Με επιτυχία το εναρκτήριο meeting του Ερευνητικού προγράμματος ARTOLIO

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Χαέν της Ισπανίας το τριήμερο εναρκτήριο meeting του ΕρευνητικούπρογράμματοςARTOLIO. Το meetingέλαβε χώρα μετά από 2 χρόνια πανδημίας στο Πανεπιστήμιο της Χαέν με οικοδεσπότη τον καθηγητή SebastiánSánchezVillasclaras, οποίος συμμετέχει και στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Στο meetingσυζητήθηκαν η πρόοδος του προγράμματος, η απορροφητικότητα των χρημάτων από παραγωγούς και ελαιοτριβείς, τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα σε επίπεδο παραγωγής αλλά και ποιότητας ελαιολάδου. Στις συναντήσεις συμμετείχαν εκτός των υπευθύνων των προγραμμάτων από τις Μεσογειακές χώρες που συμμετέχουν και οι υπεύθυνοι της διαχειριστικής αρχής της Ε.Ε., οι υπεύθυνοι δημοσιότητας αλλά και οι υπεύθυνοι προγραμμάτων του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας. Το πρόγραμμα στο σύνολό του επαινέθηκε για το ρυθμό με τον οποίο υλοποιείται μέχρι σήμερα αλλά και για το ρυθμό απορρόφησης κονδυλίων. Εκτός των συζητήσεων στο meetingπεριλαμβάνονταν και επισκέψεις σε αγρότες συμμετέχοντες στο πρόγραμμα αλλά και σε ένα ελαιοτριβείο στα περίχωρα της Χαέν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα αποτελέσματα αξιολόγησης των δειγμάτων ελαιολάδου της πρώτης χρονιάς, τα ελαιόλαδα της Μεσσηνίας ήταν μεταξύ των πρώτων ποιοτικά σε χημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι αποφασίστηκε όλες οι δραστηριότητες του προγράμματος να είναι ανοιχτές για συμμετοχή σε αγρότες ελαιοτριβείς έμπορους τυποποιητές ελαιολάδου και λοιπούς επαγγελματίες του κλάδου. Τέλος ενημερωθήκαμε ότι εντός του επόμενου εξαμήνου θα είναι έτοιμη και η πλατφόρμα διαδικτυακής πώλησης ελαιολάδου για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα και παρουσιάστηκαν τα αυτοκόλλητα σήματα ARTOLIOτου προγράμματος.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τις δράσεις του παραγωγοί και ελαιοτριβείς του Νομού Μεσσηνίας μπορούν να απευθύνονται στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και στα τηλέφωνα 2721091984 / 2721029812 εργάσιμες μέρες και ώρες, αναζητώντας τον υπεύθυνο του προγράμματος κο Παναγιώτη Κάτσαρη.