Αψηφεί τους εταίρους ο Αντώνης Σαμαράς και ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μέτρα μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης. Τι αναμένεται να εξαγγείλει
Αψηφώντας τις όποιες ενστάσεις των ελεγκτών, ο Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ανακοίνωση μέτρων μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης των πολιτών από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή”, ο κ. Σαμαράς προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανακοινώσει κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ:
-Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, με στόχο η τιμή διάθεσής του να διαμορφωθεί περί το 1 ευρώ ανά λίτρο.
-Εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ για ξενοίκιαστα, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, μαζί με τις διορθώσεις των τιμών για τις 4.000 περιοχές εκτός σχεδίου όπου είχε παρατηρηθεί μεγάλη απόκλιση στις αξίες. Οι σχετικές διατάξεις θα κατατεθούν στη Βουλή τη Δευτέρα, μετά δηλαδή την ομιλία του κ. Σαμαρά στη ΔΕΘ.
-Αύξηση του αριθμού των δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, με στόχο την ανακοπή της έντονα αυξητικής τάσης των ληξιπρόθεσμων και την ανακούφιση των οφειλετών. Ο αριθμός των δόσεων διαμορφώνεται στις 100 για οφειλές έως 100.000 ευρώ και στις 72 δόσεις για μεγαλύτερα ποσά. Η διάταξη αναμένεται, επίσης, άμεσα στη Βουλή.
-Μείωση έως και 50% του ποσοστού της έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης, η οποία όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσει να επιβάλλεται και το 2015. Στο τραπέζι του πρωθυπουργού έχουν κατατεθεί εναλλακτικά σενάρια χωρίς ωστόσο, μέχρι χθες, να έχει αποφασιστεί εάν, από τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σαμαράς θα εξειδικεύσει τη μείωση ή αν αυτό θα γίνει σε δεύτερο χρόνο, παράλληλα με τον προϋπολογισμό του 2015.
Η παρουσίαση των φοροελαφρύνσεων, που θα αποτελέσουν το πρώτο βήμα του «οδικού χάρτη» που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός για τη μείωση των φόρων στην Ελλάδα, κρίθηκε επιβεβλημένη, λόγω της υπεραπόδοσης των εσόδων το πρώτο επτάμηνο του 2014, αλλά και προκειμένου να δοθεί «ανάσα» στους δοκιμαζόμενους από τη φοροεπιδρομή πολίτες και, προφανώς, να σηματοδοτηθεί η σταδιακή έξοδος της χώρας από την ακραία περιοριστική πολιτική των μνημονίων.
Σε πολιτικούς όρους, άλλωστε, η κόπωση των πολιτών αλλά και η δυσφορία που προκάλεσε ο ΕΝΦΙΑ αποτυπώθηκαν και στις πρώτες φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις, καθιστώντας αναγκαία τη λήψη πρωτοβουλιών που μπορούν να λειτουργήσουν εξισορροπιστικά.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός θα αναδείξει έναν συνολικό, αναπτυξιακό και θεσμικό οδικό χάρτη, με τη συνταγματική αναθεώρηση σε πρώτο πλάνο, για την Ελλάδα του 2021.
Πηγή: Καθημερινή