Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα με θέμα «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά» στο Κιάτο

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η  Ημερίδα ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής της Εκπαιδευτικής Περιφέρειας του Δήμου Σικυωνίων  με θέμα «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά»

 Ο Δήμος Σικυωνίων και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Εκστρατείας «Mύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια» που οργανώνεται  για πέμπτη  συνεχή χρονιά  υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ και την συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, διοργάνωσε Ημερίδα ευαισθητοποίησης των Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής της Εκπαιδευτικής Περιφέρειας του Δήμου Σικυωνίων την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου στο Κιάτο.

Ήταν η πρώτη ημερίδα που πραγματοποίησε το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο για τη φετινή χρονιά και απευθυνόταν στους εκπαιδευτικούς των Δημοτικών Σχολείων καθώς και στους νηπιαγωγούς των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Σικυωνίων. Σκοπός της Ημερίδας ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών σε θέματα χρήσης αντιβιοτικών.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Σικυωνιών κ. Σπύρος Σταματόπουλος ο οποίος καλωσόρισε την Καθηγήτρια κα Γιαμαρέλλου στο Κιάτο και αναφέρθηκε στην ύψιστη σημασία της προληπτικής  ιατρικής. Τόνισε ότι μέσω της συμμετοχής του Δήμου στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων από το 2011, ο Δήμος Σικυωνίων έχει υλοποιήσει πλήθος προγραμμάτων για τους δημότες τα οποία  περιλαμβάνουν Πρώτες Βοήθειες, εξετάσεις σπιρομέτρησης, πρόγραμμα πρόληψης  καρδιαγγειακού κινδύνου, ημερίδες ενημέρωσης κατά της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών, το πρόγραμμα Τηλεϊατρικής και στις τρεις δημοτικές ενότητες και πρόσφατα ιδρύθηκε και το ΚΕΠ Υγείας. Τέλος ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους εκπαιδευτικούς και τους κάλεσε να μεταφέρουν τις γνώσεις της Ημερίδας στους μαθητές των σχολείων τους.

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και της ΚΕΔΕ, κ. Γ. Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου απέστειλε χαιρετισμό, τόνισε τη σημασία της ορθής χρήσης των αντιβιοτικών και των εμβολίων, ιδιαίτερα στην ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα των παιδιών, και σημείωσε: «Μέσα από την εκστρατεία αυτή, αποσκοπούμε στην ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας, που στέκεται καθημερινά δίπλα στα παιδιά μας, καθώς η μετάδοση έγκυρων πληροφοριών από μικρή ηλικία αποδεικνύεται σημαντική και έχει σωτήριες επιδράσεις στην υγεία μακροπρόθεσμα. Οφείλουμε να ενημερώσουμε, με την αρωγή των εξειδικευμένων ιατρών, ότι η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών όχι μόνο δε βοηθάει αλλά προκαλεί και μείωση της δραστικής ικανότητάς τους. Η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών ήταν για μια ακόμη φορά σπουδαία».

Στη συνέχεια η κα Νταίζη Παπαθανασοπούλου,  Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης για τα Εθνικά, αφού αναφέρθηκε περιληπτικά στο πρόγραμμα Υγιείς Πόλεις του Π.Ο.Υ στην Ευρώπη και την Ελλάδα, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συνεργασίας των φορέων Εκπαίδευσης και ΕΔΔΥΠΠΥ  προκειμένου να αλλάξει από την παιδική ηλικία η νοοτροπία στην χρήση των αντιβιοτικών καθώς και στον σημαντικό ρόλο των εκπαιδευτικών στην προαγωγή της Υγείας.

Η κα Γιαμαρέλλου, Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας μίλησε για τα αντιβιοτικά και τον Έλληνα πολίτη και τόνισε την ευθύνη όλων μας για τη διάσωσή όλων των πολιτών. H κα Γιαμαρέλλου εξήγησε τη σημασία των αντιβιοτικών για την υγεία μας, τόνισε δε ότι η άσκοπη κατανάλωσή τους, όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις κοινών κρυολογημάτων, τα καθιστά λιγότερο αποτελεσματικά καθώς μειώνεται η δραστικότητά τους.

Επιπρόσθετα, η κα Γιαμαρέλλου παρουσίασε στους εκπαιδευτικούς έναν οδηγό εργασίας για τα παιδιά που έχει τίτλο «Το Παιδαγωγικό υλικό της Ευρώπης: e-bug», με τη συμβολή της κας Γεννηματά, Δ/ντριας Φαρμακοποιού ΕΣΥ,  οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να επιμορφωθούν με βιωματικό τρόπο, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν την πληροφορία στους μαθητές τους με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας στη χρήση των αντιβιοτικών .

Επίσης, η κα Γιαμαρέλλου  παρουσίασε στους εκπαιδευτικούς το παιδικό παραμύθι που δημιουργήθηκε αποκλειστικά στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια με τίτλο «Ποιος παγίδεψε την Πένυ Κιλλίνη» από τη συγγραφέα κα Ι. Μπουλντούμη.

Τέλος, η κα. Γιαμαρέλλου παρουσίασε στους εκπαιδευτικούς έναν οδηγό εργασίας για τα παιδιά που έχει τίτλο «Το Παιδαγωγικό υλικό της Ευρώπης: e-bug».  Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να επιμορφωθούν με βιωματικό τρόπο, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν την πληροφορία στους μαθητές τους με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας στη χρήση των αντιβιοτικών .

Ακολούθησε συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς την οποία συντόνισε η κα Παπαθανασοπούλου.

Στην εκδήλωση, που εντάσσεται στο πλαίσιο άσκησης της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου, το παρόν έδωσαν οι Αντιδήμαρχοι Ιωάννης Μυττάς και Ιωάννης Τσιάνος, ο Γ. Γραμματέας Χρήστος Ζαχαριάς, ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ν. Κορινθίας Νικόλαος Κοκιόπουλος, οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό. Την ημερίδα παρακολούθησε πλήθος εκπαιδευτικών, καθώς και υπάλληλοι του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου.