ­ριο. Έ­χει ό­μως σχε­δια­σθεί ώ­στε να μπο­ρεί να με­τα­φέ­ρει με­γα­λύ­τε­ρη πο­σό­τη­τα ώ­στε να εί­ναι δυ­να­τή η τρο­φο­δο­σί­α και άλ­λων κα­τα­να­λώ­σε­ων στην Πε­λο­πόν­νη­σο, κα­τά μή­κος της ό­δευ­σης του α­γω­γού ό­πως και στην πε­ρί­πτω­ση μελ­λον­τι­κής ε­πέ­κτα­σής του.

Για την τρο­φο­δό­τη­ση μί­ας νέ­ας πε­ρι­ο­χής με φυ­σι­κό α­έ­ριο α­παι­τεί­ται, ε­κτός α­πό την ε­πέ­κτα­ση του α­γω­γού με­τα­φο­ράς, ο ο­ποί­ος εί­ναι αρ­μο­δι­ό­τη­τα της ΔΕΦ­ΣΑ η δη­μι­ουρ­γί­α δι­κτύ­ων δι­α­νο­μής, τα ο­ποί­α τα ο­ποί­α εί­ναι αρ­μο­δι­ό­τη­τα της υ­πό ί­δρυ­ση Ε­ΠΑ Πε­λο­πον­νή­σου. Ό­λες οι α­νω­τέ­ρω ε­πεν­δύ­σεις πρέ­πει να εί­ναι οι­κο­νο­μι­κά βι­ώ­σι­μες, και αυ­τό ε­ξα­σφα­λί­ζε­ται με την ύ­παρ­ξη κα­τα­να­λώ­σε­ων σε ε­παρ­κές μέ­γε­θος σε συν­δυα­σμό με τον τρό­πο χρη­μα­το­δό­τη­σης των ε­πεν­δύ­σε­ων. Σε ό­τι α­φο­ρά τους α­γω­γούς με­τα­φο­ράς οι σχε­τι­κές ε­πεν­δύ­σεις α­πο­φα­σί­ζον­ται σύμ­φω­να με τον κώ­δι­κα δι­α­χεί­ρι­σης Ε­ΣΦΑ και ε­φ’ ό­σον εγ­κρι­θούν α­πό την ΡΑ­Ε.

Ο ΔΕ­ΣΦΑ, στο πλαί­σιο των αρ­μο­δι­ο­τή­των του και του εν ι­σχύ­ει θε­σμι­κού πλαι­σί­ου, πα­ρα­κο­λου­θεί τις ε­ξε­λί­ξεις στη συ­ζή­τη­ση ε­νέρ­γειας στην πε­ρι­ο­χή, κα­θώς ο συν­το­νι­σμός των δύ­ο αυ­τών κα­τη­γο­ρι­ών εί­ναι α­ναγ­καί­ος. Εν κα­τα­κλεί­δι, με­λε­τών­ται ό­λες οι βα­σι­κές πε­ρι­ο­χές της Πε­λο­πον­νή­σου για την α­νά­πτυ­ξη των δι­κτύ­ων δι­α­νο­μής και ει­δι­κά η πε­ρι­ο­χή της Κα­λα­μά­τας που γει­το­νεύ­ει με την Με­γα­λό­πο­λη.»