Σκληρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ 3 ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, τον οποίο χαρακτήρισε νεοφιλελεύθερο Αριστερό, ενώ τον κατηγόρησε πως αναζητά συνενόχους.
Ο κ. Μεϊμαράκης επανέλαβε ότι άλλο είναι η συνεργασία, άλλο η συνεννόηση, άλλο η συναίνεση και άλλο η Οικουμενική κυβέρνηση. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα της μετριοπάθειας. Δεν λέει ούτε ναι σε όλα, ούτε όχι σε όλα. Αυτά ανήκουν στη σφαίρα του λαϊκισμού και της πολιτικής των άκρων. Είναι αρχή όλων των Ευρωπαϊκών κομμάτων της κεντροδεξιάς να επιδιώκουν συνεννόηση για όλα τα μεγάλα θέματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει πως επιδιώκει τον προσχηματικό διάλογο. Εμείς, λέμε ΝΑΙ σε εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που πιστεύουμε ότι υπηρετούν τις δικές μας αρχές και αξίες και ΟΧΙ σε εκείνα τα μέτρα που είναι υφεσιακά και φέρνουν νέους φόρους και περικοπές. Η Βουλή είχε δώσει ισχυρή πλειοψηφία στον κ. Τσίπρα για να διαπραγματευτεί στην Ευρώπη και να κρατήσει την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, αυτός όμως την επέστρεψε και απέδειξε πως λειτουργεί ως κομματάρχης. Η συνεργασία απαιτεί ήθος και ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε πως δεν το έχει».
Αναφερόμενος στην εκλογική διαδικασία της ερχόμενης Κυριακής υπογράμμισε με έμφαση: «Δίνω μάχη ιδεών και όχι μάχη γενεών. Οι αποκλεισμοί φύλων ή ηλικιών δεν συνάδουν με τις αρχές και αξίες της μεγάλης Κεντροδεξιάς Παράταξης, έτσι όπως αυτή προσδιορίστηκε από την ιδρυτική διακήρυξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Εφόσον εκλεγώ Πρόεδρος, θα προχωρήσω σε ένα ανοικτό συνέδριο με μέλη του κόμματος αλλά και φορείς της κοινωνίας για να διαμορφώσουμε από κοινού τον άξονα πολιτικής σε σχέση με τις εξελίξεις και συγκυρίες. Ο διάλογος με τους πολίτες θα είναι αμφίδρομος και συνεχής».
ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
«Ήδη, ο άνθρωπος προσπαθεί να μπει στη Σοσιαλδημοκρατία με τον κ. Σούλτς και τον κ. Ολάντ. Τι νομίζετε, τώρα ότι είναι αριστερός; Εγώ χαίρομαι που ένας πρώην Σταλινιστής , Μαρξιστής μου μιλάει σήμερα για αναπτυξιακά ζητήματα μέσω ιδιωτικοποιήσεων».
Ερώτηση: Θα τον θέλατε πιο Αριστερό; Είναι αντιφατικό σε σχέση…
Απάντηση: «Μα δεν είναι Αριστερά. Δεν είναι Αριστερά επαναλαμβάνω. Πρέπει να βρει την ταυτότητά του, σας επαναλαμβάνω. Δεν είναι Αριστερά. Εγώ χαίρομαι που ένας πρώην Μαρξιστής, Λενιστής μου μιλάει σήμερα για ιδιωτικοποιήσεις ως μέσο οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης».
ΔΙΝΩ ΜΑΧΗ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΕΝΕΩΝ
«Η αντιπαράθεση παλαιού και νέου, εμένα δε με βρίσκει σύμφωνο με την έννοια ότι η αντιπαράθεση είναι αντιπαράθεση ιδεών και πολιτικών προτάσεων. Εγώ μετέχω σε μάχη ιδεών, όχι σε μάχη γενεών. Και τις ίδιες ιδέες και απόψεις είχα όταν ήμουν και νέος. Και με σεβασμό στους μεγαλύτερους, προσπαθούσα μαζί τους να συμπορευθώ για την υλοποίηση των ιδεών μου. Άρα, το νέος ή παλιός είναι ξέρετε ένα δίλλημα τεχνητό, το οποίο θα έλεγα κιόλας ότι είναι και διχαστικό. Και θεωρώ, ό,τι η αρμονική σύνδεση του νέου με την εμπειρία του μεγαλύτερου είναι ότι το καλύτερο. Όπως και θεωρώ ότι πρόοδος είναι όταν από το παρελθόν κρατάς όλα τα θετικά στοιχεία ως μια βάση και εκεί κτίζεις κάτι καινούριο και σωστό».
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ
«Αυτή τη στιγμή όπως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση, εγώ -εφόσον εκλεγώ Πρόεδρος- θα προχωρήσω σε ένα ανοιχτό Συνέδριο στο οποίο θα προσδιορίσουμε την οργανωτική μας δομή και τις πολιτικές μας προτάσεις, όχι τις ιδέες γιατί αυτές είναι ήδη προσδιορισμένες και είναι η γενικότητα η οποία μας ενώνει».
Ερώτηση: Μήπως θέλουν μια επικαιροποίηση;
Απάντηση: «Έτσι μια επικαιροποίηση και μια -αν θέλετε- προσπάθεια με τα σημερινά δεδομένα να δούμε πως θα πορευθούμε. Γιατί είναι και λαϊκισμός το «όχι» σε όλα που φέρνει ο Τσίπρας ή το «ναι» σε όλα. Είναι λαϊκισμός και ακραίες απόψεις. Εδώ πρέπει, επαναλαμβάνω, θέμα να δούμε, ανάλογα και με τις συγκυρίες, πως θα προχωρήσουμε στην εφαρμοσμένη πολιτική. Για να σωθεί η χώρα. Τα προβλήματα είναι πάρα πολύ σοβαρά. Πάρα πολύ μεγάλα. Και γι’ αυτό πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία, με ένα Συνέδριο ανοιχτών οριζόντων, στο οποίο θα μπορούν να καταθέσουν απόψεις και μη μέλη του Κόμματος, που μετέχουν όμως σε τριτοβάθμιες οργανώσεις ή σε συλλόγους ή σε αγροτικούς ή στην Αυτοδιοίκηση. Κυρίως στην Αυτοδιοίκηση που θα έχει βασικό ρόλο, να συνδιαμορφώσουμε εκεί ένα τέτοιο επικαιροποιημένο πρόγραμμα, να αποκτήσει η χώρα μια πυξίδα».
Ερώτηση: Πόσο χρόνο υπολογίζετε ότι θα πάρει;
Απάντηση: «Εγώ υπολογίζω ότι καταρχήν πρέπει να μπούμε σε ένα διαρκή διάλογο για τα ζητήματα της πρακτικής εφαρμοσμένης πολιτικής και μέχρι την Άνοιξη το οργανόγραμμά μας και οι συγκεκριμένες επικαιροποιημένες προτάσεις».
ysterografa.gr