Με γεμάτη ατζέντα ο Τσίπρας στην Σμύρνη

Με συνοδεία 85 επιχειρηματιών μεταβαίνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην Σμύρνη για την συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας, που αποτελεί κλειδί για τις οικονομικές ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το συμβούλιο Κορυφής μεταξύ των δύο χωρών αναμένεται να είναι καθοριστικής σημασίας για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, ειδικά σε μία περίοδο βαθύτατης κρίσης της ελληνικής οικονομίας.

tsipras ntaboutoglou2Ενδεικτικός, της κρισιμότητας της έκβασης της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας, είναι ο μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών, πέραν των 10 Υπουργών, που πλαισιώνει την κυβερνητική Ελληνική Αντιπροσωπεία.

Ανάμεσα στα πρόσωπα του επιχειρηματικού κλάδου βρίσκονται οι: Γιώργος Μυλωνάς (ΑΛΟΥΜΥΛ), Ξενοφών Βεργίνης (πρώην διοικητής ΟΓΑ), Σούλης Κωνσταντόπουλος (Κλινικές/Διαγνωστικά Κέντρα), Φίλιππος Μπάμης (Εμπορική Χρηματιστηριακή ΑΕ), Παναγιώτης Κουτσίκος (Πρόεδρος Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου), Ζώης Παυλόπουλος (Ιατρικά), Τεντόμας Θανάσης (πρώτες ύλες), Δημήτρης Μαθιός (Πρόεδρος Βιομηχάνων Αττικής, Πυρίμαχα Μαθιός).

Στην κυβερνητική αντιπροσωπεία θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Γ. Σταθάκης, Ν. Κοτζιάς, Π. Σκουρλέτης, Θ. Δρίτσας, Ν. Τόσκας, Γ. Μουζάλας, Ε. Κουντουρά, Ο. Γεροβασίλη, Γ. Αμανατίδης, και Δ. Μάρδας.

Το Διμερές Εμπόριο Ελλάδος-Τουρκίας

Το Real.gr πήρε στα χέρια του την ανάλυση στατιστικών στοιχείων του διμερούς εμπορίου Ελλάδας-Τουρκίας για το έτος 2014 , της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Άγκυρα, και παραθέτει τα στοιχεία της μελέτης που τεκμηριώνει την κομβικότητα μίας αρμονικής εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Η Τουρκία ήταν και το 2014 η πρώτη χώρα προορισμός των ελληνικών εξαγωγών, ενώ η Ελλάδα κατέχει τη 12η θέση ανάμεσα στις χώρες-προμηθευτές της Τουρκίας. Ο όγκος διμερούς εμπορίου, κατά το 2014, ανήλθε σε 4,2 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,1% σε σχέση με το 2013 και το εμπορικό πλεόνασμα υπέρ της Ελλάδος ανήλθε σε 1,89 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 9,6% σε σχέση με το 2013. Οι ελληνικές εξαγωγές αποτελούν το 1,26% των συνολικών τουρκικών εισαγωγών.

Τα ισχυρότερα εξαγώγιμα προϊόντα μας σε βάθος 5ετίας, πλην πετρελαιοειδών, είναι τα εξής: βαμβάκι, πλαστικά, σίδηρος/χάλυβας, χαλκός, αλουμίνιο, δημητριακά, λιπάσματα, ενώ την τελευταία τριετία αύξηση εξαγωγών είδαν προϊόντα, όπως καλλυντικά, μηχανολογικός και ηλεκτρικός εξοπλισμός και μεταλλεύματα.

Κατηγορίες όπως δέρματα-γουρουνοδέρματα, πολύτιμοι/ημιπολύτιμοι λίθοι και φαρμακευτικά είναι προϊόντα που την τελευταία πενταετία έχουν ζήτηση στην τούρκικη αγορά. Το 2014, ωστόσο, παρουσίασαν σημαντική κάμψη, κυρίως λόγω της διαφοροποίησης από πλευράς Τούρκων των αγορών προμήθειάς τους.

Αντίστοιχα, στα σημαντικότερα προϊόντα που εισήχθησαν το 2014 στην Ελλάδα από την Τουρκία περιλαμβάνονται πετρελαιοειδή (215,9 εκατ. ευρώ), προϊόντα υφαντουργίας (κεφ. 61,62 και 63: 123 εκατ. ευρώ), το αλουμίνιο και τα τεχνουργήματα του (43 εκατ. ευρώ), χαρτί (24,5 εκατ. ευρώ) , ηλεκτρικά μηχανήματα (77,7 εκατ. ευρώ), λέβητες-μηχανολογικός εξοπλισμός (65,8 εκατ. ευρώ), πλαστικά (75,1 ευρώ), σίδηρος – χάλυβας (83 εκατ. ευρώ) και τεχνουργήματα αυτών (46,6 εκατ. ευρώ), βαμβάκι (19,9 εκατ. ευρώ).

real.gr